Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr

Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς – συνεικόνες

Με πλοηγό τον Προυστ και την εισαγωγική φράση του «για χρόνια πλάγιαζα νωρίς», η φωτογράφος Μαρία Στέφωση μιλά για το δικό της «χαμένο» χρόνο στην παιδική ηλικία. Στον καμβά του λευκού σεντονιού ανασυνθέτει ονειρικά σπαράγματα, ασπρόμαυρες και υπαινικτικές εικόνες, συνθέτοντας μια ελεγεία σε ό,τι παρήλθε. Στο αυτοαναφορικό σύμπαν αυτής της δουλειάς, η ματιά του Κάφκα συναντά το αινιγματικό βλέμμα της Τζινέβρα ντε Μπέντσι και τον σκηνοθετικό απόηχο του Ταρκόφσκι για να καταλήξει στη ματαιωμένη ματιά στα ανθρώπινα του Τ. Ουίλιαμς. Παράλληλα, στο video art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου φασματικές ανθρώπινες μορφές μοιάζουν να βυθίζονται μέσα σε ατμόσφαιρα μελαγχολίας, σε μια περιδίνηση αέρα, σκόνης, ομίχλης, διατηρώντας συγχρόνως την στερεότητά τους στον καμβά τού λευκού σεντονιού. Η κίνησή του με τη δύναμη του αέρα σε παρασύρει αβίαστα από τη μία σκηνή στην άλλη, χωρίς «λογική» ροή με αρχή και τέλος. Κάτι που δηλώνει την ανάσυρση ενός ονείρου ή την καταβύθιση σε αυτό. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως τις 3 Οκτωβρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. – 2μ.μ. και 6 – 9μ.μ., Σάββατο 11π.μ. – 3μ.μ.
Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107249333)Η τέχνη της κοινωνικής συνοχής και δράσης

Η τέχνη ως κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο που φέρνει στην επιφάνεια κρίσιμα ζητήματα της εποχής και επιχειρεί να αποτελέσει μοχλό σκέψης, συλλογικής κινητοποίησης και δράσης, πρωταγωνιστεί στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το θέμα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, η Κοιλάδα του Διαβόλου στην Τοσκάνη, ένα χωριό στη Βόρεια Γαλλία που απειλείται από την οικιστική ανάπτυξη είναι μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες καλλιτέχνες όπως η Angela Melitopoulos και η Angela Anderson, η Bertille Bak, η Marinella Senatore, ο Μιχαήλ Καρίκης και ο Ivan Argote δούλεψαν επιτόπου για να δημιουργήσουν τα έργα τους μαζί ή με τη συνδρομή τοπικών κοινωνικών ομάδων και κινημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς παρουσιάζεται στην κεντρική έκθεση της Μπιενάλε, που λειτουργεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Κυριακή 10π.μ. – 6μ.μ.
5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Περίπτερο Helexpo – ΔΕΘ, είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου)

Το μουσείο του μέλλοντος

Ο Chris Dercon, διευθυντής της Tate Modern του Λονδίνου, παρουσιάζει την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μία ομιλία που έχει τίτλο «Το μουσείο του μέλλοντος». Ο Dercon έχει συμβάλει σημαντικά στο «άνοιγμα» της Tate σε διεθνή προγράμματα, στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο. Όπως αναφέρει σχετικά με το θέμα που αναπτύσσει στην εισήγησή του: «Η εξέλιξη κάθε μουσείου αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξή του ως οργανισμού. Δεν υπάρχει ούτε ένα μουσείο που να μην έχει αναπτυχθεί. Η εξέλιξη αυτή μεταλλάσσει την παρούσα μορφή του και η κύρια απάντηση που λάβαμε στο ερώτημα της αλλαγής ήταν: ας το ανοικοδομήσουμε! Όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον η εξέλιξη ενός μουσείου δεν αποτελεί απλά θέμα κτηριακών εγκαταστάσεων. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τι είδος μουσειακού χώρου μπορούμε και πρέπει να έχουμε». Ώρα προσέλευσης: 6μ.μ., γενική είσοδος: 5 ευρώ, φίλοι ΜΚΤ: ελεύθερα
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ.: 2107228321)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet