Ο «ΝΟΜΟΣ» ΤΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ, ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΗ κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας την Πέμπτη το νόμο κατά του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνέρχεσθαι, δεν χρειάζεται πια την κατασκευή προσχημάτων για να διαλύσει με βία μια μαζική λαϊκή κινητοποίηση, όπως έγινε έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφιζόταν το χουντικής έμπνευσης κατασκεύασμα από τη δεξιά, την ακροδεξιά και το δεμένο στο άρμα τους, με ευθύνη της ηγεσίας του, ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με το νομοθέτημά τους, αρκεί πια η εκτίμηση της αστυνομίας ή του πολιτικού προϊσταμένου της, για να χαρακτηριστεί διαλύσιμη μια συγκέντρωση ή διαδήλωση. Για να εξασφαλίσει, βέβαια, καλύτερα το στόχο της, φρόντισε να συμπεριλάβει στο έκτρωμά της διάταξη περί αστικής ευθύνης των διοργανωτών, με την ελπίδα ότι ο φόβος των δικαστικών διώξεων θα δυσκολέψει την άσκηση ενός θεμελιακού δικαιώματος, που έχει κατακτηθεί με πολύχρονους λαϊκούς αγώνες.
Δεν είναι, προφανώς, τα «πενήντα άτομα που κλείνουν τους δρόμους» η έγνοια της. Τις πενήντα χιλιάδες φοβάται, και διαχρονικά και λόγω συγκυρίας. Αυτό επιβεβαιώνει η συμπεριφορά της απέναντι στις πολλές χιλιάδες διαδηλωτών της περασμένης Πέμπτης έξω από τη Βουλή. Και επειδή βλέπει τα δύσκολα να έρχονται, ετοιμάζεται νομοθετικά και ιδεολογικά.
Όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία και αυτού του τόπου, κάνει κι αυτή λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο. Όταν η λαϊκή αντίδραση συσσωρεύεται και διογκώνεται, αχρηστεύει τους πιο αντιδραστικούς νόμους και σχεδιασμούς. Και το κάνει εκεί ακριβώς απ’ όπου θέλουν να αποκλείσουν την εμφάνισή της –στους δρόμους και τις πλατείες. Ο δήμος θέλει δημόσιο χώρο για ν’ ακουστεί.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet