Με αντιφατικά συναισθήματα περιμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Από τη μια, ελπίζουν ότι θα κατευθυνθεί στους ελληνικούς προορισμούς μεγάλο τμήμα της μειωμένης φέτος διεθνούς τουριστικής κίνησης, από την άλλη, στέκουν διστακτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς βιώνουν την έλλειψη ικανοποιητικής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού και την ορατή απουσία κεντρικού σχεδιασμού και κυβερνητικής στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης στις τόσο ιδιόμορφες συνθήκες της πανδημίας.
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν φέτος στη διεκδίκηση μεριδίου. Κυρίως μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούσαν, όμως, σημαντικό μέρος των εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτοί οι -πρώην- εργαζόμενοι μένουν από καιρό ακάλυπτοι, χωρίς το επίδομα των εποχιακά εργαζομένων του κλάδου, καθώς η νεκρή περίοδος έχει λήξει, χωρίς να αρχίσει η κανονική ετήσια τουριστική.
Αλλά και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, έντονο είναι το αίσθημα της ανασφάλειας, καθώς στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, που στην πλειονότητά τους είναι και νησιωτικές, είναι γνωστή ακόμα και από τις χωρίς κορονοϊό εποχές η αδυναμία του εθνικού συστήματος υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου. Και καθώς έρχεται η επανεκκίνηση χωρίς προληπτική ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ, ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με καθυστερημένη παράδοση των πρωτοκόλλων λειτουργίας των μονάδων, με επικίνδυνες εξαιρέσεις στα μέτρα πρόληψης για χάρη συγκεκριμένων αεροπορικών εταιριών, χωρίς τις αερομετακομιδές με μέσα του υπουργείου Άμυνας, που τώρα χρειάζονταν ακόμα περισσότερο, χωρίς τη βοήθεια του μεταφορικού ισοδύναμου για τις μετακινήσεις, χωρίς στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και χωρίς ουσιαστική τόνωση του κοινωνικού και εσωτερικού τουρισμού, το μερίδιο της ανασφάλειας μεγαλώνει με ευθύνη της κυβέρνησης σε βάρος της ελπίδας για μερική, έστω, ανάκτηση των απωλειών.
Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι ενώ οι τουρίστες που θα διαπιστώνεται ότι είναι φορείς θα μεταφέρονται σε ειδικό ξενοδοχείο, δεν προβλέπεται ειδική υποστηρικτική δημόσια δομή υγείας για το χώρο αυτό. Ειδικά στο έδαφος των αυξημένων αναγκών γίνεται φανερή η ιδεοληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποφεύγει τη γενναία και επαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντάς τη σαν ανώφελο κόστος και όχι σαν εργαλείο ανάπτυξης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet