Τραυματισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς δυναμική νίκης η ΝΔ

Ηταν δυνατόν να προβλεφθεί, μέσα στο κλίμα των πανηγυρισμών της νίκης της 25ης Ιανουαρίου, ότι ύστερα από επτά μήνες ο ίδιος ο τότε νικητής, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα προκαλούσε νέες εκλογές, στις οποίες ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν θα ήταν επ’ ουδενί δεδομένος; Και ναι και όχι. Η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζοντας την τραχιά οδό της διαπραγμάτευσης, είναι φανερό ότι δεν είχε κάνει ακριβή εκτίμηση του πραγματικού συσχετισμού των δυνάμεων, της υλικότητάς τους, της δυνατότητας επιβολής που προσδιορίζουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί, όταν είχε εξαντλήσει τις εφεδρείες της παντελώς, σε δύσκολη θέση και να υποχρεωθεί σε συνθηκολόγηση, σε βαριά ήττα. Μόνο όσοι είχαν κάπως σαφή εικόνα γι’ αυτήν την προοπτική, μπορούσαν να προβλέψουν την κατάληξη. Αλλά σίγουρα δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πηγές αποδυνάμωσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από κυρίαρχος του παιχνιδιού εξακολουθεί μεν να είναι το ισχυρότερο κόμμα όμως με σοβαρά προβλήματα στη συσπείρωσή του. Η αποδυνάμωσή του δεν προέρχεται μόνο από την αποχώρηση όσων συγκρότησαν την Λαϊκή Ενότητα. Προέρχεται, πράγμα πολύ σημαντικό, και από την αποχώρηση ή αποστράτευση στελεχών και μελών που δεν είχαν σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα ή την ΚΟΕ, αλλά ανήκαν στον κορμό αυτών που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολους καιρού, χωρίς βλέψεις σε αξιώματα.
 Πρόκειται για μια πηγή αποδυνάμωσης διαφορετική απ’ αυτή που προκάλεσε το μνημόνιο και οι επιπτώσεις του. Κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι η ικανότητα που θα δείξει η ηγεσία του κόμματος, στο διάστημα που αναμένει, να ανατρέψει το φαινόμενο των αποστρατεύσεων – αναχωρήσεων. Απαιτούνται πρωτοβουλίες, με τις οποίες η ηγεσία θα απευθυνθεί στον κόσμο του κόμματος, ειλικρινά και αυτοκριτικά για τα φαινόμενα αλαζονείας, την αίσθηση επάρκειας και τις πρακτικές παράκαμψης του κόμματος, που παρατηρήθηκαν ιδίως το τελευταίο διάστημα.

Μετεκλογικές αιτίες ανησυχίας

Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας στον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το μέγεθος και το είδος της επικείμενης νίκης. Καθώς είναι δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- Οικολόγων, η πρώτη θέση θα συνοδεύεται και με δύσκολα πολιτικά προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι αυτός δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός ΣΥΡΙΖΑ – Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ. Μένει, όμως, να διευκρινισθεί αν αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σ’ αυτή την περίπτωση, θα περάσουν στην αντιπολίτευση. Στην αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα αποφύγει μια νέα κρίση.
Το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων έχει δύο όψεις. Η μία μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς πληγωμένος αλλά πρώτος και ότι αυτό που κερδίζει η ΝΔ είναι πολύ λίγο σε σχέση μ’ αυτό που χάνει εκείνος. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στους αναποφάσιστους, που είναι δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ είναι η συντριπτική πλειοψηφία, δίνει τη βάσιμη ελπίδα στην ηγεσία ότι με ορισμένες προϋποθέσεις, η τάση μπορεί να αλλάξει. Καθώς στην πορεία προς την κάλπη θα τίθενται διλημματικά, ζητήματα διακυβέρνησης η δημοσκοπική εικόνα του κόμματος θ’ αλλάξει. Κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης ιδίως των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και δημιουργίας θετικής και αγωνιστικής προοπτικής θα είναι ο στόχος του απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, που επανέρχεται πλέον όλο και πιο σταθερά στην καθημερινή προπαγάνδα του κόμματος.

Χαμηλή δυναμική της Λαϊκής Ενότητας

 Εκτιμούν, ακόμη, ότι η πρώτη εικόνα για την ΛΑ.Ε που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, δεν δείχνει να διαθέτει δυναμική παρά το ευνοϊκό κλίμα γι’ αυτήν και τις δυσκολίες του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, η ΛΑ.Ε δεν μπορεί να δώσει ένα ριζοσπαστικό και σύγχρονο πρόσωπο, καθώς συγκεντρώνει, για λόγους εκλογικούς, πλάι της σημαντικές πλην ετερόκλητες δυνάμεις και… πολλούς αρχηγούς θέτοντας με ντροπαλό τρόπο ως στόχο μια θολή δραχμή.
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τους σχεδιασμούς τόσο των εδώ αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των νεοφιλελεύθερων ηγετών σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη, που απέβλεπαν στην υπαγόρευση πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα Βουλή. Η διάσπαση του κόμματος και δημιουργία της ΛΑ.Ε έδιναν αυτό περιθώριο χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Το σχέδιο αυτό παραμένει ενεργό για μετά τις εκλογές και θα πάρει συγκεκριμένη μορφή με βάση και τα αποτελέσματα. Παραμένει, ωστόσο, η αδυναμία που έχουν αυτές οι δυνάμεις να συγκροτήσουν μια πλειοψηφία και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Είναι η αχίλλειος πτέρνα του δικού τους σχεδίου για την Ελλάδα.

Η ΝΔ στη μετά τον Σαμαρά εποχή

Η ΝΔ κινείται μέσα σ’ αυτό το σχέδιο και απ’ αυτό ελπίζει. Γι’ αυτό δεν ήθελε και εκλογές. Έχει αυξήσει τη συσπείρωσή της ως αποτέλεσμα, κυρίως, της αλλαγής στη γραμμή της με την ηγεσία Μεϊμαράκη. Είναι,όμως, μακράν από το να μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση και να γίνει έτσι ο πόλος μιας κυβέρνησης αστικών δυνάμεων. Είναι αλήθεια ότι επιχειρεί να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις που απομακρύνθηκαν από την ακροδεξιά πολιτική Σαμαρά. Αυτό προκύπτει από τα βοηθήματα προς τα στελέχη της που θα την εκπροσωπούν στην προεκλογική περίοδο, αλλά προς το παρόν δεν είναι μεγάλα τα οφέλη.
Κυρίως δεν έχει διαμορφωθεί αξιόλογη δυναμική και ούτε φαίνεται να συμβεί ως τις 20 Σεπτεμβρίου. «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να τονωθεί ο κομματικός πατριωτισμός, αλλά να εκπροσωπήσει επάξια η ΝΔ τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης» σημείωνε την Παρασκευή στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή». Δύσκολο καθήκον για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη.


Π. Κλαυδιανός
Αναμενόμενες δημοσκοπικές εκπλήξεις

Αλλά και σημαντικές αβεβαιότητες λόγω αδιευκρίνιστης ψήφου


Το εναρκτήριο δημοσκοπικό λάκτισμα δόθηκε πριν καλά καλά αρχίσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, με μετρήσεις που έγιναν στο τριήμερο 25 με 27 Αυγούστου.
Πέντε εταιρείες, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους, τα οποία δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.
Γενικό χαρακτηριστικό στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου είναι ότι καταγράφεται σημαντική πτώση του δημοσκοπικού ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑ.ΜΑΚ. 25%, Marc 25,3%, MRB 24,6%, Metron Analysis 22,2%, Prorata 23%), παρότι σε όλες παραμένει στην πρώτη θέση με διαφορά μέχρι και 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ (ΠΑ.ΜΑΚ. 22%,  Marc 23,2%, MRB 22,8%, Metron Analysis 21,2%,  Prorata 19,5%). Το γεγονός ότι μειώνεται σε τέτοιο βαθμό η απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα πρέπει να ικανοποιεί την τελευταία, παρά το γεγονός ότι οι απώλειές του δεν κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στη δική της κάλπη, όπως συνέβαινε συχνά στη διάρκεια της βασιλείας του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Αυτό εξηγείται μόνο ως ένα βαθμό από τα ποσοστά που αποσπά η νεότευκτη Λαϊκή Ενότητα, τα οποία προέρχονται προφανώς από τη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (ΠΑ.ΜΑΚ. 5%, Marc 3,8%, MRB 4,2%, Metron Analysis 3,1%, Prorata 3,5%). Η μείωση αυτή της δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι πιθανό να μετατρέψει την προεκλογική αναμέτρηση σε ντέρμπι για την πρωτιά, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζει πολύ μικρότερη συσπείρωση ψηφοφόρων από τη ΝΔ (45% έναντι 70% της τελευταίας). Όπως σημειώνεται στη δημοσκόπηση του ΠΑ.ΜΑΚ., το μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, που χαρακτηρίζει όλες τις μετρήσεις, «περιέχει πολύ ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τη ΝΔ να στραφούν οι «αδιευκρίνιστοι» προς την προηγούμενη «κοιτίδα» τους, αν φανεί ότι κερδίζει τη μάχη της πρωτιάς η συντηρητική παράταξη.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα κόμματα, που κινούνται μεταξύ 4% και 6% (Χ.Α., Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) δεν εμφανίζουν σημαντικές μεταβολές της δημοσκοπικής δύναμης, εκτός της Χ.Α. που καταγράφει σταθερά μειωμένο ποσοστό. Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί η σταθερή καταγραφή της Ένωσης Κεντρώων με ποσοστά που εξασφαλίζουν την είσοδό της στη Βουλή, αλλά και η καταγραφή των ΑΝΕΛ με οριακά ποσοστά ή με χαμηλότερα από τα απαιτούμενα για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
Αν οι συσχετισμοί αυτοί επιβεβαιωθούν στις κάλπες, πρόβλεψη που είναι πολύ νωρίς ώστε να την αποτολμήσουμε, τότε τα μετεκλογικά προβλήματα σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι μάλλον πολύ σοβαρότερα από αυτά που καταγράφονται κατά την προεκλογική περίοδο, στην προσπάθειά των κομμάτων να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση για τον εαυτό τους στην κατάταξη με το άνοιγμα της κάλπης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet