Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου και η επιθετική υπεράσπισή του, η πλήρης απαξίωση του κόμματος και των συλλογικών διαδικασιών από το επιτελείο του Μαξίμου, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό σε πλήρη αντίθεση με την πρότασή του για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που υιοθετήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και η ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας από τους συντρόφους και συντρόφισσες της Αριστερής Πλατφόρμας είναι τα δεδομένα με βάση τα οποία τα όργανα της Νεολαίας θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους για τις επερχόμενες εκλογές αλλά κυρίως για το μέλλον της οργάνωσης και της αριστεράς. Ο προβληματισμός μεταξύ των μελών για τα επόμενα βήματα είναι μεγάλος, ενώ επικρατέστερο φαίνεται το σενάριο της οργανωμένης αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφωνία της οργάνωσης Νεολαίας με το 3ο μνημόνιο, αλλά και τους χειρισμούς του επιτελείου του Μαξίμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε, οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας αλλά και την ημέρα της ψηφοφορίας της στη Βουλή, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, καθώς αυτή χαρακτηρίζεται «τεράστια ήττα, που αντίκειται πλήρως στη στρατηγική κατεύθυνση, τις προγραμματικές δεσμεύσεις και τις κοινωνικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».
Η απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε μια εβδομάδα μετά τη 12η Ιουλίου, στην οποία βασίστηκαν και οι τελευταίες αυτές ανακοινώσεις, ασκεί τεκμηριωμένη κριτική τόσο στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, όσο και στη στρατηγική του κόμματος. Στην απόφαση στηλιτεύεται ο επικαθορισμός της διαπραγματευτικής τακτικής από την αναζήτηση ορθολογικών επιχειρημάτων στα πλαίσια ενός «αμοιβαίου επωφελούς συμβιβασμού», η κατανάλωση μεγάλου μέρους των ταμειακών διαθεσίμων στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων και η καλλιέργεια πνεύματος εθνικής ενότητας, που κρύβει το ότι η μάχη διεξάγεται μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων, μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Καταλογίζεται δε ολιγωρία στην ανάληψη, μονομερώς, νομοθετικών πρωτοβουλιών, που θα μπορούσαν να δώσουν εργαλεία στους αγώνες του κόσμου της εργασίας (εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις), θα απαντούσαν στην έλλειψη πόρων για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος (έκτακτη εισφορά για το 10% των πιο πλούσιων και για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις) και θα ικανοποιούσαν άμεσες κοινωνικές ανάγκες (πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας), παγιώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις με τον κόσμο που εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ.

Λανθασμένη οριοθέτηση της πολιτικής

Ο αγώνας που δόθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος χαρακτηρίζεται από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ιστορική στιγμή στους αγώνες των λαών της Ευρώπης απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Εκτιμάται, όμως, ότι η επιλογή της κυβέρνησης να οριοθετήσει την επιλογή του ΟΧΙ, ως επιλογή που νομοτελειακά οδηγεί σε συμφωνία, δεν είναι αντίστοιχη με την κοινωνική διαθεσιμότητα, που εμφανίστηκε εκείνη την περίοδο και την αυθόρμητη και με πολύ δημιουργικούς όρους υπεράσπιση του ΟΧΙ από τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία. Η εκπαίδευση, εξάλλου, της κοινωνίας και η ωριμότητα που έδειξε αυτή σε μια μη κανονική κατάσταση με ελέγχους κεφαλαίων, εκβιασμούς, αδικαιολόγητες απολύσεις και συγκρούσεις στους χώρους εργασίας, έδινε τη δυνατότητα η επιλογή του ΟΧΙ να αποτελέσει μια επιλογή ρήξης με τη λιτότητα, που μακριά από το νομισματικό δίπολο, θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.

Θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός

Αναγνωρίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε το πολιτικό σχέδιο και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών αλλά και δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων, η οργάνωση της Νεολαίας προτείνει την επανεξέταση και επικαιροποίηση των εργαλείων ερμηνείας της εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμια καπιταλιστικής πραγματικότητας, έχοντας ως δεδομένο ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη λειτουργούν, πλέον, ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός με ελάχιστα περιθώρια μετασχηματισμού, προκρίνοντας την ρήξη και αποδέσμευση από τους θεσμούς αυτούς, ως προϋπόθεση της αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού. Για το λόγο αυτό πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, πολύ πριν το προτείνει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για τον επανακαθορισμό της τακτικής και της στρατηγικής του κόμματος.

Τα επόμενα βήματα

Στα τέλη της εβδομάδας συνεδρίασε η γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφώσει την εισήγησή της, με σκοπό την σύγκλιση του Κεντρικού Συμβουλίου σήμερα, Κυριακή, για την διεξαγωγή όσο το δυνατόν δημοκρατικότερων και πλατιών διαδικασιών, ώστε να καθοριστεί η πορεία της οργάνωσης. Στη συνεδρίαση της γραμματείας, δεν παρευρέθησαν, χωρίς να αιτιολογήσουν την απουσία τους, τα μέλη του οργάνου, που στην ιδρυτική συνδιάσκεψη είχαν εκλεγεί με τη λίστα της Αριστερής Κίνησης, που πραγματοποίησε χθες και προχθές πανελλαδική συνάντηση. Στις τοποθετήσεις των διαφόρων πολιτικοϊδεολογικών ρευμάτων, η Ανασύνθεση (πλειοψηφούσα τάση στο Κεντρικό Συμβούλιο) εκτιμά ότι η ψήφιση του μνημονίου, η μετατροπή του σε στρατηγικό ορίζοντα, ο άκρατος κυβερνητισμός, η περιθωριοποίηση και απαξίωση του κόμματος είναι οι βασικοί λόγοι για την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο πια δεν χωράνε οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτή η ήττα πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μιας διαδικασία αυτοκριτικής και απολογισμού στα πλαίσια μια συνολικής στρατηγικής συζήτησης, που θα οδηγήσει σε νέα οχήματα της αριστεράς, πέρα και πάνω από το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Γι’ αυτό το λόγο προκρίνει τη συμμετοχή σε όλες τις ανασυνθέσεις της αριστεράς με πυρήνα τον νεολαιίστικο ριζοσπαστισμό στο πλαίσιο της αντικαπιταλιστικής πάλης και στόχο την οργάνωση των υποτελών σε κοινωνικό μπλοκ εξουσίας με σκοπό τη δημιουργία δομών εξουσίας των «από κάτω».

Με τη Λαϊκή Ενότητα

Πριν την συνεδρίαση των οργάνων τα μέλη της γραμματείας και του Κεντρικού Συμβουλίου, που έχουν αναφορά στο Αριστερό Ρεύμα (τάση του Συνασπισμού με ηγετικά στελέχη μεταξύ άλλων και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη), κοινοποίησαν την παραίτησή τους από το όργανο, διαπιστώνοντας τη χωρίς επιστροφή μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφοντας την αδυναμία της Νεολαίας, λόγω των δικών της παθογενειών, να ανακόψει αυτή τη μετάλλαξη και να αποτελέσει ένα στιβαρό εργαλείο στα χέρια της νεολαίας, που ασφυκτιά στα μνημονιακά πλαίσια, κρίνουν ότι οφείλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπλοκ εκείνο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που είναι διατεθειμένες να πάνε το ΟΧΙ μέχρι τη νίκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν παραιτήθηκαν τα μέλη του Κόκκινου Δικτύου, που συγκροτούσαν την Αριστερή Πλατφόρμα μαζί με το Αριστερό Ρεύμα. Επισημαίνεται ότι το σαββατοκύριακο το Κόκκινο Δίκτυο πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση και συνέλευση με σκοπό την οργάνωση της παρέμβασης και της μάχης των εκλογών με τη Λαϊκή Ενότητα.  Το δρόμο της συστράτευσης με τη Λαϊκή Ενότητα θα ακολουθήσει και η Κομμουνιστική Τάση, η οποία στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας είχε εκλέξει ένα μόλις μέλος.
Εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία της Λαϊκής Ενότητας, να απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτή αποφασίσει συλλογικά τα επόμενα βήματά της, σε ανοιχτή συζήτηση παρουσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του ακόμα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, ώστε να συζητήσουν για το εναλλακτικό σχέδιο, που πρέπει και μπορεί να έχει η Αριστερά, καθώς και για την συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, που θα πάρει την τελική του μορφή μετά τις εκλογές.

Δανάη Ψωμοπούλου
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet