Του Στράτου Κερσανίδη

Με μια σειρά από φεστιβάλ αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις να ματαιώνονται το καλοκαίρι λόγω του κορoνοϊού, οι κινηματογράφοι ήταν οι μοναδικοί πολιτιστικοί χώροι που λειτούργησαν με σχετική κανονικότητα. Το αρχικό μούδιασμα του Μαΐου διαδέχτηκε μια αρκετά ενθαρρυντική έναρξη της θερινής σεζόν και σε πολλές περιπτώσεις οι θερινοί κινηματογράφοι λειτούργησαν με πληρότητα 100% από το επιτρεπόμενο 75% της συνολικής τους χωρητικότητας. Αυτό, αφενός έδωσε κάποιες ανάσες στους αιθουσάρχες, αφετέρου λειτούργησε – κατά την άποψή μου – θετικά για το πεσμένο ηθικό των ανθρώπων. Βέβαια η κρίση δεν ξεπεράστηκε καθώς τα έσοδα ήταν ούτως ή άλλως μειωμένα λόγω των μέτρων για την προστασία της υγείας αλλά και επειδή έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής πως θα λειτουργήσουν και εάν θα λειτουργήσουν οι χειμερινές αίθουσες. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των θερινών είναι και ιδιοκτήτες χειμερινών κινηματογραφικών αιθουσών. Κι αν το καλοκαίρι κουτσά-στραβά πέρασε, ο χειμώνας μοιάζει απειλητικός, καθώς τα λειτουργικά έξοδα μιας χειμερινής αίθουσας είναι πολύ περισσότερα από εκείνα μιας θερινής.
Νομίζω πως είναι περιττό να αναφερθούμε σε κυβερνητικά μέτρα, καθώς αυτά δεν τα βλέπουμε σε κανέναν κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας, πολύ δε περισσότερο στο χώρο του πολιτισμού ο οποίος θαρρείς και οδηγείται βάσει σχεδίου στον αφανισμό.

Κινηματογραφικές παραγωγές

Η πανδημία όμως πλήττει οριζοντίως το χώρο του κινηματογράφου, από το στάδιο της παραγωγής μέχρι το στάδιο της κατανάλωσης. Βλέπουμε, λοιπόν, και ενώ η πανδημία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ, με μεγάλη ευθύνη να βαραίνει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου να «ξενιτεύεται». Δηλαδή να αναζητά άλλες χώρες όπου θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα κάποιων μεγάλων παραγωγών, όπως «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών», το «Avatar» και το «Jurassic world». Τέτοιες χώρες είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Μάλτα κ.ά. αλλά δεν είναι η Ελλάδα!
Όλοι θυμόμαστε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία film office στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως θυμίζει ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπανικολάου (στην Αυγή της Κυριακής 23/8/2020), η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει «για την κατασκευή στούντιο αντίστοιχου βεληνεκούς με του Χόλιγουντ της θυγατρικής εταιρείας της Millennium Films Nu Bayana Hellenic στη Θεσσαλονίκη και παρ’ όλες της υποσχέσεις της τωρινής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό, και τις ελπίδες για μεγαλύτερη ανάμειξη της Ελλάδας στην παγκόσμια βιομηχανία, όλα έχουν μείνει στα χαρτιά». Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία αλλά η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη αντί να ασχοληθεί με το θέμα, βιάζεται να αποσπάσει τις αρχαιότητες από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Στον «αέρα» και το Φεστιβάλ της Δράμας

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας και σκηνοθέτης, Γιάννης Σακαρίδης

Με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή το σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος διαδέχτηκε τον αδικοχαμένο Αντώνη Παπαδόπουλο, το 43o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους καλεσμένους του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Με 34 ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και με ταινίες από όλα τα πλάτη και μήκη της γης στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, αλλά και με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, η διοίκηση του φεστιβάλ ελπίζει ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα επιτρέψουν τη διά ζώσης διεξαγωγή του, όπως έχει σχεδιαστεί.
Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλαισιώνουν οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:
• Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019 (EFA)
• Dramapitchinglab: Eργαστήριο Pitching για νέους κινηματογραφιστές και Pitching Forum Παραγωγών που θα διεξαχθούν online
• Cinema-therapy
• Παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων (Αίθρια Λογοτεχνικά Απογεύματα)
• Προβολές για παιδιά.
• Κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
• Πρόγραμμα Enter σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
• Πρόγραμμα Spaces σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
• Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς
• Φεστιβάλ Κόμικς.
Τα φετινά προγράμματα πλαισιώνονται επίσης από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και προβολές που έχουν ξεκινήσει από τις 4 Ιουλίου, στο θερινό Κινηματογράφο Αλέξανδρος και σε χώρους της πόλης της Δράμας.
Χωρίς όμως να θέλω να γίνω μάντης κακών, πολύ φοβάμαι πως η πρώτη χρονιά του Γιάννη Σακαρίδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ της Δράμας, θα σημαδευτεί από τη μη διεξαγωγή της εκδήλωσης, τουλάχιστον με τη μορφή την οποία γνωρίζουμε. Εάν οι εξελίξεις με διαψεύσουν, τότε, πιστέψτε με, θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και σας υπόσχομαι ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ από την όμορφη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet