«ΤΟ ΒΑΠΟΡΑΚΙ»Ο Ρέι Τζέκινς είναι αθλητής σε μια μικρή ομάδα σε κάποια γειτονιά της Μελβούρνης. Προπονητής είναι ο πατέρας του, αλλά κουμάντο στην οικογένεια κάνει η δεσποτική μητέρα του. Ένας ιδιοκτήτης κλαμπ, το οποίο χρησιμοποιεί ως βιτρίνα για να καλύπτει τις παρανομίες του, είναι ο πρόεδρος της ομάδας.
Ένα ταξίδι-δώρο του προέδρου προς τους αθλητές γίνεται η απαρχή ενός μεγάλου μπλεξίματος για τον Ρέι. Ο κολλητός του τον πείθει να καταπιεί μια ποσότητα ναρκωτικών, συσκευασμένων μέσα σε προφυλακτικά, ώστε να τα περάσουν στην Αυστραλία για λογαριασμό του αφεντικού και προέδρου της ομάδας. Όμως θα γίνει ένα μπλέξιμο και ο Ρέι θα κρατηθεί σε ένα ξενοδοχείο από την ομοσπονδιακή αστυνομία μια εβδομάδα αρχικά και για άλλες τρεις μέρες στη συνέχεια, μέχρις ότου βγάλει από μέσα του δια της φυσιολογικής οδού, το παράνομο φορτίο. Όμως εκείνος δεν προδίδει το φίλο του και με μεγάλο κόπο και πόνο κρατάει μέσα του τα ναρκωτικά. Η συνέχεια έχει μια σειρά ανατροπές, οι οποίες αποδεικνύουν πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.
Το σενάριο της ταινίας «Το βαποράκι» (The mule) των Άνγκους Σάμψον και Τόνι Μαχόνι είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία, η οποία συνέβη το 1983. Αφορμή ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο ένας λαθρέμπορος ναρκωτικών συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Νέας Ζηλανδίας και κρατήθηκε επί μέρες σε δωμάτιο ξενοδοχείου αρνούμενος να πάει στην τουαλέτα!

Οι σκηνοθέτες στήνουν αριστοτεχνικά μια κωμική ταινία με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Ο κεντρικός χαρακτήρας, τον οποίο ερμηνεύει εκπληκτικά ο Χιούγκο Γουίβινγκ, περιτριγυρίζεται από διάφορους ανθρώπους που κανείς τελικά δεν είναι αυτός που αρχικά φαίνεται. Η ιστορία αρχίζει να δημιουργεί μυστήριο, το λεπτό μαύρο χιούμορ κυριαρχεί και στο φινάλε έρχεται η αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, απονέμεται δικαιοσύνη ενώ ο αγαθιάρης Ρέι αποδεικνύεται σκληρό καρύδι.
Μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά, μια ταινία διασκεδαστική αλλά όχι «ελαφριά», μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δει κάποιος πως μπορεί ο Χίτσκοκ να φλερτάρει με τους Κοέν και πως ο μικρός και κλειστός χώρος ενός δωματίου μπορεί να είναι τόσο μεγάλος κι ανοιχτός ώστε να χωρέσει ίντριγκες, ματαιώσεις, διαψεύσεις, επιβεβαιώσεις, φιλίες, μυστικά, ψεύδη, αλήθειες.

Στρά. Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet