Ηταν πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα μια δήμαρχος που κατά σύμπτωση τυγχάνει να είναι και μητέρα του σημερινού δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη.
Αυτή, λοιπόν, η κυρία έκανε ένα πολύ ωραίο και μεγαλεπήβολο έργο.
Ξήλωσε ό,τι υπήρχε στην πλατεία εμπρός στη Βουλή, που την λένε και πλατεία Συντάγματος, η οποία είναι το κέντρο της Αθήνας. Από εκεί ξεκινά η αρίθμηση όλων των οδών.
Αλλά και οι χιλιομετρικές αποστάσεις όλης της Ελλάδας.
Όταν ξεκίνησε το έργο, όλοι οι Έλληνες που είχαν κάποια σχέση με αρχιτεκτονική, κατασκευές και πολεοδομία αντιτάχθηκαν. Η δήμαρχος, όμως, δεν άκουγε τίποτα και προχώρησε στην ανάπλαση της πλατείας.
Από τη βιασύνη τους, όμως, να τελειώσουν μια μαρμάρινη πλάκα που τοποθέτησαν, μπήκε ανάποδα και φαίνονταν τα γράμματα, γιατί ήταν από τάφο νεκροταφείου.
Μάλλον την έβαλαν έτσι για να διαβάζεται, ενώ όλες τις άλλες ανάποδα, έτσι δεν μάθαμε αν ήταν και αυτές από νεκροταφείο. Έγιναν και τα εγκαίνια της πλατείας: γιορτή, πανηγύρια, ταρατατζούμ, φώτα.
Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος και περνώντας από την πλατεία βλέπω εργάτες, μπουλντόζες, σκαφτιάδες.
«Τι γίνεται εδώ;», μου λέει ένας κύριος.
Εγώ που τα είχα παρακολουθήσει από την αρχή και ήξερα το θέμα του λέω: «Ψάχνουν να δουν ποιες άλλες πλάκες είναι από νεκροταφείο για να τις βάλουν να φαίνονται τα γράμματα».
Ένας σεβάσμιος κύριος που περνούσε από δίπλα μας λέει: «Δεν είναι γι’ αυτό. Εδώ από κάτω θα γίνουν οι δυο μεγαλύτεροι σε όλη την Αθήνα σταθμοί του μετρό, γι’ αυτό θα σκαφτεί σχεδόν όλη η πλατεία. Αλλά και μέρος της λεωφόρου Αμαλίας».
Τότε τι ήθελαν τη μαρμαρόστρωση;
Λένε μεταφορικά ότι έχει ψωμί ο φούρνος. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ψωμί έχουν και οι πλατείες.
Τέλος πρώτου μέρους, η συνέχεια την άλλη Κυριακή.

Γιάννης Σταματάκης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet