Συνέντευξη με την επικεφαλής του Πράσινου - Αριστερού Συνασπισμού* στην 6η εκλογική περιφέρεια της Κροατίας, Ντανιέλα ΝτόλενετςΤη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Ποιο είναι το στίγμα της συμμετοχής του Πράσινου - Αριστερού Συνασπισμού (Green - Left Coalition) στις εκλογές της 5ης Ιουλίου;
Ένα από τα συνθήματα της εκστρατείας μας είναι: «όταν μπούμε στο κοινοβούλιο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια!». Επικεφαλής της εκστρατείας μας είναι ακτιβιστές/στριες με μεγάλη κινηματική δράση και εμπειρία, που αποφάσισαν να συμμετάσχουν και στη θεσμική πολιτική, καθώς ο αντίκτυπος της κοινωνίας των πολιτών δεν είναι αρκετός. Έχοντας μόνο λίγα μέλη στο δημοτικό συμβούλιο του Ζάγκρεμπ, καταφέραμε να γίνουμε η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Τώρα στοχεύουμε να δώσουμε τον τόνο και στο εθνικό κοινοβούλιο, και να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα που είναι κατάλληλα για το περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουλίου

Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές;
Είναι λίγο χαοτικό. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς αποφάσισε να σπεύσει σε πρόωρες εκλογές ενθαρρυμένος από τη σχετικά καλή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και να στοιχηματίσει στη λαϊκή υποστήριξη που έχει, αλλά αυτό του γύρισε μπούμερανγκ. Στην αρχή, εφαρμόστηκαν πολύ αυστηρά μέτρα, και στη συνέχεια, μόνο δύο εβδομάδες αργότερα, τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα καταργήθηκαν και η αφήγηση της ασφάλειας μειώθηκε δραματικά. Επιπλέον, στις 22 Μαρτίου το Ζάγκρεμπ επλήγη από έναν ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ, και το εκτιμώμενο κόστος των ζημιών είναι περίπου 13 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει αποτελεσματικά σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει ακόμη νομοθετική βάση για μια ευρείας κλίμακας ανασυγκρότηση, και είναι εξασφαλισμένα μόνο 20 εκατ. ευρώ, που είναι ένα μικρό μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της πόλης. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει από την κρίση του κορονοϊού με το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, και επιπλέον το γεγονός ότι το κοινοβούλιο διαλύθηκε προτού επικυρωθεί ένα νομοθετικό πακέτο για την ενίσχυση του Ζάγκρεμπ μετά τον σεισμό, έχουν διαμορφώσει την προεκλογική εκστρατεία.

Πώς συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία σας, και ποιοι είναι οι στόχοι σας σε αυτές τις εκλογές; 
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι πρόωρες εκλογές ανακοινώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες, η προεκλογική περίοδος ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Όλα έπρεπε να προετοιμαστούν ταυτόχρονα: η δημιουργία του εκλογικού προγράμματος, οι συνομιλίες με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό, η οργάνωση της εκστρατείας και η πρόβλεψη μιας πιθανής επιστροφής του covid 19, η συγκέντρωση των χρημάτων, και οτιδήποτε άλλο. Δεδομένου ότι πολλοί/ες από εμάς έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή ad-hoc δραστηριοτήτων τα καταφέραμε, και μέχρι στιγμής η δημόσια υποδοχή της εκστρατείας μας είναι πέρα από τις προσδοκίες. Ο κύριος στόχος μας είναι να είμαστε παρόντες/ούσες στην εθνική πολιτική σκηνή, για να προβάλουμε την πράσινη αριστερή πολιτική στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μπαίνουμε σίγουρα στο κοινοβούλιο (σημ: το όριο εισόδου είναι 5%), και παρόλο που είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον αριθμό των εδρών, με μια ακόμη εβδομάδα προεκλογικής εκστρατείας μπροστά μας φαίνεται ότι θα εξασφαλίσουμε 3 έως 5 έδρες, από τις 140 συνολικά. Αυτή θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Κροατία, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά θα κερδίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία του προεκλογικού σας προγράμματος;
Προτείνουμε μια Πράσινη Συμφωνία για μια δημοκρατική και ισότιμη κοινωνία, και το πρόγραμμά μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) στην πράσινη, ανθεκτική οικονομία, και στην αξιοπρέπεια της εργασίας β) στην κοινωνική ισότητα γ) στον εκδημοκρατισμό και στη διεθνή αλληλεγγύη. Το βασικό σημείο που προσπαθούμε να αναδείξουμε, είναι ότι η κρίση του covid αποτελεί μια ευκαιρία για να προσανατολίσουμε πραγματικά την κοινωνία μας προς την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, στις πανδημίες και στους καπιταλιστικούς κύκλους. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στην πράσινη εκβιομηχάνιση και στην αύξηση της επισιτιστικής και ενεργειακής κυριαρχίας μας. Επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια, στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων, μπορούμε επίσης να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Ο κύριος στόχος μας στην κοινωνική ισότητα είναι η προστασία των δημόσιων υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, και η βελτίωση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και φροντίδας των ηλικιωμένων. Επίσης, ένα βασικό στοιχείο της πλατφόρμας μας αφορά την πλήρη ισότητα των φύλων. Είμαστε το μόνο ψηφοδέλτιο σε αυτές τις εκλογές με γυναικεία πλειοψηφία στους/στις επικεφαλής των εκλογικών καταλόγων, συγκεκριμένα έχουμε γυναίκες επικεφαλής στις 6 από τις 11 περιφέρειες, και γενικά προωθούμε τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Ποια είναι η κριτική που κάνετε στον Αντρέι Πλένκοβιτς;
Ο Πλένκοβιτς θεωρείται από τα δυτικά ΜΜΕ ως ένας ιδανικός ευρωπαίος πολιτικός. Καλά μορφωμένος, πολύγλωσσος, με αξιοσέβαστη διπλωματική εμπειρία, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, και πιστός στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, έχει αποτύχει οικτρά σε πολλά μέτωπα. Στους 39 μήνες της θητείας του 14 υπουργοί απολύθηκαν ή αποχώρησαν, κυρίως λόγω κατηγοριών διαφθοράς, κάτι που είναι πρωτοφανές μέχρι στιγμής. Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο εξασφαλίστηκε μέσω κραυγαλέων πολιτικών συναλλαγών, με τους βουλευτές να αλλάζουν πολιτικές ομάδες. Συγχρόνως, όχι μόνο δεν κατάφερε να απαλλαγεί από την εξτρεμιστική εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του, αλλά αυτές οι φωνές είναι σήμερα πιο δυνατές από πριν. Υπάρχουν συνεχείς αναφορές για αστυνομική βία στα σύνορα με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για νεποτισμό σε κρατικές επιχειρήσεις και θεσμούς, και ο Πλένκοβιτς μετά από τέσσερα χρόνια πρωθυπουργικής θητείας δεν έχει ολοκληρώσει ούτε ένα έργο μεγάλης κλίμακας, ούτε μια σημαντική μεταρρύθμιση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον σχηματισμό μιας ακόμα δεξιάς κυβέρνησης.

* Ο Πράσινος - Αριστερός Συνασπισμός είναι μια συμμαχία της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας που δημιουργήθηκε το 2017. Η Ντανιέλα Ντόλενετς είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet