Η βροχή δισεκατομμυρίων από το περίφημο Ταμείο Ανάπτυξης - και άλλα συναφή προγράμματα των Βρυξελλών, ουδόλως συγκινεί το ΜέΡΑ 25, καθώς, αφενός, δεν υπάρχει ακόμη και, αφετέρου, η Γερμανία έχει ήδη κάνει λόγο για το «μαύρο μηδέν». Αυτό σημαίνει ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός θα επιδιωχθεί να επιστρέψει σε ισχνά – έστω - πλεονάσματα από του χρόνου, γεγονός που θα οδηγήσει την Γερμανία να ζητήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από τις χώρες του Νότου.
Ήδη, σύμφωνα με πηγές του κόμματος, οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ της 11ης Ιουνίου επιταχύνουν την πορεία της Ελλάδας προς το 5ο Μνημόνιο, καθώς εγκαταλείπεται η “ευελιξία” και η χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου από το 2021, όχι με προαπαιτούμενα αλλά με «μεταπαιτούμενα». Λένε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε νέα ύφεση, σε λιτότητα χειρότερη και πιο έντονη από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια (2010-12. ) Η δε πρόταση της Κομισιόν, ακόμα κι αν εφαρμοστεί ως έχει, θα συνιστά μια ακόμα τρύπα στο νερό καθώς από τα δήθεν 32 δισ., μόνο τα 10-12 περίπου θα απομείνουν καθαρά για την ελληνική οικονομία (καθώς το 1/3 περίπου είναι δανεισμός και το άλλο 1/3 συνιστά τις εγγυήσεις, τα κόστη και τις αποπληρωμές του «μηχανισμού») και μάλιστα σε βάθος 3 περίπου ετών, μιλώντας δηλαδή ουσιαστικά για 3-4 δισ. τον χρόνο, τη στιγμή που η χώρα μας θα χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 για την δημοσιονομική προσαρμογή της (και μάλιστα αυτό με το ευνοϊκό δεδομένο - που πλέον ανατράπηκε - ότι η ΕΕ θα μας επέτρεπε ένα έλλειμμα της τάξης του -5% για τα επόμενα 1-2 χρόνια)».
Κατά την εβδομάδα που πέρασε, το ΜέΡΑ 25 έδωσε στη δημοσιότητα, για διαβούλευση, ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου για την “Προστασία των Πολιτών από τις επιπτώσεις της εντεινόμενης Οικονομικής Κρίσης”. Ο Γιάνης Βαρουφάκης με δυο συνεντεύξεις Τύπου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προχώρησε στην ανάλυση της πρότασης και τόνισε την ανάγκη άμεσης νομοθέτησής της.
Άμεσα μέτρα - Συστημικά κουρέματα:• Άμεση μείωση ΦΠΑ από 24 σε 18% (σε περίπτωση χρήσης πλαστικού χρήματος, 15%)
• Άμεση μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 15% για τις μικρές, στο 20% για τις μεσαίες και 29% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
• Άμεση κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για όλες τις επιχειρήσεις με λιγότερους από 300 εργαζόμενους
• Κούρεμα - Διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σε δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία) των επιχειρήσεων που υπέστησαν μείωση του τζίρου τους άνω του 30%, από τον Φεβρουάριο και μετά.
Θεσμικές αλλαγές• Θεσμοθέτηση νέας, αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Εσόδων, σε αντικατάσταση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – που ελέγχεται και λογοδοτεί αποκλειστικά στους δανειστές). Η επιλογή ή παύση του Γενικού Γραμματέα θα γίνεται από κοινωνική επιτροπή, αποτελούμενη κατά 1/3 από βουλευτές, 1/3 από κληρωτούς δικαστές, 1/3 από εκπροσώπους λογιστών – φοροτεχνικών.
• Θεσμοθέτηση του «Οδυσσέα», σε αντικατάσταση του νόμου «Ηρακλής»: με τον «Ηρακλή» τα κόκκινα δάνεια έχουν πωληθεί και πωλούνται σε αρπακτικά ταμεία στο 5% της αξίας τους. Θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί και εξώσεις με το δημόσιο να κινδυνεύει να χάσει επιπλέον 12 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα λεγόμενα Funds. Με τον «Οδυσσέα», ιδρύεται Δημόσια Εταιρεία Κόκκινων Δανείων στην οποία εκχωρούνται τα κόκκινα δάνεια. Καταργούνται οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις, οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και οι μικρομεσαίοι διατηρούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους πληρώνοντας «ενοίκιο» που καθορίζεται από τους Δήμους – «ενοίκιο» που δεν θα υπερβαίνει το 1/3 του εισοδήματός τους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται τόσο η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών όσο και η πραγματική αξία των ακινήτων όλων των πολιτών, δηλαδή και εκείνων που δεν έχουν δανειακά βάρη.
