Ουδέτερη στάση κρατά το επίσημο Βερολίνο, αλλά οι ακραίοι κύκλοι συνεχίζουν να ονειρεύονται την ολική αποκαθήλωση του Αλέξη ΤσίπραΤου Δημήτρη Σμυρναίου

Κάποιοι συντηρητικοί κονδυλοφόροι στο Βερολίνο βιάστηκαν να προβάλουν τα ευρήματα (με ή χωρίς εισαγωγικά) των ελληνικών δημοσκοπήσεων, που θέλουν το μέχρι πρότινος σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εξανεμιστεί. Προφανώς και αυτοί δεν έχουν διδαχτεί τίποτα από τα πρόσφατα παθήματα των ερευνητών της κοινής γνώμης που προέβλεπαν για παράδειγμα στις αρχές του περασμένου Ιουλίου μάχη «στήθος με στήθος» στο δημοψήφισμα με ελαφρύ προβάδισμα του «ναι». Αλλά για εφημερίδες όπως η «ντι Βελτ» που ποτέ δε μπόρεσαν να αποδεχτούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός αυτό ήταν ένα χαρμόσυνο νέο. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στην ίδια εφημερίδα αλλά και σε άλλες, που εκφράζουν τα συμφέροντα του συντηρητικού χώρου και του επιχειρηματικού κόσμου, όπως η «Χάντελσμπλατ» ή το περιοδικό «Φόκους» που εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, θεωρώντας ότι τους προσφέρεται μια καλή ευκαιρία για να τον ξεφορτωθούν.

Η άποψη των ρεαλιστών

Αλλά βεβαίως δεν υπάρχουν μόνο οι φανατικοί στη γερμανική πρωτεύουσα που θεωρούν ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κάποιου είδους «κομμουνιστική απειλή» και έχουν βαλθεί να αποδομήσουν τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό και να ολοκληρώσουν έτσι το έργο της «αριστερής παρένθεσης». Υπάρχουν και οι ρεαλιστές που βλέπουν ότι σε μια Ευρώπη που τρεκλίζει υπό το βάρος των προβλημάτων, που προκάλεσε η μέχρι τώρα αδιαφορία της για τον πόλεμο στη Συρία και το επακόλουθο μεταναστευτικό κύμα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για να συνεχίζεις να καθοδηγείσαι από ιδεοληψίες.
Και στην ομάδα των ρεαλιστών συγκαταλέγεται και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία έδειξε να πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν περαιτέρω σενάρια αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι να κληθεί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, εκείνος που τα υπέγραψε, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην καγκελαρία μοιάζει να είναι ότι οποιαδήποτε κυβερνητική λύση χωρίς αυτόν θα είναι θνησιγενής.
Έτσι κάποιοι δεν εντυπωσιάστηκαν από την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Γιενς Σπαν, ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές «θα είναι πολύ ισχυρός για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του αντιμετωπίζει πλέον θετικά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για να παραμείνει στο «παιχνίδι» το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί διακαώς το Βερολίνο.
Βεβαίως, η ελάφρυνση, όπως την άφησε να εννοηθεί ο κ. Σπαν, μόνο χαριστική δεν θα είναι απέναντι στην Αθήνα, αφού κατά τη γνώμη του, ακόμα και τότε η χώρα μας θα χρειαστεί αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές και κατά συνέπεια θα παραμένει εξαρτημένη από τη χρηματοδότησή της με άλλους τρόπους. Και οι μόνοι τρόποι τους οποίους έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα οι δανειστές είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τα μνημόνια. Πάντως, το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε και στη σύνοδο του G20 στην Αγκυρα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που ολόκληρος ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να προβλέψει τις πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες από την αστάθεια στις ασιατικές αγορές με επίκεντρο την Κίνα. Είναι συνεπώς λογικό η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σε αυτή τη συγκυρία να επιθυμούν μια σχετική σταθεροποίηση της ελληνικής κατάστασης, από τη στιγμή μάλιστα που γίνεται λόγος και για «εξημέρωση» του θηρίου που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σκεπτικός πάντα ο Σόιμπλε

Άλλες πληροφορίες πάντως θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στην Αθήνα, ανεξαρτήτως του χρώματος, που θα έχει η νέα κυβέρνηση. Ο γερμανός υπουργός θεωρεί πώς η δυσκολία που επέδειξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να αποδεχτούν την «ιδιοκτησία» των προγραμμάτων των δανειστών δύσκολα θα εκλείψει και τους επόμενους μήνες, ειδικά όταν μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν ελκογές και σε άλλες χώρες του Νότου, που συνδέονται με κάποιες ελπίδες για συνολικότερη αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη. Ο κ. Σόιμπλε έχει βεβαίως εκφράσει την ικανοποίησή του για την ευρεία πλειοψηφία με την οποία η τελευταία Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία-πρόγραμμα, αλλά θεωρεί ότι αυτό έγινε δυνατό μόνο εξαιτίας της αφόρητης πίεσης κάτω από την οποία βρέθηκε το ελληνικό πολιτικό σύστημα και ολόκληρη η κοινωνία. Γι’ αυτό και επιμένει ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αφεθούν να «χαλαρώσουν» με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Θεωρεί τέλος ότι η πτώση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι να εφαρμόσει τη συμφωνία μια κυβέρνηση, που δεν θα στηρίζεται σε περισσότερα από ένα κόμματα και δεν θα διαθέτει μια πολύ άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σαν κι εκείνη της δικής του κυβέρνησης, που υπενθυμίζεται ότι συγκροτείται από τον αποκαλούμενο «μεγάλο συνασπισμό».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet