Του Ρένου ΓεωργίουΔιαφορετικά μηνύματα έρχονται από την κυβέρνηση και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη λειτουργία του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, στοιχεία που διχάζουν πρώτα και κύρια τη λαϊκή βάση του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή των ανθρώπων που το ξαναέφεραν στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο.
Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει εξωτερικά εικόνα «μακαριότητας» και δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη της τις αρνητικές αντιδράσεις που προκαλεί, ακόμα και στο σώμα των δικών της ψηφοφόρων, η δημιουργία της πλαστής εικόνας -είτε πρόκειται για τις επιχειρήσεις, είτε για το εισόδημα των πολιτών, είτε για την πορεία της οικονομίας– που εμφανίζεται μέσω των ελεγχόμενων απ’ αυτήν μέσων ενημέρωσης.

Η βουλή έκλεισε, για τις καλοκαιρινές διακοπές, έχοντας ψηφίσει τις τελευταίες ημέρες πλήθος νομοσχεδίων, οι δυσμενείς για τους ψηφοφόρους συνέπειες των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται από τις αρχές του φθινοπώρου. Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να «σέρνεται» ενάμισι μήνα τώρα ο περίφημος ανασχηματισμός, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι μισοί υπουργοί να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, περιμένοντας την «αναδόμηση» τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιβεβαιώνει αυτό που λένε όλοι ότι είναι: Πλήρως ελεγχόμενος και χειραγωγήσιμος από τα συμφέροντα εκείνα που τον τοποθέτησαν στη θέση στην οποία βρίσκεται. Η αιτιολόγηση, από πλευράς δημοσιογραφικών κύκλων, της παραίτησης του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, την Παρασκευή το μεσημέρι, «η θέση του δεν του επέτρεπε να δεχθεί την ερμηνεία (σ.σ. διάβαζε “πρωτοφανή διαστρέβλωση”) του πρωθυπουργού ως προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων», ενισχύει την άποψη περί πλήρους αδιαφορίας του «επιτελικού κράτους» για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες των επιτελικών κινήσεων του πρωθυπουργού.
Η πραγματικότηταΤην εικόνα της «μακαριότητας», όμως, διαψεύδουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας. Βουλευτές και πολιτευτές, ιδιαίτερα της περιφέρειας, οι οποίοι δέχονται το κύμα των διαμαρτυριών που προέρχεται άλλοτε απ’ αυτούς που πλήττονται άμεσα από τα κυβερνητικά μέτρα, άλλοτε από εκείνους που βλέπουν ότι οι υποσχέσεις που είχαν λάβει παλαιότερα ούτε έχουν υλοποιηθεί, ούτε φαίνεται ότι ποτέ θα υλοποιηθούν.
Τα πυρά αυτών των ανθρώπων συγκεντρώνουν «δύο δίδυμα» και ένα πρόσωπο: τα δίδυμα Δημητριάδη – Μυλωνάκη και Σκέρτσου – Γεραπετρίτη, καθώς και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανηψιός του πρωθυπουργού, είναι η «ψυχή του Μαξίμου» και ο Γιώργος Μυλωνάκης ο γενικός γραμματέας της Βουλής. Είναι γνωστό ότι χωρίς την υπογραφή αυτών των δύο «δεν μπορεί να κουνηθεί φύλλο, δεν μπορεί να αγοραστεί ούτε παραμάνα». Πρακτικά, εγκρίνουν δαπάνες και δίνουν το πράσινο φως για να περάσουν ή να μην περάσουν τροπολογίες σε νομοσχέδια που εξυπηρετούν, πέραν των μεγαλοσυμφερόντων για τα οποία εργάζεται το «επιτελικό κράτος», τα μικρά εκείνα τοπικά συμφέροντα που δημιουργούν και ενισχύουν τη λαϊκή βάση του κόμματος.
Ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατηγορούνται, όχι βέβαια φανερά αλλά σε κλειστούς κύκλους, οι οποίοι εντέχνως ανοίγουν προς συγκεκριμένη κατά περίπτωση πλευρά, ότι είναι ξένα σώματα προς τη Νέα Δημοκρατία και δεν έχουν τη λογική ενός μηχανισμού που θέλει να βρίσκεται και αύριο στην εξουσία.
Ο Νίκος Δένδιας είναι μία περίπτωση από μόνος του. Προαλείφεται για να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος στην όποια έκβαση θα έχει το θέμα της ελληνοτουρκικής διαμάχης, η οποία, σύμφωνα με όλα τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα είναι καθόλου «καλή για την Ελλάδα», ειδικά αν δει κάποιος το θέμα με τα μάτια του πολιτικού ή του ψηφοφόρου της Νέας Δημοκρατίας και αν λάβει υπόψη του τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, μέσα στη Βουλή: «μην τολμήσετε να κάνετε διάλογο». Για να γίνει αντιληπτό πόσο «μακροπρόθεσμοι» είναι οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εξωτερικών και σε πόσο σωστές βάσεις στηρίζονται, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μία λεπτομέρεια σχετικά άγνωστη, αν και ενδεικτική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης: Σύμφωνα με πηγή της «Ε», το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Ιουλίου, έφθασε σε υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, από το υπουργείο Εξωτερικών, εντολή να διορθωθεί σε όλα σχολικά βιβλία ο όρος «πΓΔΜ» με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». Τα περισσότερα βιβλία για την επόμενη σχολική χρονιά έχουν λογικά τυπωθεί, λίγο καιρό πριν, και η εντολή αυτή για διόρθωση σημαίνει, αν μη τι άλλο, ανατύπωση τους. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της ίδιας ημέρας είχαν ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τα οποία το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήταν ο νικητής, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Χωρίς, βέβαια, να μπορεί να τεκμηριωθεί η ερμηνεία, η κίνηση αυτή ίσως και να σημαίνει ότι το ελληνικό Υπ.Εξ. περίμενε άλλα αποτελέσματα στη γείτονα για να εφαρμόσει άλλη πολιτική.
Ραντεβού τον ΣεπτέμβρηΤο καλοκαιρινό κλείσιμο της βουλής, υπό τις σημερινές διεθνείς συγκυρίες, κάθε άλλο παρά ήρεμο πολιτικό κλίμα τον Αύγουστο σηματοδοτούν. Καθώς μένει πίσω το σενάριο του ανασχηματισμού, προβάλλει δυναμικά το άλλο σενάριο, αυτό των πρόωρων εκλογών. Και σ’ αυτή την περίπτωση, ως πιο έγκυροι αναλυτές θα πρέπει να θεωρούνται τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι αναφέρουν ότι «το όλο θέμα θα έχει λήξει έως και τον Οκτώβριο», διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε επαναληπτικές εκλογές, κυβέρνηση θα σχηματιστεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο».