Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που τρέφονται με φωτοσύνθεση και ξεδιψούν με νερό, όπως ακριβώς και αρκετοί εκ των συνανθρώπων μας. Χρήζουν ιδιαίτερης στοργής ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στα σημεία των καιρών. Σας παρουσιάζουμε, γραμμένο με φροντίδα και αυταπάρνηση, ένα βασικό εγχειρίδιο του καλού κηπουρού, Διότι, αγαπητοί αναγνώστες, η κηπουρική όπως και τα πάντα στην τάλαινα τούτη ζωή, χρειάζονται και τέχνη και συμμόρφωση.

Ο σωστός κηπουρός

Ο σωστός κηπουρός διαφέρει ακραιφνώς από τον λάθος κηπουρό, διότι ο λάθος κηπουρός δεν αγαπάει την κηπουρική. Για παράδειγμα, ο σωστός κηπουρός παίρνει σωστές γλάστρες ανάλογα με το είδος του φυτού. Τα κυκλάμινα, ας πούμε, αγαπούν το νερό, αλλά σαπίζουν γρήγορα. Έτσι, χρειάζονται γλάστρα με κασπό, ούτως ώστε να λαμβάνουν την ποσότητα νερού που τους είναι απαραίτητη. Ο λάθος κηπουρός αδιαφορεί για την ποιότητα της γλάστρας, με αποτέλεσμα να σαπίζει ή να ξεραίνει το φυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις κηπουρών προτείνεται το παχύφυτο ή και ο κάκτος.

Η γλάστρα

Η γλάστρα είναι πάρα πολύ σημαντικό στάδιο, θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για την πεμπουσία της κηπουρικής. Αυτή καθώς και το χώμα, είναι οι μητέρες ενός ευτυχισμένου φυτού. Οι πήλινες ή πέτρινες γλάστρες είναι καταληκτικές, γιατί μοιάζουν με το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται σε πληθώρα στη φύση. Φυτεύοντας ένα λουλούδι ή μία πρασινάδα σε γλάστρα σαν τις προαναφερθείσες, εξασφαλίζετε ένα ευτυχισμένο φυτό. Μα αυτό είναι, άλλωστε και το ζητούμενο.
Αντιθέτως, γλάστρες πλαστικές –σπανιότερα- ή λαμαρινέ –σε κάθε περίπτωση- εξασφαλίζουν την απόλυτη αποτυχία και καταδικάζουν το φυτό να ζήσει δυστυχισμένο, αφού το χώμα του οξύνεται και χαλάει από το αφιλόξενο περιβάλλον της λαμαρίνας οι δε ρίζες του ασφυκτιούν λόγω των καιρικών συνθηκών: Καίγονται με τη ζέστη, παγώνουν με τον χειμώνα. Όχι, η επιλογή κακής γλάστρας σας καθιστά έναν πολύ, πάρα πολύ κακό κηπουρό.

Η εποχή τη σποράς

Ξεκινούμε από το δεδομένο ότι δεν είστε ανόητοι ώστε να φυτέψετε μέσα στον καύσων του καλοκαιριού. Ιδανική περίοδος για τη σπορά των αγαπημένων σας φίλων είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Έτσι, το φυτό τρέφεται σωστά, λόγω της υγρασίας και λαμβάνει τον απαραίτητο ήλιο ώστε να φωτοσυνθέσει.
Αν, πάλι, σας ενδιαφέρει απλώς η αισθητική πλευρά της κηπουρικής, σας προτείνουμε ένα θερμοκήπιο ή ένα ανθοπωλείο. Βεβαίως, μόνο ένας ασυναίσθητος θα επέλεγε να φυτέψει τα αγαθά τούτα πλάσματα της φύσεως σε λαμαρινέ ζαρντινιέρες εν μέσω του σκληρού αθηναϊκού θέρους. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία με τρόπους ιδιαιτέρως ψυχοφθόρους και τραυματικούς.

Φυτά που ξεγελούν

Ορισμένα φυτά δεν είναι τόσο αθώα όσο θα πίστευε κανένας αθώος. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά που είναι τοξικά σε μεγάλες ποσότητες, όπως η μπελαντόνα, ο μανδραγόρας και η πικροδάφνη. Άλλα φυτά είναι σαρκοβόρα, τρώνε μύγες, μικρά ζωάκια και δάχτυλα που προσπαθούν να τα ποτίσουν (αν και το τελευταίο είναι προφανές ατύχημα). Άλλα φυτά προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα όπως οι τσουκνίδες ή οι δηλητηριώδεις κισσοί.
Υπάρχουν φυτά που μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητες επιπλοκές στον οργανισμό. Για παράδειγμα, μία αγέλη από αντιλόπες βόσκισε ινδική κάνναβη και, μαστουρωμένα πια τα ζώα, κατέστρεψαν ένα χωριό. Σε περίπτωση που σαν ενδιαφέρουν οι πονηρές καλλιέργειες, φροντίστε να μην ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας σε βοσκοτόπια.
Υπάρχουν, τέλος, φυτά εντελώς παραπλανητικά. Ένα από αυτά είναι η πικραγγουριά, που μοιάζει βρώσιμη, αλλά είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη και θανατηφόρα. Μην την φάτε και μην την καλλιεργήσετε, εκτός κι αν σκοπεύετε να σκοτώσετε κάποιον, πράγμα που εμείς θα σας προτείναμε να ξανασκεφτείτε.
Ένα άλλο «πονηρό» φυτό, είναι και η ψευδοπιπεριά. Η ψευδοπιπεριά, προσφάτως φυτεμένη στις αθηναϊκές λαμαρίνες, είναι παντελώς άχρηστη για καθημερινές απολαύσεις: Η σκιά της είναι φθηνή, οι δε καρποί της δεν είναι βρώσιμοι. Πρόκειται για ακριβό φυτό, από το οποίο ούτε γεμιστά μπορείς να φτιάξεις, ούτε και πρόκειται να επιζήσει της καψωμένης λαμαρίνας.

Από τι κινδυνεύουν τα φυτά

Τα φυτά είναι ευαίσθητοι οργανισμοί. Κινδυνεύουν από μελίγκρα περονόσπορο και άλλες σχετικές ασθένειες. Επίσης, κινδυνεύουν από τους κακούς κηπουρούς και όπως έχουμε επιμείνει για να τονίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, από κακές ζαρντινιέρες και ατυχή χρονική περίοδο της σποράς (βλ. παγετός ή καύσωνας).
Επίσης, τα φυτά κινδυνεύουν από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι διάφορες χημικές ουσίες με χαρακτηριστικότερη αυτήν των δακρυγόνων.
Έτσι για να σωθούν τα φυτά των χαμηλών προσδοκιών της λαμαρινέ Αθήνας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο αθηναϊκό κέντρο, ούτως ώστε, απλά αναλύοντάς το, χωρίς διαδηλωτές δεν έχουμε δακρυγόνα και χωρίς δακρυγόνα δεν κινδυνεύουν οι ψευδοπιπεριές.
Αν το δούμε ολοκληρωμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να είναι ένας πολύ έμπειρος κηπουρός.

Όλγα Στέφου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet