Της Μαρίας Θελερίτη*

Την  είπαν «φωτιά των Κεχρεών» και συνεχίζουν ακόμα να τη λένε έτσι, ενώ για  τέσσερις ημέρες καιγόταν εκτός ελέγχου όλος ο πρώην δήμος Σαρωνικού Κορινθίας, οι καλλιέργειες και το συμπαγές πευκοδάσος, στο οποίο σιγοκαίουν και αναζωπυρώνουν εστίες έως και σήμερα. Ήταν ορατή από δορυφόρους στο διάστημα,  από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ήταν αόρατη από τα εγχώρια «μπουκωμένα» ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Αυτά είχαν το Μάτι τους αλλού… σε επετείους και διατεταγμένα αφιερώματα, προς τέρψιν των «οικείων» και σε συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικότητας.Εκτός επικράτειας ενημέρωσης

Την υποβάθμισαν τη φωτιά, την έκρυψαν, δεν την έσβησαν.  Η φωτιά επέφερε τραγικό περιβαλλοντικό πλήγμα σε μια έκταση μεγαλύτερη των 35.000 στρεμμάτων (Κεχριές, Γαλατάκι, οικισμός Siemens Λουτρών Ωραίας Ελένης, οικισμός Ντράσσα, Αλαμάνο, Αθίκια, Αγ.Ιωάννης)  και οικονομική καταστροφή για τους κατοίκους. Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και εκκενώθηκαν γρήγορα οι οικισμοί, γιατί δεν υπήρχε η αυθαίρετη εγκληματική δόμηση, αυτή που δημιούργησαν οι παραβάσεις δεκαετιών στο Μάτι. Σημείο σύγκρισης δεν υπάρχει.
Η φωτιά στην Κορινθία δημιούργησε βαριές καταστροφές, τα αποτελέσματα των οποίων θα αντιμετωπίζουμε για καιρό, στο άμεσο και προσεχές μέλλον, αλλά δεν προσφέρεται για προπαγάνδα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Μάτι,  ανακοινώνοντας δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση της περιοχής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολιγώρησε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Κορινθία, απλώς την έσβησε από το χάρτη και την επικράτεια της ενημέρωσης.  Οι κάτοικοι στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης είδαν τον Χαρδαλιά να διαπληκτίζεται με τσαμπουκά μαζί τους για το σωστό του σχεδιασμού και για την επαρκή παρέμβαση των εναέριων και επίγειων μέσων (μαρτυρίες κατοίκων λένε πως η προσωπική του φρουρά απομάκρυνε σηκωτό αυτόν που διαφωνούσε μπροστά στις κάμερες), εμείς δεν τον είδαμε ποτέ. Εμείς είδαμε τη φωτιά να καταπίνει μία ολόκληρη περιοχή, σε μέγεθος ίση με το νησί της Σαλαμίνας.

Συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Eίδαμε  την καθυστερημένη επέμβαση των εναέριων μέσων. Αυτή, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στις αρμόδιες αρχές, οδήγησε σε καταστροφή, δεν επέτρεψε την  ανακοπή της φωτιάς. Eίδαμε να μην χρησιμοποιείται στην εντολή της εκκένωσης των χωριών το «εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο προστασίας των πολιτών», το  «άκρως λειτουργικό» σε όλη την επικράτεια  το περίφημο «112», το μήνυμα που –υποτίθεται- στέλνεται άμεσα σε όλους τους πολίτες που κινδυνεύουν, όπως μας βομβάρδιζαν τα ΜΜΕ, όταν το διαφήμιζαν. Η φωτιά, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλάζοντας διαρκώς κατευθύνσεις, φαίνεται ήταν ήσσονος σημασίας για να χρησιμοποιηθεί το περίφημο αυτό εργαλείο. Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών επιστρέφοντας στα χωριά τους αντιμετωπίζουν συνθήκες κυριολεκτικά έκτακτης ανάγκης. Τι θα γίνει με την καταστροφή των καλλιεργειών τους,  το εισόδημα τους την πρόσβαση στα χωράφια τους;

Σχέδιο αποκατάστασης

Η αντιμετώπιση των ζημιών, που προκάλεσε η φωτιά, απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο για την αποκατάσταση της περιοχής, που θα περιλαμβάνει  την αποζημίωση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των κατοίκων για την απώλεια της σοδειάς τους. Θα περιλαμβάνει το πάγωμα των οφειλών τους στην εφορεία στο ΕφΚΑ και στο Δήμο, το πάγωμα στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Θα περιλαμβάνει κρατικές χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, επιχειρήσεων, καλλιεργειών και των καμένων ζώων. Θα περιλαμβάνει  την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης. Θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση του ανεκτίμητου δάσους της περιοχής, πριν μας βρουν οι βροχές και οι πλημμύρες. Θα περιλαμβάνει δημιουργία φορέων για συνεχή προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας.
Θα περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση της καταστροφής ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όχι ως ευκαιρίας για την εξύμνηση του «Μωυσή» και των αρίστων του.  Εάν τώρα δεν ληφθούν μέτρα, τα χώματα που θα πέσουν στα κεφάλια των κατοίκων, απουσία των δένδρων, που συγκρατούν τα νερά των βροχών, θα πλακώσουν τους ίδιους και την κυβέρνηση τους.

*Η Μ. Θελερίτη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλεύτρια Κορινθίας
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet