Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

38ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Νέες εμπειρίες από έναν καθιερωμένο θεσμό
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αφού επετράπησαν οι συναυλίες από 1ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινές συναυλίες του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο θεσμό του νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού διεθνούς φεστιβάλ, ένας ιστορικός θεσμός της Ελλάδας και διεθνώς. Ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 12 Ιουλίου, σε ένα μαγευτικό χώρο, πανέμορφο, δροσερό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και προφύλαξης το κοινό θα απολαύσει ένα είδος μουσικής που έχει φανατικούς οπαδούς και λάτρεις, καθώς αποτελεί πλέον το είδος με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα (από το 2017 έχει ξεπεράσει και την ιστορική κυριαρχία του ροκ). Για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ανοίγεται σε νέες μουσικές εμπειρίες και στηρίζει τους καλλιτέχνες και τα μουσικά σύνολα του Νομού Καρδίτσας. Έτσι, μπροστά σε ένα κοινό και με παρουσιαστή τον κορυφαίο Αλέξη Κωστάλα θα εμφανιστούν ζωντανά οι rappers: Meshaya, BADNA, ZF Moody, Kid ON, Lust1, Airplay, Saut, Stixomenos και οι Beatmakers: Cosmo, Seza, Lust1, Meshaya, παρουσιάζοντας τα ορχηστρικά δείγματα δικών τους συνθέσεων.
Παράλληλα, την Κυριακή 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην έντεχνη ελληνική μουσική, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στη λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική, την Τετάρτη 8 Ιουλίου στην τζαζ μουσική, την Παρασκευή 10 Ιουλίου στη δημοτική και παραδοσιακή μας μουσική (όλες οι συναυλίες στις 9μμ), την Κυριακή 12 Ιουλίου θα εμφανιστεί το σύνολο «Χίλιες Φωνές» με την καταπληκτική ερμηνεύτρια Νατάσα Καραγιάννη, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύει ο καθηγητής Γιάννης Παπαευαγγέλου.
Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίοι καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από κάθε γωνιά της γης, υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη. Πάνω από 150 μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες συμμετέχουν κάθε χρόνο, ενώ περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που συνίσταται σε βραδιές όπερας, μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, συναυλίες κοσμικής και θρησκευτικής μουσικής. Επίσης περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και άλλων ειδών τέχνης. Ακόμη υλοποιούνται σημαντικά αφιερώματα σε προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Σπύρος Αργύρης, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Ugo-Νικόλαος Φώσκολος, ο Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, κ.ά. Φέτος το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Giovanni Animuccia (1520-1571) και Vincenzo Galilei (1520-1591) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή τους, Tomaso Giovanni Albinoni (1671-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Johann Sebastian Bach (1685-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Giuseppe Tartini (1692-1770) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, και Γιάννη Χρήστου (1926-1970) για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.
Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί σημαντική τομή για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την τέχνη και τη μουσική, ενισχύοντας πάντα το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Το Φεστιβάλ, εκτός από την πόλη της Καρδίτσας και τον ανοιχτό χώρο του Mouzaki Palace Hotel, αποκεντρώνει τις εκδηλώσεις του και σε διαφορετικούς χώρους όπως σε μοναστήρια, σε εκκλησίες, σε ανοιχτά θέατρα της Λίμνης Πλαστήρα, σε αίθουσες εκδηλώσεων ξενοδοχείων της περιοχής. Στόχος του Φεστιβάλ είναι, που πραγματοποιείται στη διάρκεια όλης της χρονιάς με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους και σε διαφορετικές περιοχές, να γίνονται κοινωνοί της μουσικής ευρύτερα στρώματα της περιοχής.
Για τη διοργάνωση συμβάλλουν ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων. Η διοργάνωση είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας. Ενώ υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ
Φοίβος Δεληβοριάς live
Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα βρεθεί στη σκηνή του Θόλου, στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, για πρώτη φορά με την παρουσία περιορισμένου κοινού μέσα στο φετινό καλοκαίρι. Η δυνατότητα παρακολούθησης των συναυλιών, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό θεατών με την προαγορά εισιτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι θεατές θα έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τις τρεις συναυλίες διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ www.snfcc.org, στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.
Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, που διαθέτει αυθεντικότητα, ευαισθησία και αίσθηση μελωδίας, έρχεται με μια επιλογή από τα πιο γνωστά του τραγούδια μαζί με ολοκαίνουργια κομμάτια από το νέο του προσωπικό δίσκο που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Συνθέτοντας ένα πρωτότυπο διαδικτυακό σκηνικό άλμπουμ, ξεκινώντας από το 1989 και φτάνοντας μέχρι την απρόσμενη νέα πραγματικότητα, χαρτογραφώντας την πόλη, ψυχογραφώντας ανοίκειους και τυπικούς χαρακτήρες, αναδεικνύοντας στιγμιότυπα με μυθιστορηματική ακρίβεια. Μαζί με τους μουσικούς Κωστή Χριστοδούλου στα πλήκτρα, τον ντράμερ Σωτήρη Ντούβα και την τραγουδίστρια Νεφέλη Φασούλη θα κάνει αυτό που ξέρει καλά: Να εκπλήσσει με κάθε συναυλία τον ίδιο του τον εαυτό και το πιστό του κοινό με ένα μαγικό κάθε φορά τρόπο επικοινωνίας.
Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 9μμ, στη σκηνή του Θόλου, στον Λαβύρινθο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (μειωμένο 5), προπώληση ηλεκτρονικά και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ)

 

CAMERATA JUNIOR ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ
Ακροάσεις για την επιλογή νέων μελών
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» προκηρύσσει ακροάσεις προκειμένου να πλαισιώσει το δυναμικό της Ορχήστρας Εγχόρδων Camerata Junior με επιπλέον μέλη. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου (από τις 3 μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι υποψήφιοι παρακαλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά απλή αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι τις 31 Αυγούστου, στη Γραμματεία του Συλλόγου sfm@megaron.gr αναφέροντας τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, όργανο, τηλέφωνα, mail, ημερομηνία γέννησης, τάξη / επίπεδοσπουδών, Ωδείο/ δάσκαλος. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν προσωπικά για την ημέρα και ώρα προσέλευσής τους.
Ρεπερτόριο ακροάσεων, παιδικό τμήμα (από 8 έως 15 ετών): έγχορδα όργανα ορχήστρας. Οι υποψήφιοι θα εξετασθούν σε δύο κομμάτια επιλογής τους (κατά προτίμηση με συνοδεία πιανίστα), επιπέδου τουλάχιστον Γ’ Κατωτέρας και σε μία εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (primavista).Οι πιανίστες θα επιλεγούν από τους υποψήφιους. Νεανικό τμήμα: Οι υποψήφιοι θα συνοδεύονται στην ακρόαση από δικό τους πιανίστα. Θα εξετασθούν σε μία εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (primavista) και στα εξής έργα: Βιολί (έως 24 ετών), ένα έργο επιλογής τους & την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου του W.A. Mozart. Βιόλα (έως 24 ετών): ένα έργο επιλογής τους και την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου Stamitz ή Hofmeister. Βιολοντσέλο (έως 24 ετών): ένα έργο επιλογής τους και την έκθεση (πρώτο σόλο) από το 1ο μέρος ενός κοντσέρτου του J. Haydn. Κοντραμπάσο (έως 28 ετών): Ένα έργο επιλογής τους.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet