Της Ελευθερίας Κουμάντου

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου βρεθήκαμε μαζί με συναδέλφους στην πλατεία Βικτωρίας για να καλύψουμε τη συγκέντρωση των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την παρουσία αναγνωρισμένων προσφύγων στην πλατεία και την αντισυγκέντρωση συλλογικότητων  στο ίδιο σημείο.
Όταν το μπλοκ των τελευταίων άρχισε να αποχωρεί συντεταγμένα από την Χέυδεν προς την Πατησίων  ακούσαμε από τους ασυρμάτους των ΜΑΤ  “ακολουθείστε σε απόσταση, να μην έχουμε εμπλοκή”.  Παράλληλα, όμως, είδαμε  άνδρες των διμοιριών να βγάζουν τα γκλομπ από τις θήκες τους και να πιάνουν τις φυσούνες που έχουν με τα δακρυγόνα. Αποφασίσαμε με συναδέλφους να ακολουθήσουμε το μπλοκ.
Όταν βγήκε στην Πατησίων  οπισθοχωρώντας και με αλυσίδες και περιφρούρηση κατευθύνθηκε προς την ΑΣΟΕΕ.  Στη συμβολή της Χέυδεν με την Πατησίων  παρατάχθηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ ήμασταν διασκορπισμένοι ανάμεσά τους. Γύρισα να φωτογραφίσω με το κινητό μου  τα ΜΑΤ και ξαφνικά είδα τα ΜΑΤ να αποτραβιούνται στην άκρη σαν να τραβάς κουρτίνα και εμφανίστηκαν οι μηχανές της ομάδας Δ.
Άρχισα να τραβάω με το κινητό μου τα μηχανάκια που κινήθηκαν  προς το μπλοκ.  Το μπλοκ πισωπατούσε.  Κανένας από το μπλοκ δεν πέταξε πέτρα, δεν πέταξε ξύλο, ούτε καν καπάκι από πλαστικό μπουκάλι.
Η επίθεση της αστυνομίας ήταν αναίτια.  Οι συλληφθέντες δέχθηκαν βίαιη και απρόκλητη επίθεση.  Ο ξυλοδαρμός  τους έγινε ενώπιον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.  Καταγράψαμε το περιστατικό άλλοι από πιο κοντά, άλλοι από πιο μακριά.
Στη συνέχεια είδα το περιστατικό που είδατε  όλοι με το μπουκάλι.  Οι αστυνομικοί εμφάνισαν  ένα μπουκάλι.  Επειδή βρισκόμουν κοντά στο σημείο της σύλληψης και του ξυλοδαρμού των δυο συλληφθέντων, δεν είδα πουθενά να υπάρχει κανένα μπουκάλι.
Όταν τελείωσε όλο αυτό  αποφάσισα να δημοσιοποιήσω ό,τι υλικό είχα και να το θέσω  στη διάθεση των συλληφθέντων.
Η καταγραφή των γεγονότων  και η δημοσιοποίηση τους είναι η δουλειά των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ. Οι οποίοι δεν είμαστε μια μικρή ενεργή μειοψηφία.
Αλλά ακόμη και αν ήμασταν αν δεν υπήρχαν κάμερες δεν θα είχαμε δει πώς δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ, πώς ξυλοκοπήθηκε ο Βασ. Μάγγος, πώς έπεσαν ξανά αναίτια οι μηχανές της ομάδας Δ στους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

*Η επιστολή της Ελ. Κουμάντου διαβάστηκε στη συνέντευξη Τύπου των συλληφθέντων της πορείας στην πλατεία Βικτωρίας.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet