Η διαδικτυακή εκδήλωση για τον πολιτισμό, που διοργανώθηκε πριν δύο εβδομάδες από τον isyriza με τίτλο «Ο πολιτισμός την εποχή της πανδημίας και η επόμενη μέρα», μας παρακίνησε να ιχνηλατήσουμε περαιτέρω προσεγγίσεις και προτάσεις από διαφορετικούς χώρους παρέμβασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάντα με έγνοια να συμβάλλουμε και να προβληματιστούμε για τα βήματα που χρειάζεται να στηρίξουν τους εργαζόμενους στο χώρο της δημιουργίας και του πολιτισμού. Σήμερα η «Εποχή» φιλοξενεί σκέψεις και προτάσεις από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκεκριμένα από τον εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο με τη Δύναμη Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, Μάριο Αθανασίου.

Του Μάριου Αθανασίου*

Η περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής κατέθεσε δέσμη προτάσεων στο περιφερειακό συμβούλιο για το μείζον θέμα του πολιτισμού και των εργαζόμενων σε αυτόν:
1. Να αναλάβει η περιφέρεια την αγορά παραστάσεων (για ενήλικες και παιδιά) στηρίζοντας έτσι τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και το κοινό με δωρεάν εισιτήρια. Επίσης να προχωρήσει στην προαγορά εισιτηρίων σε συναυλίες εκθέσεις (φωτογραφίας, μουσείων, εικαστικών κ.ά.) και καλλιτεχνικές παραγωγές.
2. Να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους 66 Δήμους, νέα καλλιτεχνικά σεμινάρια για δημότες και μαθητές σχολείων, να αξιοποιηθούν πνευματικά κέντρα και πολιτιστικοί χώροι σχολείων και να επεκταθούν πολιτιστικές δράσεις στους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής.
3. Να επιχορηγήσει την ενοικίαση χώρων προετοιμασίας για καλλιτεχνικές ομάδες και να διατεθούν δωρεάν ανεκμετάλλευτοι χώροι της περιφέρειας (π.χ. beach volley Φαλήρου) για συναυλίες ή παραστάσεις.
4. Να συνεχισθεί η στήριξη της Περιφέρειας σε φεστιβάλ (school - wave, μικρό Παρίσι, Σαρωνικού, Αρμάτα, Μιαούλια κ.ά.) και σε φεστιβάλ Δήμων και πολιτιστικές δράσεις σε πάρκα της Περιφέρειας.
5. Να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια την ενοικίαση εξοπλισμού για τη διοργάνωση παραγωγών στα ανοιχτά θέατρα και τους υπαίθριους χώρους των 66 Δήμων.
Οι προτάσεις αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα στο σύνολο του αλλά είναι, κατά τη γνώμη μου, μια έντιμη προσπάθεια να εξαντλήσουμε τα όρια δυνατοτήτων, αρμοδιοτήτων και προϋπολογιστικού κόστους της Περιφέρειας για τον πολιτισμό. Είναι το απόσταγμα συζητήσεων της επιτροπής πολιτισμού της Δύναμης Ζωής με φορείς και με εργαζόμενους, που σε συνεργασία με την οικονομική επιτροπή επιλέξαμε ως ουσιαστικές και υλοποιήσιμες λύσεις και όχι ως αιτήματα συνθηματικού ή ευχολογικού χαρακτήρα.
Περαιτέρω, ωστόσο, θέλω να καταθέσω και μερικά –προσωπικά– συμπεράσματα από αυτές τις συζητήσεις. Ίσως βλέπετε όλον αυτό τον καιρό σειρά αιτημάτων από τους φορείς που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις, τις απλήρωτες πρόβες, τον κατώτατο μισθό, την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος κ.ά., αιτήματα σίγουρα δίκαια, δυστυχώς όμως διαχρονικά. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι δεν υπερασπιστήκαμε τον κλάδο μας όσο έπρεπε. Αυτή τη στιγμή, όμως, το βασικό αίτημα είναι ένα: οικονομική στήριξη του χώρου και των εργαζομένων. Δεν υπάρχει άλλο. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα φτάσουμε μέχρι τον Δεκέμβριο. Με στήριξη στις παραγωγές και τις εκδηλώσεις, με «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα με ��πιδοματική βοήθεια όσων εξ αυτών δεν καταφέρουν να ξαναβρούν την εργασία τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί ο περιορισμός των υγειονομικών μέτρων και η οικονομική κρίση στην αγορά. Σε αυτό συνοψίζεται η ανάγκη της πλειοψηφίας των ανθρώπων με τους οποίους συζητήσαμε. Αυτές βέβαια είναι αποφάσεις που πρέπει να εκπορευτούν από την κυβέρνηση και για τις οποίες ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης μόνο υποστηρικτικά μπορεί να λειτουργήσει, αν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Που δεν υπάρχει.
Οι τρεις κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι ο τουρισμός, ο επισιτισμός και ο πολιτισμός. Για τους δύο πρώτους κλάδους έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός και η κυβέρνηση, σε πανικό και εφαρμόζοντας το σύστημα «βλέποντας και κάνοντας», λαμβάνει και αναιρεί μέτρα ανάλογα με τις αντιδράσεις. Κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην χρειαστεί να κάνει ό,τι χρειαστεί(!) ο κ. Μητσοτάκης. Ο δικός μας ο χώρος φαίνεται ότι κατά τους κυβερνώντες δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα στοχευμένης πολιτικής ή εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως συνηθίζει, αλλά θέμα αντίληψης. Η τέχνη για το κυβερνών κόμμα είναι ένα χαριτωμένο χόμπι γραφικών ανθρώπων που οι λαοφιλείς και προβεβλημένοι εξ αυτών μπορούν να βοηθούν την επικοινωνιακή του εικόνα. Δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια της κ. Μενδώνη (και μετά τον ανασχηματισμό μια πιο προσιτή Μενδώνη θα έρθει), είναι η έλλειψη σεβασμού και ουσιαστικής φροντίδας για κάτι που εμείς θεωρούμε θησαυρό και κάποιοι άλλοι πεδίο χαμηλής οικονομικής ανταποδοτικότητας. Λανθασμένα βέβαια. Αν δεν ξέρεις πώς εκπαιδεύει, πώς παράγει, πώς συμβάλλει στην εξέλιξη της κοινωνίας, πώς θα ξέρεις τι οικονομικό όφελος μπορεί να έχει η χώρα από τον πολιτισμό;
Αυτή η κεντρική αντίληψη διαχέεται σε όλες τις βαθμίδες. Έτσι βλέπουμε στην Περιφέρεια Αττικής την παράταξη του κ. Πατούλη σε διάστημα τριών μηνών να έχει καταθέσει έξι προτάσεις για τον πολιτισμό (έπαθλα, διαγωνισμοί, σεμινάρια) και άλλες τέτοιες αστειότητες. Καμία εξ αυτών καίρια για το μείζον ζήτημα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Δύναμη Ζωής κατέθεσε τις προτάσεις της και ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τις προτάσεις και των υπολοίπων (αν έχουν) και τους φορείς. Εισπράξαμε την απάντηση: κατανοώ τις ανησυχίες σας, λογικές είναι, αλλά όλα είναι υπό έλεγχό και θα γίνουν σιγά σιγά! Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω ότι είναι θέμα αντίληψης.

* Ηθοποιός, περιφερειακός σύμβουλος στην Αττική με τη Δύναμη Ζωής.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτισμός )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet