Τελευταίο χαρτί το ΣτΕΜε τακτικισμούς, ψέματα, και  όλα αυτά φυσικά με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών MEGA και SKAI, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» εδώ και μία εβδομάδα προσπαθεί για ακόμη μια φορά να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Την καταστροφή, δηλαδή, του περιβάλλοντος, των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων και κάθε έννοιας βιώσιμου μέλλοντος.  Κάθε μέρα στις οθόνες της τηλεόρασης εξελίσσεται ένα show στο οποίο πρωταγωνιστούν από κοινού οι εργαζόμενοι της εταιρείας (άλλοτε κλεισμένοι στις στοές και άλλοτε σε μπλόκα που στήνουν οι ίδιοι σε κομβικούς δρόμους της περιοχής), αλλά και στελέχη της εταιρείας. Προσπαθούν να αποδείξουν ότι η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα είναι αυτή που θα καταστρέψει την περιοχή, βγάζοντας δήθεν «χιλιάδες» εργαζόμενους στο δρόμο, και όχι η ανεξέλεγκτη, μέχρι πρότινος, δραστηριότητα της εταιρείας, που ακόμη και τώρα επιχειρεί να λειτουργήσει ως κράτος εν κράτει .
Να υπενθυμίσουμε ότι η τελευταία απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ ήρθε ως αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά όρους που η ίδια υπέγραψε στις τεχνικές της μελέτες και που αφορούν στη μεταλλουργία. Η εταιρεία δεν προχώρησε εδώ και τρία χρόνια, ως όφειλε, σε δοκιμές ημιβιομηχανικού τύπου επί τόπου του έργου για μια μεταλλουργική μέθοδο (flash melting), που η ίδια προέκρινε ως την ιδανική. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο σε τόσο μεγάλη κλίμακα, παρά μόνο σε εργαστήρια ιδιωτικής φιλανδικής εταιρείας.

Οι απειλές της εταιρείας

Εδώ και μία εβδομάδα, η εταιρεία έχει θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας εργαζόμενους της, για τους οποίους, ακόμη και ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία εδώ και καιρό από τον δήμο Αριστοτέλη, δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό τους αριθμό. Πόσοι, δηλαδή, εργάζονται στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και πόσοι προέρχονται από εργολαβικές εταιρείες.  Ταυτόχρονα, απειλεί με απολύσεις επιβάλλοντας ήδη ένα ιδιότυπο λοκ-άουτ. Μυστήριο παραμένει και το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων όσον αφορά στον πραγματικό αριθμό  των εργαζομένων που έχει τεθεί στο καθεστώς αυτό. Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι οι διαθεσιμότητες ανέρχονται σε 1.200, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει στην διάθεσή του στοιχεία για πολύ μικρότερο αριθμό (168). Απορίας άξιο είναι, επίσης, γιατί οι εργαζόμενοι δεν προσφεύγουν στην επιθεώρηση εργασίας, δεδομένου ότι οι εργασίες που έχουν διακοπεί δεν αφορούν στο σύνολο των εργασιών στα μεταλλεία Κασσάνδρας, αλλά δύο υποέργα στα οποία δεν απασχολείται ο μεγαλύτερος όγκος των εργαζομένων και άρα έχει τεθεί παράνομα σε διαθεσιμότητα.
Τελευταίο χαρτί της εταιρείας είναι φυσικά το ΣτΕ (που μας έχει συνηθίσει, δυστυχώς, σε ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία) στο οποίο προσέφυγε την Παρασκευή η Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων. Ζήτησαν να παγώσει με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ η εν λόγω απόφαση, την οποία χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και παράνομη, όπως και να ακυρωθεί εν γένει.
Παραπλανητικά δημοσιεύματα, από φιλικά προς την εταιρεία μέσα επικοινωνίας, ανέφεραν ότι απόφαση του ΣτΕ της Πέμπτης, που έκανε δεκτή προσφυγή της εταιρείας για διαφορετική και προγενέστερη πράξη της πρώην διοίκησης του Υπουργείου, συνιστά ακύρωση της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη να αναστείλει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών για τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.
Η σκόπιμη παραπλάνηση γρήγορα διαψεύσθηκε, με το υπουργείο να ξεκαθαρίζει ότι η εν λόγω απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά, ούτε ακυρώνει την απόφαση του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας. Διαβεβαίωσε παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Από την πλευρά του το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την οριστική διακοπή των εργασιών στις Σκουριές και την αποκάλυψη του συνόλου των παρανομιών στις οποίες προβαίνει η εταιρεία και που δεν αφορούν μόνο στη μεταλλουργία. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις στις επιτροπές αγώνα του κινήματος για τα επόμενα βήματα και τις κινητοποιήσεις ενόψει και της ΔΕΘ.

Σταυρούλα Πουλημένη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet