Την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, μέσω διαγγέλματος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, η Αριστερή Πλατφόρμα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα με 25 βουλευτές και το όνομα Λαϊκή Ενότητα. Με ταχύτατους ρυθμούς η Λαϊκή Ενότητα εξελίχθηκε σε μετωπικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας (Αριστερό Ρεύμα και Κόκκινο Δίκτυο, με το δεύτερο να διατηρεί την αυτοτέλειά του), η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νέος Αγωνιστής, όπως και ένα τμήμα των 53+. Ήδη τη στήριξή τους έχουν δηλώσει οι βουλευτές Ρ. Μακρή, Ν. Βαλαβάνη και Κ. Δερμιτζάκης, όπως και οι πρώην γραμματείς Γ. Ρωμανιάς (Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Τ. Μαυρόπουλος (Πολιτική Προστασία) και Α. Καψάλης (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). Ακόμα 16 συνδικαλιστικά στελέχη, ανάμεσά τους ο Ν. Φωτόπουλος της ΔΕΗ και ο Π. Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ, από την πολιτική κίνηση Αριστερών Σοσιαλιστών ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη Λαϊκή Ενότητα να υπάρξει, ενώ ενδέχεται συνεργασία και με το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας του Γιώργου Κόκκα.
Η Λαϊκή Ενότητα θα έχει την παλαιότερη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του συμμαχικού σχήματος με συνιστώσες που θα διατηρούν την αυτονομία τους. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν όσα κόμματα, σχήματα ή άτομα ενδέχεται να συμμετέχουν στη ΛΑΕ, προκειμένου να συζητηθεί το προγραμματικό προεκλογικό πλαίσιο. Οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί είναι το χρέος, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εθνικοποίηση τραπεζών, το συνταξιοδοτικό και το εργατικό. Η ΛΑΕ θέτει ως προμετωπίδα τη ρήξη με την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας πως το νόμισμα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο.

Συζητήσεις για συνεργασίες

Στις συζητήσεις συμμετέχουν με θετική διάθεση η Πρωτοβουλία 1000 (Ξεκίνημα), η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Κομμουνιστική Ανασύνταξη, το Σχέδιο Β, το Κόμμα Πειρατών, η Χριστιανική Δημοκρατία, ενώ συμπόρευση έχει ήδη ανακοινώσει η ΑΡΑΣ, ύστερα από την απόρριψη εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ενταχθεί στην ομπρέλα της Λαϊκής Ενότητας. Ακόμα συμμετοχή αναμένεται να δηλώσει ο Γ. Μηλιός και η Ζ. Κωνσταντοπούλου. Μέλη που συμμετείχαν στους 53+ από τον ΣΥΡΙΖΑ συζητούν επίσης να συμμετέχουν στη ΛΑΕ, αφού συγκροτήσουν ένα μόρφωμα που θα δίνει έμφαση στα κινηματικά, δικαιωματικά και ριζοσπαστικά διακυβεύματα. Προϋπόθεση για την ένταξή τους είναι η πολυπολικότητα του νέου σχήματος, δίνοντας έμφαση στη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν θέμα πολυπρόσωπης εκπροσώπησης σε όλα τα επίπεδα. Χθες θα συζητούσαν το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τη ΛΑΕ και τα 87 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους η πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου, που υπογράφουν κείμενο κριτικής αποτίμησης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η προεκλογική καμπάνια της Λαϊκής Ενότητας έχει ήδη ξεκινήσει, πριν από τη σύσκεψη, με κεντρικά συνθήματα «Εμείς δεν αλλάξαμε, είμαστε η γενιά του Όχι», «Στα μνημόνια απαντάμε με Λαϊκή Ενότητα» και «Γκρεμίσαμε το φόβο, χτίζουμε το μέλλον». Τις επόμενες μέρες θα αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι θα συμμετέχουν στο μετωπικό αυτό σχήμα, που θέλει να εκπροσωπήσει το 61,3% του «όχι» στο δημοψήφισμα και τον αντιμνημονιακό πόλο αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πολύ μικρότερα ποσοστά. Μετά τις εκλογές, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης της ΛΑΕ σε κόμμα.

Ιωάννα Διαλεισμά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet