Του Στράτου Κερσανίδη

Ολοι οι άνθρωποι ονειρεύονται το ταξίδι κι όλοι έχουν χαράξει στο μυαλό διαδρομές που κάποτε θέλουν να πραγματοποιήσουν. Γη του Πυρός, Κούβα, Νέα Ζηλανδία, Υπερσιβηρικός, Νεπάλ, Νέα Υόρκη, Τρανσυλβανία, Νήσοι του Πάσχα, Αφρική κaι αλλού. Ταξίδια ζωής, ταξίδια μακρινά που εκφράζουν την αγάπη για ζωή, ελευθερία, γνώση, αλλαγή και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Όμως εντέλει, αν το καλοσκεφτούμε, το ταξίδι δεν έχει την ίδια σημασία για όλους. Για κάποιους μπορεί να έχει μεγαλύτερη, να είναι ζωτικής σημασίας, να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για να συνεχίσουν να ζουν. Για κάποιους που είναι διαφορετικοί και εξαιτίας αυτής της διαφορετικότητας, διαφοροποιούνται και οι ανάγκες τους.


Ο Ρίτσαρντ Γουόνγκ, στην ταινία «Έλα όπως είσαι» (Come as you are), αφηγείται μια πολύ όμορφη ιστορία. Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού ζωής για τρεις ανθρώπους, που στην πορεία γίνονται τέσσερις. Είναι η ιστορία του ��κότι, ενός 20χρονου τετραπληγικού ο οποίος μπορεί να κουνήσει μόνον το κεφάλι του, του 32χρονου τυφλού φίλου του, Μο και του ανάπηρου επίσης νεαρού και πρώην πυγμάχου, Ματ.
Ο Σκότι βασανίζεται πολύ από τις σεξουαλικές του ορμές και έτσι αποφασίζει να ξεπαρθενευτεί. Κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο στην κατάστασή του. Όταν μαθαίνει για ένα πορνείο το οποίο εξειδικεύεται σε ανάπηρους πελάτες, προσπαθεί να πείσει τους άλλους δύο να το επισκεφθούν. Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει να ταξιδέψουν ως το Μόντρεαλ! Αφού καταφέρνει να πείσει τους φίλους του, νοικιάζουν ένα βανάκι το οποίο οδηγεί μια υπέρβαρη πρώην νοσοκόμα, η Σαμ και ξεκινούν. Όμως οι υπερπροστατευτικοί γονείς του Ματ και η φοβισμένη μητέρα του Σκότι, δεν συμφωνούν και τρέχουν στο κατόπι τους.
Ταινία που θα μπορούσε να είναι ένα αβάστακτο μελό, με πολύ δράμα και κλάμα. Τέτοιο που θα επικεντρωνόταν στη δύσκολη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες και στο πόσο άσχημη μπορεί να είναι η ζωή γι’ αυτούς. Ευτυχώς όμως ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται αρκετά οξυδερκής. Έτσι, χωρίς να ωραιοποιεί τίποτε, και αναδεικνύοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρουσιάζει τους ήρωές του όπως ακριβώς είναι. Δηλαδή κανονικοί άνθρωποι, όπως όλοι μας, και απλώς διαφορετικοί, πάλι όπως όλοι μας. Έτσι ο Σκότι είναι κακότροπος, ο Μο γκρινιάρης, ο Ματ περίεργος, η Σαμ επιθετική. Την ίδια ώρα όμως είναι και τρυφεροί, φιλικοί, αστείοι, αγαπησιάρηδες. Για να επιτευχθεί όλο αυτό, για να υπάρξει δηλαδή ισορροπία, χρειάζεται η σκηνοθετική μαεστρία. Έχουμε λοιπόν ένα ρόουντ μούβι που θα μας διασκεδάσει, μια ταινία η οποία μας κλείνει το μάτι και μας σιγοψιθυρίζει στο αυτί πως το σεξ είναι όντως κινητήρια δύναμη! Επ’ αυτού ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Σαν κοινωνία τείνουμε να αποσεξουαλικοποιούμε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες και αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να σεξουαλικοποιήσουμε μια ομάδα».
Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Asta Philpot και αποτελεί ριμέικ της βραβευμένης βέλγικης ταινίας «Hasta la vista», που το 2011 κέρδισε το Βραβείο Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet