Ο πρωθυπουργός παραχωρεί στο λαό 15 στρέμματα για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού στις πρώην φυλακές Ωρωπού και άλλα 83 στρέμματα στους ιδιώτες για επενδύσεις. Αυτή είναι μια «δίκαιη» μοιρασιά.Κλείνοντας την εκδήλωση την Τρίτη 21 Ιουλίου για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών στο δήμο Ωρωπού με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού», ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος προς την ιστορία. Τα 15 στρέμματα των εγκαταστάσεων παραχωρούνται οριστικά στο δήμο για κοινωφελείς χρήσεις και για την ίδρυση Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.
Μαζί τους όμως αξιοποιείται και η γειτονική αδόμητη έκταση 83 στρεμμάτων(!) Εκεί θα εκπονηθεί ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο ώστε μέσα στους επόμενους 12-15 μήνες να μπορούν να υποδεχθούν επενδύσεις για υποδομές (!)» και συνεχίζει «Από τη μία πλευρά κρατά ζωντανό το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, ιδρύοντας ένα πόλο μελέτης των πολλών διαστάσεών του. Από την άλλη στρέφει δυναμικά το νόημα στο μέλλον, δημιουργώντας γύρω του μια κυψέλη ανάπτυξης έτσι ώστε το χθες να γίνει γόνιμο λίπασμα για το σήμερα και το αύριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Τα 15 στρέμματα στο λαό και η γειτονική αδόμητη έκταση 83 στρεμμάτων στους ιδιώτες. Aυτή είναι ίσως μια “δίκαιη” μοιρασιά για ένα νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργό!
Ερήμην του δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίαςΤι σημαίνει καταρχήν αυτό. Ότι αίρεται η παραχώρηση χρήσης του κτήματος των Φυλακών με το ΦΕΚ 314 Β'/31-03-1998 που είχε παραχωρηθεί για κατασκευές χώρων αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών, δημιουργία χώρων περιπάτου, και θα παραχωρηθεί τελικά σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή.
Ωστόσο, εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα: Πως θα ξεπεραστούν τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία; Τι θα κάνουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα που γνωρίζουν ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο, από την Πρωτογεωμετρική/Γεωμετρική - Αρχαϊκή Περίοδο 1050-480 π.Χ., μέχρι την Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Περίοδο;
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και του άρπα κόλλα ξεπουλήματος είναι οι εύλογες αντιδράσεις του σημερινού αντιδημάρχου του δήμου Ωρωπού, με αρμοδιότητα τις Πολεοδομικές Εφαρμογές, Βαγγέλη Ηλιάσκου που λέει: «Όχι δεν ήξερα τίποτα για όλα τα προτεινόμενα για το κτήμα των φυλακών και δε μου ζητήθηκε να παρευρεθώ σε καμία συνάντηση ή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες για το συγκεκριμένο θέμα...»
Το 2003 ως νέος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ωρωπίων, ήρθα σε επαφή με τον καθηγητή Μαζαράκη Αινιάν και ως δήμος, κάναμε μία σημαντική συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το πανεπιστήμιο του Σέφηλντ της Μεγ. Βρετανίας. Το κτήμα των φυλακών ερευνήθηκε το 2004 με την μέθοδο της [Διασκόπησης του υπεδάφους] σε μεγάλη έκταση, καταδεικνύοντας την πιθανολογούμενη επέκταση της αρχαίας πόλης του Ωρωπού στην έκταση αυτή, σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα (η έρευνα δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας του 2004). Δοκιμαστικές τομές που ακολούθησαν το 2006, επιβεβαίωσαν τα παραπάνω (Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας του 2006-2007).
Είναι σίγουρο ότι στο κτήμα των 83 στρεμμάτων απέναντι από το κτηριακό συγκρότημα των φυλακών, πρέπει να γίνουν ανασκαφές για να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και να κατασκευαστεί άμεσα, ένα επισκέψιμο Μουσείο όπου σε συνδυασμό με τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και φυσικά τα 83 αυτά στρέμματα δεν πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες!
Νίκη της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού και του ΣΦΕΑΤώρα, η παραχώρηση του κτηριακού συγκροτήματος των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Ωρωπού, άρα στο λαό της περιοχής, είναι μια νίκη για την Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και τον ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 ) που για χρόνια προέβαλαν, στήριζαν και πάλευαν για το συγκεκριμένο αίτημα. Όχι μόνο μέσα από τις εκδηλώσεις που έκαναν στο χώρο κάθε χρόνο στις 24 Ιούλη αλλά και μέσα από επαφές και κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια, στη βουλή και τα υπουργεία.
Σημαντική επιτυχία ήταν, όταν τον Ιούνιο του 2015 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων στη συνεδρίασή του χαρακτήρισαν ομόφωνα ιστορικό τόπο τις Φυλακές Ωρωπού, μια ιδιαίτερης σημασίας απόφαση στην προσπάθεια μας να μην ενταχθεί στα φιλέτα προς πώληση του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι φυλακές πολιτικών κρατουμένων του Ωρωπού έχουν καταγραφεί στη συλλογική μνήμη, όχι μόνο ως σύμβολο, όχι μόνο ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, μα κυρίως σαν πηγή έμπνευσης για τους αγώνες που δίνονται και θα δοθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ουσιαστική λευτεριά, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια.
Η ιστορική μνήμη δεν χωρά σε δεξιώσεις ή φιέστες Την ώρα φυσικά που ο πρωθυπουργός της καταστολής, μιλούσε στον ιερό αυτό χώρο για δημοκρατία(!), η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού από το λιμάνι και το μόλο απέναντι από τις φυλακές, κρατώντας πικέτες με τα ονομάτων των δολοφονημένων της μεταπολίτευσης, δήλωνε ότι «Δεν θα συμμορφωθεί “προς τας υποδείξεις”».
Οι υποκριτικές φιέστες τους δεν έχουν καμία θέση, εδώ δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν την πολιτική του εκφοβισμού της πετσοκομμένης δημοκρατίας και των γκέτων ανθρώπινων ψυχών που δημιούργησαν στη Μαλακάσα για τους πρόσφυγες, με 4 εκ ευρώ απευθείας ανάθεση και χωρίς εγκαίνια φυσικά εκεί...
Όπως καταγγέλλουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου για τη φιέστα που έκαναν την Τρίτη 21 Ιουλίου, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ωρωπό, ενώ τους ζήτησαν να στείλουν
2 άτομα ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές και αποδεχόμενοι την πρόταση τους βρέθηκαν στην ώρα τους στο χώρο ακολουθώντας τις οδηγίες των υπευθύνων, τελικά τους ζήτησαν να αποχωρήσουν ή να βγάλουν τις τοπικές φορεσιές και να κάτσουν με τα ρούχα τους στο χώρο μιας και δεν ταίριαζαν στο σκηνικό!
Η ιστορική μνήμη δεν είναι η λαμπρή δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο ή οι υποκριτικές φιέστες. Δεν είναι απλά μια ημερομηνία. Είναι μια αφορμή. Είναι μια αφορμή για να διαλέξουμε πλευρά, να πάρουμε θέση απέναντι στα σκοτάδια της εποχής μας., απέναντι στην περιστολή των δικαιωμάτων και του ξεπουλήματος της χώρας μας.
Ή όπως ορθά έγραψε και η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού στην ανακοίνωση της: «Οι νεκροί και οι εξόριστοι της χούντας, οι αγωνιστές και οι δολοφονημένοι της μεταπολίτευσης είναι η δική μας ιστορία. Και μας καλούν στους δρόμους.»
Εκεί θα μας βρείτε.
Στρατής Λουπάτατζης