Στις 14 του Σεπτέμβρη 8 εκατομμύρια μαθητές και 2 εκατομμύρια διδακτικό προσωπικό επιστρέφουν στις τάξεις, ενώ η Ιταλία εξακολουθεί να μετράει τις πληγές της από την επιδημία του COVID-19, με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει πολλές άλλες κρίσιμες προκλήσεις.
Η κυβέρνηση θα χορηγήσει προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά ζελέ σε όλο το μαθητικό πληθυσμό, ψυχολόγο σε κάθε σχολείο, ενώ έχουν αρχίσει τα διαγνωστικά τεστ για το προσωπικό των σχολείων. Χορηγούνται επίσης μονά θρανία, οι τάξεις καταλαμβάνουν και άλλους χώρους εκτός σχολείου, σε συνεννόηση με τους δήμους οι οποίοι θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση (συνολικό ποσό 25 εκατομμύρια ευρώ), και πληρότητα λεωφορείων έως το 80%. Όταν τα θρανία έχουν μεταξύ τους απόσταση 1 μέτρου, δεν είναι αναγκαία η μάσκα κατά το διάστημα που οι μαθητές θα παρακολουθούν καθιστοί την παράδοση του μαθήματος. Δέκα ιταλοί λοιμωξιολόγοι ζητούν επίσης να εφαρμόζονται τα νέα γρήγορα τεστ, τα οποία δεν είναι πάντα ακριβή, αλλά κοστίζουν λιγότερο και δίνουν την απάντηση μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας.
Για τις έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας έχουν προσληφθεί 70.000 αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι. Όμως, σύμφωνα με τα συνδικάτα, υπάρχει μεγάλη έλλειψη καθαριστών.
Άλλα μέτρα είναι η εργασία εξ αποστάσεως (το λεγόμενο smart working) και άδειες για τους γονείς που έχουν ένα παιδί κάτω των 14 ετών σε καραντίνα. «Ο γονέας που μένει στο σπίτι, δεν θα πρέπει να χάσει ούτε ένα ευρώ», λέει ο Ντομένικο Αρκούρι, ο οποίος έχει αναλάβει την ενίσχυση των υποδομών για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Πλήγματα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την οικονομία

Μαζί με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και το διάχυτο φόβο της επιδημίας αλλάζει και το εργασιακό τοπίο. Οι μεγάλες πόλεις δεν βλέπουν τους φοιτητές και πολλούς εργαζόμενους να επιστρέφουν από τον τόπο καταγωγής τους. Τα άδεια διαμερίσματα σε όλη την Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 149% από την προηγούμενη χρονιά. Η διδασκαλία και η εργασία από απόσταση στέρησε τις μεγάλες πόλεις από εισοδήματα, όχι μόνο στον τομέα των ενοικίων, αλλά και από τις μεταφορές, τις επιχειρήσεις καθαρισμού, χωρίς να ξεχνάμε τα εστιατόρια και τα μπαρ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εμπορίου Κάρλο Σκουέρι, στο κέντρο του Μιλάνου οι απώλειες για κάποιες επιχειρήσεις αυτού του είδους υπολογίζονται στο 75%. Οι εργαζόμενοι από απόσταση είναι ακόμη 3,5 εκατομμύρια. Ενώ όμως οι υποστηρικτές αυτού του τρόπου εργασίας από τον Νότο επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους δουλεύοντας για μια επιχείρηση του Βορρά, ένας στους δύο εργαζομένους δηλώνει ότι έχει κουραστεί από την εργασία στο σπίτι.
Πάντως, πολλές εταιρείες έχουν ορίσει το χρόνο της εργασίας από απόσταση έως τις 15 Οκτώβρη, ενώ άλλες έως το τέλος του χρόνου. Δεν είναι όμως λίγες εκείνες που προβλέπουν την εναλλαγή της παρουσίας με την εργασία από απόσταση.
Στη σύνθεση μιας ανησυχητικής εικόνας αβεβαιότητας για την Ιταλία συντείνουν και άλλοι παράγοντες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT), το ιταλικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 12,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1995. Παράλληλα, παρουσιάζουν αύξηση οι τιμές των τροφίμων.
Μέσα σε ένα χρόνο, έχουν χαθεί στην Ιταλία πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, που όμως αυξήθηκαν κατά 85.000 τον Ιούλιο. Εξ αυτών, οι 80.000 είναι γυναίκες σε θέσεις επισφαλούς εργασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχίζεται και εντείνεται η τάση χρησιμοποίησης των γυναικών σε εργασίες διακεκομμένης ή περιορισμένης διάρκειας, κακοπληρωμένες, με λιγότερα δικαιώματα.
Ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας για το μέλλον της οικονομίας μετά την πανδημία, είπε ότι «τα κίνητρα πρέπει να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους, όχι να σώσουν τις παλιές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό».

Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Σε όλα αυτά προστίθενται δύο εκλογικές αναμετρήσεις 20-21 Σεπτέμβρη: περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε πολλές περιφέρειες (Καμπανία, Λιγουρία, Μάρκε, Πούλια, Τοσκάνη, Αόστα και Βένετο) και σε 1.184 δήμους της Ιταλίας, αλλά και δημοψήφισμα για τη μείωση των βουλευτών και των γερουσιαστών.
Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εκλογική αναμέτρηση στην περιφέρεια της Τοσκάνης, που δείχνει μια μικρή πλειοψηφία του συνασπισμού της κεντροαριστεράς (44%) έναντι της κεντροδεξιάς (41,5%), με το αναμενόμενο ποσοστό των 5 Αστέρων στο 8%. Αξιοσημείωτο το 7,5% της Italia Viva του Ρέντσι, που προστίθεται στο 31% του Δημοκρατικού Κόμματος και ανησυχητικό το 10% των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας.
Ο δύσκολος σύμμαχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, με το κόμμα του Italia Viva δεν διστάζει να υποστηρίξει για υποψήφιο δήμαρχο στο Κόρσικο (35.000 κάτοικοι), πόλη κοντά στο Μιλάνο, τον Ρομπέρτο Μέι, από την προηγούμενη κεντροδεξιά διοίκηση του δήμου, μέλος της Forza Italia και θαυμαστή του Μουσολίνι.

Το δημοψήφισμα

Ένας άλλος πονοκέφαλος για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη μείωση των βουλευτών και των γερουσιαστών.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει τη μείωση των βουλευτών από 630 σε 400 και των γερουσιαστών από 315 σε 200. Η πλευρά του «Ναι» ισχυρίζεται ότι θα υπάρξει μείωση του κόστους κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποστηρικτές του «Όχι» ισχυρίζονται ότι η εξοικονόμηση θα είναι μικρότερη, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ίδιες με λιγότερους βουλευτές, ενώ οι βουλευτές και οι γερουσιαστές θα είναι περισσότερο εκπρόσωποι των κομμάτων, παρά του πληθυσμού.
Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε προφανή αμηχανία, εφόσον αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη μείωση των βουλευτών που απαιτούσε το Κίνημα 5 Αστέρων, προκειμένου να συσταθεί η δεύτερη κυβέρνηση Κόντε. Με μεγάλη καθυστέρηση, τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, θα ληφθεί η απόφαση από τη γραμματεία του Δ.Κ. για τη στάση του στο δημοψήφισμα. Εννοείται ότι ο Τζινγκαρέτι θα προτείνει την υπερψήφιση του «Ναι», αφήνοντας ελευθερία συνείδησης στους ψηφοφόρους.
Σημειωτέον ότι η αριστερά υποστηρίζει το «Όχι», γιατί, εκτός των άλλων, η μείωση συνεπάγεται και μειωμένη συμμετοχή των μικρών κομμάτων στη Βουλή και στη Γερουσία.
Αντίθετος δήλωσε και ο Ρομάνο Πρόντι, γιατί, κατά τη γνώμη του, προηγούνται άλλες μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν κοντά τους ψηφοφόρους με τους εκπροσώπους τους στο Κοινοβούλιο και γιατί «το δημοψήφισμα μοιάζει με ένα κατάλοιπο δεσμεύσεων του παρελθόντος, που συνοδεύονται από εικόνες μεγάλων ψαλιδιών και κομματιασμένων εδράνων. Είναι δύσκολο να πεισθούμε ότι η μείωση του αριθμού των βουλευτών είναι το πρώτο βήμα για να μεταφερθούν τα προβλήματα των περιοχών στο Κοινοβούλιο και από το Κοινοβούλιο στην κυβέρνηση».
Υπέρ του «Όχι» είναι επίσης πολλές γυναικείες οργανώσεις που θεωρούν ότι θα υποβαθμιστεί ο ρόλος των γυναικών στο Κοινοβούλιο, καθώς και το συνδικάτο Cgil, που όμως δεν προτίθεται να διεξάγει σχετική προεκλογική εκστρατεία.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Repubblica, το 82% των ψηφοφόρων είναι υπέρ του «Ναι», ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, τo 42% είναι υπέρ του «Ναι», το 16% υπέρ του «Όχι» και ένας στους δέκα είναι αναποφάσιστος.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο προσφυγικό

Σοβαρότατο ζήτημα για την Ιταλία εξακολουθεί να είναι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
350 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν από το Sea Watch 4 και από το πλοίο του Banksy Louise Michel, μεταξύ των οποίων πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, έπειτα από πολλές μέρες στη θάλασσα, και μεταφέρθηκαν σε άλλο πλοίο για την περίοδο καραντίνας.
Παρόλο που η Λέγκα έχει φθάσει στο 23,5% στην πρόθεση ψήφου και η σημερινή κυβέρνηση έχει προοδευτική χροιά, παραμένουν οι νόμοι για την ασφάλεια του Σαλβίνι, αλλά και ο νόμος για την ένταξη των μεταναστών Μπόσι-Φίνι, ενώ η συμφωνία Ιταλίας-Λιβύης έχει προκαλέσει νέους πνιγμούς και νέα μαρτύρια των ανθρώπων που βρίσκονται στα κολαστήρια της Λιβύης. Στην Ιταλία χιλιάδες πρόσφυγες έχουν χάσει την προστασία που τους παρείχε το Sprar (Σύστημα Προστασίας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων) που καταργήθηκε από τον Σαλβίνι το 2018 και ουδέποτε επανήλθε.
Η γειτονική μας χώρα έχει πολλά προβλήματα να επιλύσει, αλλά για κάποια από αυτά πρέπει να υπάρχει η βούληση για την επίλυσή τους. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα» δεν θα είναι εύκολη.

Τόνια Τσίτσοβιτς
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet