Μία γενική πρόβα εφαρμογής δικτατορικών μεθόδων διακυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βασικά κοινωνικά δικαιώματα και ατομικές – πολιτικές ελευθερίες καταργούνται εν μία νυκτί. Από την κυβέρνηση Φρανκενστάιν, Όρμπαν – Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη, που την Πέμπτη το βράδυ χτύπησε με τόσο θράσος και μίσος ειρηνικούς διαδηλωτές όλων των ηλικιών στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι έχουν να περιμένουν οι πρόσφυγες.
Ένας απηνής διωγμός μεταναστών και προσφύγων έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα σε ένα χρόνο η χώρα μας από φάρος αλληλεγγύης και φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε περίκλειστο κάστρο, που στην περιμετρική του τάφρο οι υπουργοί της ακροδεξιάς σαν ανθρωποφάγοι κροκόδειλοι απειλούν με τελική εξόντωση τα θύματα του πολέμου.
* Παράνομες επαναπροωθήσεις στον ΄Εβρο, πνιγμένοι αλλά και νεκροί από σφαίρες σε ελληνικό έδαφος πρόσφυγες. Εγκληματικά push back στο Αιγαίο. Κι αν τα θύματα της πείνας και του πολέμου, οι έγκυες και τα μωρά επιζήσουν και φθάσουν οι ικέτες ζωντανοί σε ελληνική γη, ξαναζωντανεύει η απειλή για ένα δεύτερο ηθικό και σωματικό θάνατο. Το κράτος των Μητσοτάκη – Μηταράκη εξευτελίζει και εξοντώνει τους πρόσφυγες, σβήνοντάς τους κάθε ελπίδα. Έχει ήδη προλάβει να ξεπεράσει κάθε Σαλβινικό και Ορμπανικό κόλπο. Έχει γίνει πρωτοπορία της αντιπροσφυγικής ρατσιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη, γεγονός για το οποίο ασκήθηκε δριμεία κριτική στους έλληνες υπουργούς στη συζήτηση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, τόσο από ευρωβουλευτές της GUE, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, όσο και από την αρμόδια επίτροπο.
* Ποινικοποιεί την αγωνία των προσφύγων για ζωή. Αναστέλλει αυθαίρετα την εξέταση αιτημάτων ασύλου (Μάρτιος 2020), καταδικάζει σε χρόνο ρεκόρ και με συνοπτικές διαδικασίες σε τέσσερα χρόνια φυλακή τους πρώτους που συλλαμβάνει στον Έβρο! Ενώ υπό την πίεση όλων των διεθνών οργανισμών διακόπτει την παράνομη αναστολή, μόλις προχθές ασκεί ποινική δίωξη σε 850 πρόσφυγες αυτής της περιόδου, ολοκληρώνοντας τη μαρτυρική ελληνική τους εμπειρία με φυλακή. Σύλληψη, ανεμοδαρμένοι από βροχή και θάλασσα, απροστάτευτοι για μέρες στις προκυμαίες των νησιών, έπειτα στα κήτη των αρματαγωγών και ύστερα στην κόλαση της Μαλακάσας και του Κλειδιού, με τελικό προορισμό τη φυλακή. Τα παιδιά τους στο δρόμο. Κινδυνεύουν να καταδικαστούν βαριά, ενώ εν τω μεταξύ τους έχει επιτραπεί να υποβάλλουν αίτημα ασύλου! Ο απόλυτος παραλογισμός ή μήπως ο απόλυτος σαδισμός;
* Οι αιτούντες άσυλο, υπό την απειλή 36μηνης κράτησης με τον καινούργιο νόμο, στις καινούργιες φυλακές που εξαγγέλλουν. Χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Χιλιάδες στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ, οι τυχερότεροι σε δομές της ηπειρωτικής χώρας. Με δραματικά μειωμένες σε σχέση με πριν τις δυνατότητες πρόσβασης στα σχολεία, στην εργασία, σε υπηρεσίες αλληλεγγύης και ενημέρωσης. Με στημένες παγίδες θεσμικές, νομοθετικές, χρονικές, κάθε είδους, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό απορρίψεων.
* Αλλά και για πάνω από 20.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες εν μέσω κορονοϊού και καλοκαιριού η άμεση απειλή να βρεθούν στο δρόμο (οι πρώτοι ήδη το βιώνουν) χωρίς το παραμικρό επίδομα, χωρίς καμιά πρόνοια ένταξης, γλωσσομάθειας, φροντίδας υγείας για τους ασθενείς, σχολείων για τα παιδιά. Ζώντας επιπλέον και έναν υγειονομικό ρατσισμό, με τους περιορισμούς εξόδου και κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού να ισχύουν πλέον μόνο για τους πρόσφυγες και τις δομές τους.
* Και ο Μπακογιάννης να ξηλώνει τα παγκάκια στην Πλατεία Βικτωρίας.
Η εικόνα είναι απογοητευτική. Ένα φωτεινό σημείο είναι η εμπειρία της περιόδου όπου προσπάθησε να κυβερνήσει η Αριστερά. Οι καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν τότε. Ακόμη και η χρησιμότητα των συμπερασμάτων από λάθη και παραλείψεις που κάναμε.
Το πιο φωτεινό, όμως, σημείο είναι το κουράγιο και ο αγώνας των ίδιων των προσφύγων για ζωή. Και φυσικά δεν ξεχνάμε πως αν επιτρέψουμε να ποδοπατήσουν τα δικαιώματά τους, ευκολότερα θα περάσουν πάνω από τα σώματά μας και τις σημαίες μας στο Σύνταγμα, στην Πανεπιστημίου και στην Ομόνοια, παντού.

Νίκος Τσιγώνιας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet