Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.gr5 Λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν
Η κορυφαία μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου, «5 Λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», είναι μία παράσταση-ύμνος στις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης μουσικής ιστορίας και αποτελείται από εμβληματικά τραγούδια που παρουσιάζονται από τον μαέστρο με τρόπο αριστουργηματικό. Διευθύνοντας επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και του Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη. Την επταμελή ορχήστρα απαρτίζουν οι διακεκριμένοι μουσικοί: Νεοκλής Nεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική κιθάρα, νυκτά έγχορδα), Γιώργος Λιμάκης (κιθάρα), Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς).
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τιμές εισιτηρίων από 15 έως 70 ευρώ.
Το κάθε εισιτήριο είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει μόνο για ένα άτομο και αποκλειστικά και μόνο για την ημερομηνία, εκδήλωση και θέση για την οποία έχει εκδοθεί, διαφορετικά δεν θα επιτραπεί η είσοδος στον κάτοχο. Τα διαζώματα είναι αριθμημένα και η θέση που επιλέγεται είναι και η οριστική. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο γύρος του κόσμου με ελληνικά τραγούδια
Μπουένος Άιρες, Νέα Υόρκη, Βομβάη, Τόκιο και Μπαρμπαριά. Τα ταξίδια δεν χρειάζονται πάντοτε μεταφορικά μέσα και βαλίτσες! Τον Σεπτέμβρη του 2020, το Christmas Theater… βγάζει τραπεζάκια έξω και μέρος του αύλειου χώρου του Κλειστού Ολυμπιακού Σταδίου Γαλατσίου, μεταμορφώνεται σε ανοιχτή μουσική σκηνή για να υποδεχτεί το CT Garden Festival. Ένα φεστιβάλ που μας καλεί να κάνουμε το γύρο του κόσμου με ελληνικά τραγούδια.
Καταξιωμένοι ερμηνευτές και δημιουργοί του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού μαζί με τη νεότερη γενιά συμμετέχουν σε μια σειρά συναυλιών, που αντλούν τα θέματα και το υλικό τους από τα πιο ταξιδιάρικα ελληνικά τραγούδια. Κι από κοντά ορχήστρες, συγκροτήματα και κορυφαίοι σολίστες. Επίσης θα φιλοξενηθούν διακεκριμένα project όπου το ελληνικό τραγούδι και η ελληνική μουσική συνομιλούν με τις «Μουσικές του Κόσμου».
Το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας έχει ως εξής:
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: Ταξιδιώτες του Παντός, ο Σταύρος Σιόλας και οι τρεις υπέροχες Ευτυχία Μητρίτσα, Ρένα Μόρφη και Πέννυ Μπαλτατζή.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου: Όλο το μπλε του χάρτη, ο Γιάννης Κότσιρας σε μια συναυλία γεμάτη μουσικές ιστορίες που χάραξαν διαδρομές στο χάρτη
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: Βάζω πλώρη στα όνειρά μου, η Βιολέτα Ίκαρη σε μια διαδρομή γεμάτη σπουδαίες ερμηνείες.
Στον εξωτερικό χώρο του Christmas Theater, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 20 ευρώ ανάλογα τη συναυλία και τη ζώνη. Το εισιτήριο δεν περιλαμβάνει ποτό και η κατανάλωση στο τραπέζι δεν είναι υποχρεωτική. Πληροφορίες: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.ct.gr
Ο χώρος διαθέτει δικό του Parking και είναι δωρεάν. Η είσοδος και η έξοδος των θεατών γίνεται από δύο σημεία για την αποφυγή του συνωστισμού. Η μουσική σκηνή έχει πρόσβαση για άτομα ΑΜΕΑ.
Αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε
Το μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα, στο μαέστρο Ένιο Μορικόνε που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια τον περασμένο Ιούλιο, περιλαμβάνει μια μεγάλη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Adrian Prabava. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα αναμεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο, καθώς και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube. Παράλληλα, από τις 8 Σεπτεμβρίου και καθημερινά, τα Σιντριβάνια στο Κανάλι συμμετέχουν και αυτά στο μεγάλο αφιέρωμα με μια εντυπωσιακή νέα χορογραφία: το κομμάτι «Ecstasy of Gold» από το soundtrack της ταινίας «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος».
Γεννημένος στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου 1928 ο Ένιο Μορικόνε διαμόρφωσε την πορεία της κινηματογραφικής μουσικής και ενέπνευσε συνθέτες, σκηνοθέτες και μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο για πολλές γενιές. Επηρεασμένος από την avant-garde αλλά και από τη μουσική του Μπαχ, διαμόρφωσε στη δεκαετία του ’60 το νέο ήχο των «σπαγγέτι» γουέστερν –μέσα από τη συνεργασία του με τον παιδικό φίλο και συμμαθητή του Sergio Leone– συνενώνοντας τον ήχο της κιθάρας με σφυρίγματα, κραυγές ζώων, απόκοσμες φωνές αλλά και χαρακτηριστικά μουσικά όργανα, όπως η οκαρίνα.
Το ΚΠΙΣΝ αποτίνει φόρο τιμής στο διαχρονικό του έργο μέσα από πέντε προβολές χαρακτηριστικών ταινιών για τις οποίες συνέθεσε μουσική,
από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, στις 8.30μμ, με ελεύθερη είσοδο:
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου: «Μέρες ευτυχίας / «Days of heaven» (1978), σκηνοθεσία: Τέρενς Μαλίκ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Τέρενς Μαλίκ προτάθηκε για 4 Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και η πρώτη υποψηφιότητα του Ένιο Μ��ρικόνε) και, τελικά, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για τη δουλειά του Néstor Almendros. Ο Μαλίκ έφυγε από το Φεστιβάλ Καννών με το βραβείο σκηνοθεσίας το 1979.
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου: «Οι αδιάφθοροι / «The untouchables (1987), σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντε Πάλμα. Παγκόσμια εμπορική επιτυχία των 80’s με καταπληκτικό επιτελείο ηθοποιών (ο Σον Κόνερι τιμήθηκε με Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου), έναν αξέχαστο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως Καπόνε και την τρίτη οσκαρική υποψηφιότητα του Ένιο Μορικόνε στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής.
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου: «Η συμμορία των Σικελών / «Le clan des Siciliens» (1969), σκηνοθεσία: Henri Verneuil. Τεράστια εμπορική επιτυχία για το γαλλικό σινεμά, το φιλμ γυρίστηκε σε τρεις γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά) και ένωσε τρεις superstars της εποχής (Jean Gabin, Alain Delon και Lino Ventura) για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Θρυλικό το πολυδιασκευασμένο μουσικό θέμα του Ένιο Μορικόνε, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα της καριέρας του.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου: «Ντιαμπόλικ» / «Diabolik» (1968), σκηνοθεσία: Mario Bava. Ένα από τα πιο cult φιλμ της δεκαετίας του ’60 για το ιταλικό σινεμά, που βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά comic των Angela και Luciana Giussani και γυρίστηκε στο ίδιο διάστημα με την Barbarella, επίσης παραγωγή του Dino De Laurentiis. Αποθεωτική pop art αισθητική στα σκηνικά, μια από τις πιο μοντέρνες δουλειές του Ένιο Μορικόνε στη μουσική και σημείο αναφοράς για πολλούς καλλιτέχνες του σήμερα (οι Beastie Boys το θεοποίησαν με το music video του «Body Movin’» το 1998).
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου: «Κάποτε στη Δύση» / «Once upon a time in the West» (1968), σκηνοθεσία: Σέρτζιο Λεόνε. Το φιλμ δεν έτυχε καλής υποδοχής στις ΗΠΑ στην εποχή του (αφού υπέστη και περικοπές 21 λεπτών στο μοντάζ), αλλά σήμερα αντιμετωπίζεται ως το πιο επικό spaghetti western στην ιστορία του σινεμά, γεμάτο επιβλητικές φιγούρες και σκηνές ανθολογίας, ένα αλησμόνητο και ελεγειακής δυναμικής score από τον Ένιο Μορικόνε και αξεπέραστα CinemaScope κάδρα τοπίων της Αριζόνα από τον διευθυντή φωτογραφίας Tonino Delli Colli.
Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων είτε σε σχέση με τον αριθμό των θεατών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα SNFCC.org και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @SNFCC.