Για το βιβλίο της Σίσσυς Βωβού «Πατριαρχική δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις»,
εκδ. Άνω Τελεία, 2020

Μπορεί να έβρεχε συνεχώς τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, αλλά πολύς κόσμος ήρθε στην φιλόξενη Φάμπρικα στον Κεραμεικό, για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του βιβλίου της Σίσσυς Βωβού «Πατριαρχική δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις». Ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο, το οποίο, όπως η ίδια είπε, προετοίμαζε εδώ και τρεισήμισυ χρόνια τουλάχιστον. Εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Άνω Τελεία, εκ μέρους του οποίου άνοιξε την παρουσίαση η Άννα Κοντοθανάση, η οποία έκανε και την επιμέλεια του βιβλίου.
Το βιβλίο ασχολείται με 19 υποθέσεις βίας κατά των γυναικών από το έτος 1998, με τη γνωστή «υπόθεση Βήχου», ο οποίος κατάγγειλε κυκλώματα μαστροπίας σε τουριστικό νησί. Ο Βήχος δεν ήταν μόνος του, είπε ο ομιλητής και συγκατηγορούμενός του Θόδωρος Κουτσουμπός. Ήδη στο νησί πριν την καταγγελία είχε ξεσηκωθεί μεγάλη αντίδραση για την εκμετάλλευση των νέων αλλοδαπών γυναικών, είχαν συγκεντρωθεί εκτοντάδες υπογραφές, είχαν γίνει και παρεμβάσεις από τον εφημέριο, και πολλά άλλα. Οι δικαστικές αρχές που παρέπεμψαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη λειτούργησαν με βάση τα αδιάσειστα στοιχεία, μέχρι όμως η υπόθεση να φθάσει στο ακροατήριο, όπου αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, αστυνομικοί και πολίτες.
Στη συνέχεια μίλησε η Σόνια Μητραλιά, η οποία συμμετείχε στις φεμινιστικές αντιστάσεις σε πολλές από τις υποθέσεις, όπως φαίνεται και από κάποια από τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο, με συνυπογραφή της. Ιδιαίτερα τόνισε την υπόθεση της Όλγας Μπ. στην Πάτρα, σε ένα δικαστικό μαραθώνιο όπου οι φεμινιστικές και δικαιωματικές οργανώσεις από Αθήνα και Πάτρα ήταν παρούσες στην αλληλεγγύη, με εκδηλώσεις και συμπαράσταση στο δικαστήριο, για χρόνια. Η Όλγα δεν δικαιώθηκε, ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε ουσιαστικά ακόμα μια φορά και μόνο τιμωρήθηκε ελαφρά για πλημμέλημα, ενώ η διαμαρτυρία κατά την εκφώνηση της αθωωτικής απόφασης ήταν μαζικότατη, με κατάληψη δικαστηρίου, με ντουντούκες και πανό. Τελικά, το δικαστήριο εκκενώθηκε από τα ΜΑΤ, που προσέτρεξαν για να αποκαταστήσουν την «τάξη» και τη «νομιμότητα» με βία και τραυματισμούς. Όμως, μετά από την ημέρα εκείνη του Δεκεμβρίου 2004, το θέμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και συνεχόμενα για πολλές ημέρες στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και έγινε γνωστό στην κοινωνία.
Η Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Διωκόμενων Οροθετικών Γυναικών, περιέγραψε την τρομακτική ενέργεια της κυβέρνησης, της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ να διαπομπεύσουν άρρωστες γυναίκες, τοξικοεξαρτημένες, μόνο και μόνο για να ανεβάσουν τα προεκλογικά κασέ κάποιων πολιτικών. Το θέμα όμως είχε προετοιμαστεί από νωρίτερα, όπως η ίδια γνώριζε και όπως περιέγραψε συνοπτικά, καταγγέλλοντας την Υγειονομική Διάταξη 39Α, βάσει της οποίας και καταχρηστικά, διώχθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο οι γυναίκες. Η Πρωτοβουλία λειτούργησε με αλληλεγγύη προς τις γυναίκες αυτές, ενώ η απαλλαγή τους από τα κατηγορητήρια στα δικαστήρια απέδειξε πόσο απαράδεκτη ήταν όλη αυτή η ενέργεια.
Η συγγραφέας μίλησε για τους αγώνες που περιγράφονται στο βιβλίο και ήταν προϊόν συλλογικής δράσης. Ήταν αρκετή δουλειά να συγκεντρωθεί αυτό το υλικό, το οποίο παρουσιάζει τόσο τις υποθέσεις όσο και τις δράσεις του φεμινιστικού κινήματος ή του κομματιού του το οποίο κινητοποιήθηκε και τις στήριξε. Και είναι σημαντικό ότι οι υποθέσεις που περιγράφονται είναι σαν μια τοιχογραφία της βίας κατά των γυναικών, στις ακραίες φυσικά μορφές της, για τη συγκεκριμένη χώρα και τη συγκεκριμένη εποχή. Ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα ακόμα βιβλίο για τις φεμινιστικές δράσεις, το οποίο θα παρουσιάζει 20 χρόνια αγώνες, από το 1993 που ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών Φεμινιστριών στην Ελλάδα, μέχρι το 2013.
Ακολούθησε συζήτηση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε από τη Χριστίνα Μαχαίρα η υπόθεση της Αμαρύνθου που αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για το φεμινιστικό κίνημα και μια ολοκληρωτική ματαίωση με την απόφαση του δικαστηρίου ανηλίκων, που αθώωνε τους κατηγορούμενους για βιασμό και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι έγινε απλώς συναινετικό «ομαδικό σεξ».
Εκ μέρους της «Εποχής» μίλησε ο Παύλος Κλαυδιανός, ο οποίος προσκλήθηκε να μιλήσει, για να μην ξεχνάμε ότι το σημαντικότερο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης που ανέδειξε αυτά τα θέματα ήταν αυτή η εφημερίδα, της οποίας η συγγραφέας ήταν ιδρυτικό μέλος.
Πριν αρχίσει η παρουσίαση απαγγέλθηκε ποίημα για την Ελένη Τοπαλούδη από την ποιητική συλλογή της Τζαμίλε Φαχούρι «Απλή ζωή» (εκδόσεις Άνω Τελεία).

Αλεξία Τσούνη
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet