Την Πέμπτη 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.», κατά την οποία εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, που αποτελείται από επτά μέλη. Τα μέλη αυτά ορίσθηκαν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου δεύτερου, άρθρου 3 παρ. 2.4 του ν. 3785/2009 (Α’ 138), από το ελληνικό Δημόσιο και είναι: Έλλη Ανδριοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Δημήτρης Κάρναβος, δήμαρχος Καλλιθέας, μέλος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέλος, Γιώργος Κουμεντάκης, εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μέλος, δρ Κωνσταντίνος Μαγουλάς, μέλος, Ευστάθιος Κ. Μπακάλης, μέλος, Τίνα Στέα, μέλος.
Ο απερχόμενος Νίκος Μανωλόπουλος (αριστερά) και η νέα (δεξιά) διευθύνουσα σύμβουλος, Έλλη Ανδριοπούλου.
Η αντικατάσταση της πολύ επιτυχημένης διοίκησης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από μια νέα διοίκηση με επικεφαλής στέλεχος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (ΙΣΝ), σχολιάστηκε έντονα σε δήλωση του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, εφόσον, όπως επισημαίνει, «καταστρατηγείται βάναυσα και στην πράξη η σύμβαση του Δημοσίου με το ΙΣΝ, αφού το Δημόσιο μέσω ενός ανοιχτά διαπλεκόμενου πρωθυπουργού, διορίζει υπάλληλο του δεύτερου συμβαλλομένου στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΚΠΙΣΝ. Δημιουργείται οφθαλμοφανής και με νομικές προεκτάσεις σύγκρουση συμφερόντων. Μητσοτάκης κερνάει, «Νιάρχος» πίνει!»
Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Νίκος Μανωλόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό του έργου του απερχόμενου ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, στον οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής: «Το έργο του ΔΣ, στο οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω ως διευθύνων σύμβουλος, στέφθηκε από πολύ μεγάλη και καθολικά αναγνωρισμένη επιτυχία σε όλους τους τομείς.
Στον τομέα της επισκεψιμότητας, ο αριθμός των επισκέψεων αυξανόταν επί 3 συνεχή χρόνια, φθάνοντας το 2019 τα 6,3 εκατομμύρια, σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τις 700.000 επισκέψεις που είχε θέσει ως στόχο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με Επιχειρησιακό Σχέδιο που είχε εκπονήσει, πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία, και είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο του 2017 στο νέο, τότε, ΔΣ ως σημείο αναφοράς για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.
Από έρευνες κοινού της Αττικής και επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποίησε μεγάλη εταιρεία του κλάδου στα τέλη του 2018 και του 2019, προκύπτει ότι 92% του κοινού και το 99% των επισκεπτών έχουν θετική γνώμη για το ΚΠΙΣΝ και τη λειτουργία του.
Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καλύτερα από τους στόχους του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΣΝ. Χαρακτηριστικά σημειώνω ότι για το 2018 προβλεπόταν έλλειμμα 330 χιλιάδων ευρώ και επετεύχθη πλεόνασμα 3,1 εκατομμύρια ευρώ.
-Στον τομέα του προγραμματισμού πραγματοποιήσαμε πάνω από 4.000 εκδηλώσεις και δράσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με δωρεάν είσοδο, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Οι εκδηλώσεις και δράσεις μας ήταν πολύμορφες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές με έμφαση στην ποιότητα αλλά και στην αξιοποίηση νέων ανθρώπων και την ενίσχυση νέων ιδεών.
Τα στοιχεία αυτά επικυρώνουν απόλυτα και μάλιστα με απτά μετρήσιμα αποτελέσματα, τη διαδεδομένη εικόνα του ΚΠΙΣΝ ως ενός πολύ μεγάλου success story της δεκαετίας που πέρασε για την Ελλάδα. Λειτουργήσαμε με άκρα προσοχή και επιμέλεια στην οικονομική διαχείριση. Προστατεύσαμε σε κάθε βήμα το δημόσιο συμφέρον.»
Οσό για την περίοδο του κορονοϊού τόνισε ιδιαίτερα τα εξής:
«Δημιουργήσαμε εκ του μηδενός ένα νέο διαδικτυακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που συγκεντρώνει πάνω από 500.000 views την εβδομάδα στα social media του ΚΠΙΣΝ, και προηγούμαστε, με απόσταση, όλων των άλλων πολιτιστικών οργανισμών της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το ελληνικό δυναμικό του Πολιτισμού και της Παιδείας που την περίοδο αυτή χειμάζονται. Δημιουργήσαμε τη σειρά «Αναγνώσεις», για την ελληνική λογοτεχνία και την ελληνική παιδική λογοτεχνία που έχει ήδη χαιρετισθεί ως υποδειγματική και αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για την παιδεία των νέων μας.
Επεξεργασθήκαμε ένα λεπτομερές και πλήρες Σχέδιο για το άνοιγμα του Πάρκου και των υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Κλείνοντας, ο Νίκος Μανωλόπουλος υπογραμμίζει: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε την επιτυχία αυτή χωρίς την πολλαπλή οικονομική στήριξη του ΙΣΝ, του ΔΣ και ιδιαίτερα του Προέδρου του Ανδρέα Δρακόπουλου. Πέρα από την παράδοση του μοναδικού αυτού έργου στην Ελληνική Πολιτεία, κορυφαίο στοιχείο της στήριξης αυτής ήταν οι μεγάλες δωρεές των 5+5 εκατομμυρίων κατ’ έτος για τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες.
Ευχαριστώ την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, τους συνοδοιπόρους μας στην πορεία αυτή, για τη συμβολή τους με τις λαμπρές επιδόσεις τους. Ευχαριστώ, επίσης, όλους τους συνεργάτες μας: καλλιτέχνες, ανθρώπους της Παιδείας, ανθρώπους του αθλητισμού, τεχνικούς για τη βοήθειά τους στη λειτουργία μας και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, ξεχωριστές προσωπικότητες όλοι, με σημαντικές επιδόσεις στον τομέα τους, για την αποφασιστική συμβολή τους στην επιτυχία του ΚΠΙΣΝ.
Τέλος, ευχαριστώ από την καρδιά μου τους συνεργάτες μου στο ΚΠΙΣΝ, τα στελέχη και τους εργαζόμενους του οργανισμού. Στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία, έδωσαν, σε κάθε βήμα, τον καλύτερο εαυτό τους, δικαιώνοντας την εικόνα που είχα και τις προσδοκίες μου για πολύ υψηλές επιδόσεις στο έργο τους, σύμφωνα με το σχέδιό μας. Ιδιαίτερα, θα θυμάμαι πάντα την περισσότερο και από λαμπρή ανταπόκρισή τους στα εντελώς νέα και επίπονα καθήκοντα που μας έθεσε η περίοδος του κορονοιού. Το ΚΠΙΣΝ είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για τη χώρα μας, ένας πολύ σημαντικός θεσμός και ένα μοναδικό δημόσιο αγαθό.»
Λιάνα Μαλανδρενιώτη