Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης μιλά στην «Εποχή» αυτής της Κυριακής σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, που τελικά προκηρύχθηκαν για την 20η του Σεπτέμβρη, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την εκλογική τακτική του κόμματος σε μια δύσκολη συγκυρία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον πολιτικό οργανισμό. Περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνυπάρξει το μνημόνιο μαζί με ένα πρόγραμμα το οποίο  θα διατηρεί ζωντανή την ταυτότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αναφέρεται στο τραύμα που έχει προξενηθεί στον κόσμο και τα μέλη του κόμματος, τόσο από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, όσο και από τους χειρισμούς του Μαξίμου στην προκήρυξη των εκλογών και στον τρόπο με τον οποίο η διήμερη συνδιάσκεψη μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση αυτών των τραυμάτων, εξηγώντας παράλληλα την αναγκαιότητα αυτών των κινήσεων της κυβέρνησης. Τέλος αναφέρεται στην προσπάθεια μέσων μαζικής ενημέρωσης να ερμηνεύσουν την απόφαση του ΣτΕ, ως απόφαση που αναιρεί την επιλογή του Υπουργείου να αναστείλει τη λειτουργία της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα Δρόσου
 
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η κατάληξη της επτάμηνης και επώδυνης διαπραγμάτευσης δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και αναδεικνύει την ανάγκη λαϊκής νομιμοποίησης των κινήσεων που έκανε η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο προσφύγαμε σε εκλογές. Δεύτερο λόγο αποτελούν οι απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, στις εκλογές αυτές δεν πάμε έχοντας ως πρόγραμμα το περιεχόμενο της συμφωνίας και μόνο. Αντίθετα, έχουμε διασαφηνίσει ότι αυτή δεν αποτελεί το πρόγραμμά μας και δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε να πετύχουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο θα υπερβαίνει στο μέτρο του δυνατού τα στενά όρια της συμφωνίας, ενώ θα ανοίγει άλλα πεδία δράσης και παρέμβασης, τα οποία δεν αναφέρονται μέσα σε αυτή. Το πρόγραμμά μας οφείλει να προηγείται της συμφωνίας. Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη η συμφωνία να εφαρμοστεί με τον πιο ανώδυνο κοινωνικά τρόπο.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από μια πολιτική;
H προσπάθεια απεγκλωβισμού από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, διότι αυτό κατ’ ουσίαν αποτυπώνει το μνημόνιο, χρειάζεται να είναι μόνιμη από την πλευρά μας. Αυτή η προσπάθεια δεν εξαντλείται μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά επιβάλλει την παρακολούθηση της αντίστοιχης προσπάθειας για αλλαγή στον ευρωπαϊκό χώρο. Άλλωστε, η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Να μιλήσουμε στα μέλη του κόμματος

Αυτό το Σαββατοκύριακο, θα αποτυπωθεί αυτή η κατεύθυνση, που περιγράφεται παραπάνω, στο πρόγραμμα που θα εγκριθεί από το σώμα της συνδιάσκεψης;

Ναι, θα αποτυπωθεί. Βέβαια, αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να μιλήσουμε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, ως ένα βαθμό δικαιολογημένα, θέτουν την ανάγκη να συζητήσουμε ως κόμμα. Κατανοώ και όσους έλεγαν ότι θα έπρεπε να πάμε σε συνέδριο πριν τις εκλογές, αλλά αυτό, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, θα ήταν εις βάρος ενός δημοκρατικού, ανοιχτού και γόνιμου συνεδρίου. Αντίθετα, θα βιώναμε διάφορα εκφυλιστικά φαινόμενα, που θα υπονόμευαν τον αναγκαίο και σε βάθος διάλογο, που χρειαζόμαστε.

Φαίνεται, όμως, ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με αυτό το σκεπτικό, γι’ αυτό και διαπιστώνουμε αυτήν την αποσυσπείρωση.
Είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ της λαϊκής και της κομματικής νομιμοποίησης. Στην περίπτωση που θα επιλέγαμε να πάμε σε συνέδριο πριν τις εκλογές, το μόνο που θα καταφέρναμε, θα ήταν να παρατείνουμε το χρόνο παραμονής της Αριστερής Πλατφόρμας στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο χρόνο, είναι βέβαιο, θα προσπαθούσε να δημιουργήσει προβλήματα θέλοντας να εξυπηρετήσει το σχέδιο της με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αυτήν. Η πραγματικότητα είναι ότι συνέδριο δημιουργικό δεν θα γινόταν. Ας μην κρυβόμαστε, Οι εξελίξεις έδωσαν την ευκαιρία να έρθουν στην επιφάνεια μεγάλες διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις απ’ το παρελθόν.

Τι θα πούμε, όμως, αυτό το Σαββατοκύριακό, στον κόσμο που αποσύρεται;
Υπάρχει η ανάγκη να περιγράψουμε το δικό μας αφήγημα, που είναι αυτό που περιγράψαμε και παραπάνω, το παράλληλο πρόγραμμα, που θα ξεπερνά τη συμφωνία και τα μέτρα εκείνα, που θα την καθιστούν πιο ανώδυνη κοινωνικά.

Η ηγεσία κάνει αυτοκριτική και για τη στάση εντός του κόμματος αλλά και ως κυβέρνηση;
Μπορούν και πρέπει να ειπωθούν αρκετά πράγματα αυτοκριτικά. Σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης της διαπραγμάτευσης, με τις επιλογές προσώπων, με την έλλειψη ενός ενιαίου συλλογικού, πολιτικού κέντρου, το οποίο θα πάντρευε την κυβέρνηση με το κόμμα. Όλα αυτά είναι υπαρκτά και χρειάζεται να τα προσεγγίσουμε αυτοκριτικά, ώστε να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα, για να διορθώσουμε πράγματα και καταστάσεις. Οι από εδώ και πέρα εξελίξεις είναι πολύ πιο δύσκολες και η επανάληψη των ίδιων λαθών δεν θα συγχωρεθεί.

Ανοικτή η αυτοδυναμία

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό που φαινόταν να πιστεύει η ηγεσία, δηλαδή μια αδιαφιλονίκητη αυτοδυναμία.

Η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι ανοικτή, διότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση λόγω των αποχωρήσεων και των αποστρατεύσεων, κρατά την πρώτη θέση και έχει το περιθώριο το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακάμψει. Η αποστράτευση δημιουργεί αντικειμενικά όρους, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβιστεί σε πολύ προβληματικές καταστάσεις την επομένη των εκλογών, που μπορεί να τραυματίσουν την ταυτότητά του. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε.

Η Νέα Δημοκρατία, στο κεντρικό της σύνθημα, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τα πράγματα πίσω και τώρα υπόσχεται ότι θα τα πάει μπροστά. Ποιο θα είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό;
Νομίζω πως εάν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπα σε ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό πεδίο, όπως διαφθορά, διαπλοκή, φοροδιαφυγή, αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Με βάση αυτή τη διαπίστωση και με δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός και θέλει και έχει ανάγκη η κυβέρνηση που θα προκύψει να λειτουργήσει με αυτόν τον εξυγιαντικό τρόπο, θεωρώ ότι θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την απαιτούμενη δύναμη για να κινηθεί σε αυτά τα μέτωπα. Το σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» είναι πάντα επίκαιρο και θα προσέθετα ότι η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί. Η Αριστερά είναι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος, ο οποίος δεν γεννήθηκε τώρα και δεν είναι μόνο για το εγγύς μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι ο βασικός της κορμός. Χρειάζεται να παραδώσουμε αυτόν το χώρο υπαρκτό και ζωντανό στα παιδιά και τα εγγόνια μας, παρά τα λάθη και τις κακές στιγμές.

Τι συμβαίνει με τις Σκουριές και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Πρόκειται, δυστυχώς, για μια αξιοθρήνητη προσέγγιση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, οι οποίοι ψευδώς ισχυρίζονται ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά την τελευταία κυβερνητική απόφαση, που πήραμε μετά το Δεκαπενταύγουστο, η οποία ανακαλεί κάποιες από τις άδειες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για μια απόφαση, που αναφέρεται στην περίοδο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε προσφυγή της εταιρείας που αφορούσε μια καθυστέρηση του υπουργείου, να αξιολογήσει ένα προσάρτημα που είχε κατατεθεί και αφορούσε τις εργασίες στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet