** Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 12 μ., στην ΕΣΗΕΑ  (Ακαδημίας 20). Συνεδριάζει η επιτροπή ασύλου σε δεύτερο βαθμό, την Τρίτη 4 Αυγούστου.

 

Την Τρίτη 4 Αυγούστου εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις. Ήδη έχει απορριφθεί το αίτημά του σε πρώτο βαθμό, με την αιτιολογία ότι δεν διώκεται στη χώρα του, αγνοώντας πλήρως τις διώξεις που έχει υποστεί ο Τζαβέντ Ασλάμ από το Πακιστάν, όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλευρό του Τζαβέντ στέκονται πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες μεταναστών και προσφύγων, οργανισμοί προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία Τύπου στήριξης από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 12 μ., η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» καλεί σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιαστεί και κείμενο με υπογραφές στήριξης του Τζαβέντ Ασλάμ.

Πανταχού παρών

Στον Τζαβέντ Ασλάμ έχουμε ουκ ολίγες φορές απευθυνθεί ως «Εποχή», προκειμένου να κάνουμε ρεπορτάζ για τους εργάτες γης, τις προσφυγικές ροές, τις υπηρεσίες ασύλου, τις ρατσιστικές επιθέσεις χρυσαυγιτών και ακροδεξιών ομάδων κ.λπ. Είναι ένας άνθρωπος που όλη μέρα τρέχει για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για μια αξιοπρεπή ζωή. Είναι πάντα παρών στις κινητοποιήσεις. Τον θυμάμαι χαρακτηριστικά στη Νομική όταν ξεκίνησε η απεργία πείνας των 300 μεταναστών το 2011, να βρίσκεται στο πλευρό του πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν για να καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στις επιχειρήσεις-σκούπα του «Ξένιου Δία» το 2012, στα φραουλοχώραφα της οργής το 2013. Τον συνάντησα πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο, στην Σπάρτη, όπου βρέθηκε να καταθέσει στο πλευρό εργατών γης στους πορτοκαλεώνες της Σκάλας Λακωνίας, δεχόμενος στωικά τους όποιους χαρακτηρισμούς από την πλευρά των συνηγόρων του κατηγορουμένου πρώην δημάρχου, προκειμένου να πει πως οι εργάτες γης έχουν δικαιώματα, όπως όλοι οι άνθρωποι, προκειμένου δηλαδή να δώσει φωνή στους χωρίς φωνή εργάτες γης, αφού ούτε διερμηνέας δεν είχε κληθεί για να καταθέσουν εκείνοι που δέχτηκαν επιθέσεις για να μην απεργήσουν.

Καταζητούμενος από το Πακιστάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται με απέλαση στο Πακιστάν ο Τζαβέντ Ασλάμ. Το 2005 δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα, όταν στήριξε την καταγγελία 28 πακιστανών μεταναστών, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής από μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Εκδικητικά συνελήφθη σύμφωνα με διεθνές ένταλμα το 2006 και επιχειρήθηκε –ανεπιτυχώς, κατόπιν αθωωτικής απόφασης του Αρείου Πάγου- η απέλασή του στο Πακιστάν, με ανύπαρκτες κατηγορίες, με αποτέλεσμα το 2007, η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της με τίτλο «Ελλάδα: Έρευνα, όχι έκδοση: Η επαπειλούμενη έκδοση υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων προς το Πακιστάν αναδεικνύει τα σφάλματα στην έρευνα για τις απαγωγές που έχουν καταγγελθεί» να επισημάνει πως «η δίκη του, αν επιστρέψει στο Πακιστάν, θα είναι άδικη. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τα τελευταία χρόνια τις άδικες δίκες στο Πακιστάν, καθώς και τις αυθαίρετες συλλήψεις και τις καταναγκαστικές εξαφανίσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.» Από τότε ο Τζαβέντ Ασλάμ στερείται του διαβατηρίου του, ενώ η πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πιο «περιζήτητο καταζητούμενο», επιδιώκοντας συνεχώς την απέλασή του στο Πακιστάν. Τελευταίο παράδειγμα είναι οι μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτας, το 2019, προκειμένου να απελαθεί. Πριν ένα χρόνο, έληξε η δεκαετής άδεια παραμονής του Τζαβέντ Ασλάμ και αυτό μοιάζει με μία ακόμα ευκαιρία για το Πακιστάν προκειμένου να διαλύσει την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας. Η απόκτηση ασύλου είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για τη ζωή του Τζαβέντ Ασλάμ και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.
Όλοι εμείς στην «Εποχή» στεκόμαστε, με τη σειρά μας, στο πλευρό του φίλου μας και συντρόφου μας Τζαβέντ Ασλάμ, του ανθρώπου που δίνει φωνή στους χωρίς φωνή, του ανθρώπου που χρειάζεται σήμερα εμάς για να μην σβήσει η δική του φωνή.

Ιωάννα Δρόσου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet