Σήμερα η οριστική απόφαση - Αρνητική η εισήγηση

Στη σημερινή συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου ( ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκλογική ή μη συνεργασία του κόμματος με τη Λαϊκή Ενότητα. Μετά την απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη, το ενδεχόμενο αυτής της  εκλογικής συνεργασίας απομακρύνθηκε. Με βάση την εισήγηση της ΚΣΕ προς τις συνελεύσεις και το ΠΣΟ δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την συμπόρευση  των δύο κομμάτων στις εκλογές.
Η συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων δεν κατάφερε να γεφυρώσει το διαφαινόμενο χάσμα. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στους όρους με τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί η συνεργασία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν δέχτηκε την πρόταση της ΛΑΕ για ένταξη της σε αυτήν μέσα σε καθορισμένο προγραμματικό πλαίσιο. Αντίθετα, πρότεινε εκλογική συνεργασία με το όνομα του συνδυασμού να είναι «Λαϊκή Ενότητα - ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Επίσης ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για τις προγραμματικές θέσεις και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μοιάζει κομβικό το ζήτημα της διατήρησης της πολιτικής της αυτονομίας. «Εμείς, στις συναντήσεις που έγιναν, ζητήσαμε ισότιμη εκλογική συνεργασία. Είμαστε ένα μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και δεν μπορούμε να ενταχθούμε, όπως μας προτάθηκε, σε ένα νεοσύστατο μέτωπο, το οποίο δίνει έμφαση μόνο στον αντιμνημονιακό του χαρακτήρα» δηλώνει στην «Εποχή» η Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΠΣΟ του κόμματος.

Διαφορετική στάση απέναντι στην ΕΕ - Προγραμματικές διαφωνίες

Πέρα όμως από τις διαφορές των δύο πλευρών για τη μορφή της εκλογικής συνεργασίας, υπάρχει η σημαντική διαφωνία για τη παραμονή ή μη της χώρας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί αναγκαία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη , προτείνει όμως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το μέλλον της χώρας στην ΕΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από την πλευρά της, δεν θεωρεί επαρκή την πρόταση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τάσσεται υπέρ της άμεσης αποχώρησης από την ΕΕ. Συνολικά το κόμμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς επικρίνει το πρόγραμμα της ΛΑΕ για έλλειψη ριζοσπαστισμού.
Η ανακοίνωση του κόμματος για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε κριτικά πάνω στο προγραμματικό πλαίσιο που προτάθηκε από την ΛΑΕ. Σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της ΛΑΕ κινείται σε κατεύθυνση προοδευτικής , ριζοσπαστικής διαχείρισης και διακυβέρνησης , παρά τις όποιες θετικές ή αρνητικές διατυπώσεις- που και αυτές έχουν τη σημασία τους. Ο χαρακτήρας του μετώπου που προτείνεται, ορίζεται ως αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό, πράγμα που δεν εκφράζει τον ριζοσπαστισμό, την ταξικότητα και το πολιτικό βάθος του «όχι»».

Οι προϋποθέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, παρότι δεν αποκλείει την πραγματοποίηση μιας εκλογικής συνεργασίας, εξηγεί γιατί με βάση τα δεδομένα τα οποία διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν την θεωρεί πιθανή. «Για μας είναι σημαντικό η συνεργασία να γίνει με ξεκάθαρους όρους. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες είναι πολύ σημαντικό να μη λέμε μισόλογα. Το θέμα της ΕΕ δεν έχει τεθεί από εμάς μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Μετά από 5 μήνες διαπραγμάτευσης διαφάνηκε ότι μέσα στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει δυνατότητα για πολιτική χωρίς μνημόνια . Χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ δεν μπορείς να προχωρήσεις».
Για το μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεγαλύτερη σημασία από την επίτευξη εκλογικής συνεργασίας έχει η κινηματική συνεργασία των δύο πλευρών μετά τις εκλογές. Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Δεν πηγαίνουμε με τη λογική από κάλπη σε κάλπη. Εμείς θέλουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πολιτικό μέτωπο του “όχι” μέχρι το τέλος. Αυτό δεν παύει να είναι στόχος ανεξάρτητα από την εκλογική ή μη συνεργασία. Από τις 21 Σεπτεμβρίου το μνημόνιο θα υπάρχει, όποια και αν είναι η κυβέρνηση».

Αλέξανδρος Μαυρογένης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet