Του Βασίλη Ρόγγα

Μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα η ΝΔ, αφού ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και το πρώτο νομοθετικό πακέτο για το τρίτο μνημόνιο στις 13 Αυγούστου, προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης στη χώρα από την απερχόμενη Βουλή.
Με το διάγγελμά του στις 20 Αυγούστου, ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε με το δικό του τρόπο, πως το κόμμα του είναι πανέτοιμο για τις εκλογές, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως  «λίγο ψευτράκο, λίγο τακτικιστή, λίγο πονηρούλη».  Η πολιτική έμφαση δόθηκε στην, όσο το δυνατόν πιο πειστική, επιχειρηματολογία για το απευκταίο των εκλογών και τελικά για τη χρονική μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, έστω και για μια εβδομάδα. Το νομικό πρόσχημα; Πως πρέπει να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, και ας μην έρθουν κάποιοι από τους αρχηγούς.
Η κυβέρνηση δια μέσω Μαξίμου, κατηγόρησε τη ΝΔ για την, ομολογουμένως, περίεργη ρητορική της. Αφενός προειδοποιεί για τα επώδυνα μέτρα του τρίτου μνημονίου, αφετέρου το ίδιο αυτό κόμμα ζητά συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την εφαρμογή τους.
Το ερώτημα είναι με ποια τακτική η Νέα Δημοκρατία θα πολιτευτεί ως τη διεξαγωγή των εκλογών και τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα στο εσωκομματικό επίπεδο.

Η προεκλογική τακτική

Στις 24 Αυγούστου διεξήχθη η πρώτη Κεντρική Επιτροπή εκλογικού αγώνα που περιλαμβάνει 40 μέλη. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη, δηλαδή, όλων των εσωκομματικών υποομάδων. Από εκεί και πέρα, ορίστηκαν έξι εκπρόσωποι τύπου: Βούλτεψη Σοφία, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Σίμος, Παναγιωτόπουλος Νίκος, Τασούλας Κώστας, Σταϊκούρας Χρήστος. Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος του κόμματος ξεκίνησε την προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματος. Το απόγευμα συναντήθηκε με πολιτευτές και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του κόμματος, έτσι ώστε να θέσει σε σχηματισμό μάχης το μεσαίο στελεχιακό δυναμικό της παράταξης. Την προηγούμενη ημέρα συνάντησε τους μη εκλεγέντες βουλευτές του ψηφοδελτίου επικρατείας. Την Πέμπτη το πρωί συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η πρώτη επίσημη προεκλογική εκστρατεία έλαβε μέρος στην ανοιχτή συγκέντρωση στην παραλία της Χαλκίδας την Παρασκευή.
Στη Νέα Δημοκρατία διαφαίνεται πως έχει γίνει η επιλογή μιας δυναμικής προεκλογικής εκστρατείας, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιθύνοντες στη Συγγρού έχουν αποφασίσει πως μια σχετικά πολωτική, δικομματική καμπάνια με έμφαση στην εμπειρία του δικού τους διαχειριστικού ρόλου μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά και συσπειρωτικά για το χώρο της κεντροδεξιάς. Αυτό σε συνάφεια με τη σχετική βεβαιότητα πως η ΝΔ δεν θα μπορέσει να αναδειχτεί σε πρώτο κόμμα, αλλά πως υπάρχει πιθανότητα να μπορέσει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μοιραστεί την πίτα της εξουσίας την επόμενη ημέρα, που δε θα αμφισβητείται ο ηγεμονικός της ρόλος.
Βασικές αιχμές φαίνεται πως θα είναι η διαφορά μεταξύ της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής του πρακτικής, η αδιαμφισβήτητα ευρωπαϊκή πορεία της χώρας στο άμεσο και απώτερο μέλλον, το μεταναστευτικό, η ανάγκη σταθερής κυβερνητικής πορείας της χώρας.

Τα προβλήματα

Η διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία του κόμματος ως το 2016, μπορεί να κατασίγασε την προϊούσα σύγκρουση των εσωκομματικών φραξιονισμών, αλλά δεν την αποσόβησε. Οι δελφίνοι παραμένουν με το όπλο παρά πόδα, έτσι ώστε μετά την, κατ’ ανάγκη, εκλογική ενότητα να λάβουν θέσεις μάχης για την επόμενη ημέρα. Η περίπτωση της κατάκτησης της δεύτερης θέσης για δεύτερη φορά μέσα σε 7 μήνες, θα λειτουργήσει αναγκαστικά με εσωστρεφή εσωκομματικά τρόπο, χωρίς βεβαιότητα αναβολής. Πλέον δεν θα υπάρχει λόγος να μην αρχίσουν οι διεργασίες για ανάδειξη νέου αρχηγού από τη φιλελεύθερη, δεξιά ή καραμανλική πλευρά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φαίνεται πως μπορεί να εγγυηθεί μια αξιοπρεπή κούρσα διαδοχής. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θέλει ο ίδιος να φύγει από τον πρώτο ρόλο στην ηγεσία του κόμματος, μιας και οι εισηγήσεις που δέχεται από πολιτικούς του φίλους είναι πως μπορεί να είναι και την επόμενη ημέρα εκείνος που θα κρατήσει ενωμένη την παράταξη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet