Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή στην Αθηναΐδα η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που άρχισε χθες με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ, των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών, των ευρωβουλευτών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τέθηκαν προς έγκριση οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος και εγκαινιάστηκε επίσημα η έναρξη της προεκλογικής δουλειάς του κόμματος.

«Συνεχίζουμε με αγώνες»

Στη σύσκεψη θα δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της εκλογικής μάχης για το μέλλον της χώρας, καθώς και στις βασικές αιχμές της προεκλογικής καμπάνιας: διαπραγμάτευση του χρέους, «ισοδύναμα» μέτρα, αγροτικό, προστασία της πρώτης κατοικίας, κόκκινα δάνεια εργασιακές σχέσεις. Το σχέδιο του προεκλογικού προγράμματος, όπως συζητήθηκε στην επιτροπή Προγράμματος την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται πως θα κινείται στη λογική «Συνεχίζουμε με αγώνες» και θα εστιάζει στο κυβερνητικό έργο της προηγούμενης περιόδου, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και στα εκκρεμή αλλά φλέγοντα ζητήματα που θα βρεθούν υπό διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα (ασφαλιστικό, εργασιακά κ.λπ.). Ακόμα αποτυπώθηκε σειρά μέτρων που θα προκριθούν και θα αφορούν την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, με σκοπό να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από αυτή την οδό πέραν των δυσβάσταχτων φόρων που επιβλήθηκαν από το τρίτο μνημόνιο, όπως και στην επανεκκίνηση της λειτουργίας του κράτους, πέρα από γραφειοκρατίες και αντιμετωπίζοντας τον πελατειακό μηχανισμό που το διαπερνά.  Τέλος, ένα κρίσιμο κεφάλαιο του προγράμματος θα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Εν ολίγοις το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλάβει ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις του παλιού πολιτικού συστήματος.
Όπως τόνισε ο Α. Τσίπρας στη συνεδρίαση της -οκταμελούς πλέον- Πολιτικής Γραμματείας και της Εκλογικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή: «Στις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες καλούνται με την επιλογή τους να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν, με τη δική τους ψήφο, τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία. Έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε το αληθινό δίλημμα της κάλπης. Να βγούμε μπροστά. Να μην αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στην επίθεση των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Κατάρτιση ψηφοδελτίων

Πέραν της επιτροπής Προγράμματος συνεδρίασε και η Επιτροπή Ψηφοδελτίων την περασμένη βδομάδα, συντάσσοντας εγκύκλιο προς τις Νομαρχιακές Επιτροπές προκειμένου να προταθούν ονόματα υποψηφίων, που θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια φαίνεται πως θα παραμείνουν περίπου ίδια όσον αφορά όσους και όσες έχουν εκλεγεί βουλευτές, ενώ θα αναπληρωθούν οι θέσεις όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτουν ξανά υποψηφιότητα με νέες υποψηφιότητες. Στόχος είναι να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια με νέους επιστήμονες και ανθρώπους που έχουν έντονη κοινωνική και πολιτική δράση στην περιοχή τους. Στις λίστες των ψηφοδελτίων ενδέχεται να βρεθούν ακόμα όσοι διατέλεσαν υπουργοί κατά την επτάμηνη θητεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποδυναμωμένο το κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ρίχνεται στην εκλογική μάχη διασπασμένος και αποδυναμωμένος, σε βαθμό που ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί από το Οργανωτικό Γραφείο. Όλη την εβδομάδα δίνονταν στη δημοσιότητα παραιτήσεις μελών, στελεχών και βουλευτών που είτε αποφάσιζαν να στηρίξουν τη Λαϊκή Ενότητα, το σχήμα που προέκυψε από την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε αποφάσιζαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ενταχθούν σε άλλο πολιτικό σχηματισμό.
Την απόφασή τους να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσαν οι βουλευτές Κ. Δερμιτζάκης (Λασίθι), Η. Διώτη (Λάρισα), Κ. Ζαχαριάς (Αρκαδία), Μ. Κανελλοπούλου (Αχαΐα) και Φ. Κουρεμπές (Κόρινθος). Ακόμα παραιτήθηκε ο Γραμματέας της Κ.Ε. Τάσος Κορωνάκης και η Ρ. Σβίγγου από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου. Από την Κ.Ε. αποχώρησαν επίσης περίπου εβδομήντα από τα διακόσια μέλη, τα οποία αναπληρώθηκαν, ώστε να συνεδριάσει το όργανο συμπληρωμένο το σαββατοκύριακο. Πέραν των 53 μελών της Αριστερής Πλατφόρμας, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα οι Μ. Μπαρσεφσκι, Δ. Αναγνωστόπουλος Παπαδάτος, Κ. Μαρματάκης, όπως και οι Β. Αγγελόπουλος και Ε. Χατζηαργυρού. Από την Κ.Ε. παραιτήθηκαν οι Γ. Αλμπάνης, Α. Σαπουνά, Α. Καρίτζης και Χρ. Λάσκος.