• Η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με κεφαλαιακή βάση τη Δημόσια Περιουσία, η οποία σήμερα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι μετοχές της τράπεζας, ή μέρος τους, μεταβιβάζονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία έναντι των ζημιών που υπέστησαν από το PSI του κ. Βενιζέλου.
• Θεσμοθετείται νέο Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών ιδιωτών – δημοσίου, το οποίο προσφέρει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στο ελλ. Δημόσιο, σημαντικές φοροαπαλλαγές, δωρεάν συναλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες και δημόσιο αλλά και μεταξύ των ιδιωτών. Δεν είναι παράλληλο νόμισμα. Πρόκειται για επέκταση της αγοράς ομολόγων που δίνει τη δυνατότητα στους απλούς πολίτες να επωφεληθούν, καθώς με τα μικροομόλογα (αλλιώς πιστωτικές μονάδες) θα μπορεί να γίνεται η πληρωμή των πάσης φύσεως φόρων αλλά και η εξόφληση προμηθευτών (οι οποίοι έχουν οφειλές στο δημόσιο).
• Επανασυστήνεται η Γενική Γραμματεία Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και η εθνική ασφάλεια. Δημιουργείται ένα ψηφιακό οικοσύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, με προσφορά θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου.
Ο Γραμματέας του κόμματος, τόνισε ότι ο Ιούνιος – Ιούλιος του 2020 είναι κάτι αντίστοιχο με τον Μάρτιο του 2010. «Εάν το 2010 μας παραπλάνησαν, λέγοντας ότι θα μας σώσουν τα δάνεια από τις Βρυξέλλες, σήμερα δεν έχουμε καμιά δικαιολογία να επικαλεστούμε άγνοια για τις συνέπειες. Έχουμε πια τη δεκαετή, πικρή εμπειρία.
Η Πρόταση Νόμου αποτελεί συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο και όχι στείρα αντιπολίτευση. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να υιοθετηθεί στο σύνολό της ή ακόμη και τμηματικά, για παράδειγμα στο σκέλος των κόκκινων δανείων. Είναι επίσης μια απάντηση στο ερώτημα «τι θα έκανε το ΜέΡΑ 25 εάν ήταν κυβέρνηση», την ίδια στιγμή που στην πολιτική ζωή αναδύεται μια δυσωδία και προβάλλονται οι κοκορομαχίες του μνημονιακού τόξου».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Εποχής», αφού δήλωσε ότι διαβάζει την εφημερίδα μας και, μάλιστα, την ευχαρίστησε που υπάρχει, επισήμανε:
• Η κυβέρνηση θα μας βρει μπροστά της στο θέμα των 20 εκατ. ευρώ που έδωσε στα ΜΜΕ, θυμίζοντας το τρίγωνο της διαπλοκής και κάνοντας λόγο για παρασιτική ολιγαρχία και κυβερνητική αυθαιρεσία.
• Η παραίτηση Σεντένο (υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Γιούρογκρουπ) είναι μια καριερίστικη κίνηση, καθώς θέλει να αναλάβει την Τράπεζα της Πορτογαλίας. Θα μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα αγκάθι στην ιστορία της κεντροαριστεράς και της ευρωζώνης, καθώς υπηρέτησε πιστά τις πολιτικές λιτότητας.
• Η ανάκαμψη είναι αδύνατη, με ή χωρίς κορονοϊό, με όποια κυβέρνηση – εφόσον αυτή θα σεβόταν και θα εφάρμοζε μνημονιακές πολιτικές.
• Επιδίωξη του ΜέΡΑ 25 είναι η συστράτευση των πολιτών και όχι η συνεργασία κορυφής με άλλα κόμματα.
• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παγώνει» το χρόνο μέχρι να κάνει εκλογές και να φέρει το 5ο μνημόνιο.
• Η ένταση στο Αιγαίο εξαρτάται από τις αστάθειες στη γειτονική χώρα. Πάντα είχαμε και θα έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία η οποία έχει δικτατορικά καθεστώτα που καταπιέζουν τον τουρκικό λαό. Χρειάζεται ψυχραιμία. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ήταν το μεγαλύτερο δώρο της ελληνικής διπλωματίας στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της περικύκλωσης της Τουρκίας. Η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα Τράμπ – Νετανιάχου, δεν προσέφερε ερείσματα στη χώρα. Αντίθετα, την απομόνωσε. Η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η Ελλάδα παίρνει μόνο ευχολόγια. Οι παρακινδυνευμένες αλλά, τελικά, πετυχημένες κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη εξευτέλισαν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει το Κάϊρο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και δεν τα παίρνει.
Μαρίνος Μουζακίτης