Ντόμινο αποχωρήσεων

Το ντόμινο των αποχωρήσεων έφτασε και στις Νομαρχιακές Επιτροπές, τις Οργανώσεις Μελών και τα Τμήματα. Η πλειοψηφία των ανακοινώσεων εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ακύρωση των εσωτερικών διαδικασιών του κόμματος, αλλά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σε πλήρη αντίθεση με τις ιδρυτικές και προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, αποχώρησαν τριάντα μέλη -σχεδόν το σύνολο δηλαδή- του τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η διαρκής ακύρωση της λειτουργίας του κόμματος καθιστά πλέον αδύνατη τη συμμετοχή και τη συμβολή μας στο Τμήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ». Εξηνταδύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ανα��οίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ «που έχει απωλέσει οριστικά τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του». Αντίστοιχα, δεκαεννιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων εξέφρασαν «τη διαθεσιμότητά τους για την οργάνωση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων απέναντι στις ταξικές πολιτικές των μνημονίων και τη δικαίωση του «όχι»». Δεκαέξι μέλη της ΝΕ Πρέβεζας και της Συντονιστικής Επιτροπής ΟΜ Πρέβεζας δηλώνουν πως παραμένουν «ενεργοί στα κινήματα, τις δομές αλληλεγγύης και στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, από την πορεία που θα διαλέξει ο καθένας και η καθεμία από εμάς». Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση σαράντα τριών μελών της ΝΕ, των Σ.Ε. και των ΟΜ Κοζάνης που τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα 12 χρόνια ουσιαστικά έχει πάψει να υπάρχει».
Με εντελώς διαφορετική διάθεση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες της συνθηκολόγησης και προσπαθούμε να τις υπερβούμε. Πατάμε στο έδαφος της πραγματικότητας, όχι για να την αποδεχθούμε, αλλά για να την αλλάξουμε» και απευθυνόμενη στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, σημειώνουν: «Οι δρόμοι μας ενδέχεται να ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Δεν σκοπεύουμε να επιδοθούμε σε άσκοπες εμφύλιες διενέξεις»

71 βουλευτές στηρίζουν

Στον αντίποδα των αποχωρήσεων 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν πως «η βούληση της ισχυρής πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας είναι ξεκάθαρη. Η δημοκρατία δεν φοβάται την ελεύθερη έκφραση των πολιτών, αντίθετα την επιδιώκει όποτε χρειάζεται», δηλώντας παρούσες και παρόντες με όλες τους τις δυνάμεις στην επόμενη μέρα. Τη στήριξή της δήλωσε και η Πλατφόρμα 2010 με κείμενο που συνυπογράφουν 14 στελέχη στηρίζοντας «το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση».
Η τάση των 53+ ύστερα από συσκέψεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένη εκφράζοντας σύσσωμη την απογοήτευσή της από την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να προκηρύξει εκλογές, παρακάμπτοντας την απόφαση για διεξαγωγή συνεδρίου. Οι απόψεις όσων συμμετείχαν στις συνεδριάσεις ήταν κυρίως τρεις, με τη μία να υποστηρίζει παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ υπό όρους, με κυριότερο σημείο τη διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και τον στόχο του απεγκλωβισμού, τη δεύτερη και ολιγάριθμη να υποστηρίζει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα και την τρίτη να υποστηρίζει αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργία ενός νέου αριστερού πόλου. Τέλος, τη συμπόρευσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε η Αριστερή Προοπτική, σχήμα που προέκυψε από στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ (Στ. Μπαγεώργος, Α. Νεφελούδης) τονίζοντας πως «η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξαλείψει, από τα πράγματα, τους λόγους που μας οδήγησαν στην αποχώρησή μας από τον ΣΥΝ το 2010.Η «Αριστερή Προοπτική» ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Η ομόφωνη απόφασή μας είναι η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συμβάλουμε, όσο καλύτερα μπορούμε στη νέα δύσκολη προσπάθεια για την ανασύνθεσή του».
Η αυριανή μέρα βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ στη δύσκολη θέση να ετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική  μάχη για τις εκλογές τραυματισμένος από μια κρίση στο εσωτερικό του που δύσκολα θα ξεπεραστεί, αν δεν ασκηθεί αυτοκριτική από την ηγεσία του κόμματος και δεν ενεργοποιηθούν γρήγορα μετά τις εκλογές οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, όπου θα δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη.

Ιωάννα Διαλεισμά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet