Για την εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Του Βασίλη Ρόγγα

Και εγένετο η «Δημοκρατική Συνεργασία» μόλις το μεσημέρι της Κυριακής, αφού οι δύο πρόεδροι, η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, συναντήθηκαν μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δίνοντας συνέντευξη τύπου. Είχαν προηγηθεί τεταμένες παρασκηνιακές ενέργειες και στα δυο κόμματα.
Η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύοντας τον νέο της Πρόεδρο μόλις πριν λίγους μήνες και με το αναιμικό αποτέλεσμα που πέτυχε στις εκλογές του Ιανουαρίου, αναζητούσε συμμαχική στέγη. Το κόμμα, στέλεχη και μέλη που απέμειναν μετά από μια γρήγορη διαδικασία αφαίμαξης κατά τη διάρκεια του 2014,χωρίστηκε στα δυο: εκείνοι που ήθελαν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι που θα ήθελαν μια περισσότερο κεντροαριστερή συμμαχία, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνία από Κουβέλη και στελέχη

Τελικά, με έναν όχι ακριβώς πλειοψηφικό τρόπο, επιλέχθηκε από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ η έναρξη της συμμαχίας. Τα 31 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που διαφώνησαν, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής του κόμματος Φώτης Κουβέλης, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους πως: «η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναινέσει σε συνεργασίες με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που η στάση τους ορίζεται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και αναλώνεται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος, που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», ζητώντας από την ηγεσία να συγκλιθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, έτσι ώστε να πάρει πιο αντιπροσωπευτικά τις αποφάσεις.
Ο Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του στο Κόκκινο αλλά και αλλού, διατύπωσε ρητά τη στήριξη του στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Κατακεραύνωσε παράλληλα την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά στο οικονομικό κανάλι SBC: «Πρόκειται για μια ευκαιριακή σύμπραξη, μια σύμπραξη η οποία εμπεριέχει στοιχεία «θα σου δώσω τη τάδε έδρα, θα εκλεγείς εκεί ή δεν θα εκλεγείς βουλευτής» και όλα αυτά».
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση που εξέδωσε, θέλησε να τονίσει τη νομιμοποίηση που αντλεί για αυτήν την συνεργασία από τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου. Η απάντηση των διαφωνούντων δεν άργησε να έρθει: 111 μέλη της ΔΗΜΑΡ αποκάλυψαν το κομματικό πραξικόπημα, μια και 35 μέλη της ΚΕ αποφάσισαν αντίθετα με τη βούληση πλειοψηφίας 40 μελών του ίδιου οργάνου. Οι 111 αναφέρουν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αντίκειται των ιδρυτικών αρχών του κόμματος και πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις έτσι ώστε να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές.
Πρακτικά μιλάμε για μια διάσπαση ενός κατακερματισμένου κόμματος, όπου ο στελεχιακός αφρός προσπαθεί να συγκολλήσει αυτό που έχει απομείνει σε μια μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Είναι προφανές πως η ΔΗΜΑΡ μικραίνει ακόμα περισσότερο για δεύτερη φορά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αν δεν εξαφανίζεται εντελώς.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Στο λογότυπο του σχήματος συνεργασίας θα περιλαμβάνεται ο τίτλος Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς και τα ονόματα και σήματα των κομμάτων που την απαρτίζουν. Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας διασφαλίζεται η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ με την εξασφάλιση οργανωτικών και οικονομικών μέσων. Ωστόσο, θα υπάρξει κοινή εκλογική επιτροπή, η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη διεύθυνση του εκλογικού σχήματος. Κεντρικό ρόλο θα έχουν οι δύο πρόεδροι των κομμάτων της συμπαράταξης, οι οποίοι θα έχουν το γενικό συντονισμό. Επίσης θα υπάρχει κοινό γραφείο τύπου με δύο εκπροσώπους (ένας από κάθε κόμμα).

Η συμμαχία βοηθάει το ΠΑΣΟΚ να μπει στη Βουλή

Στο ΠΑΣΟΚ η συνεργασία δε θα έχει κάποιο κόστος, πέρα από μια εκλόγιμη θέση, την πρώτη στο Επικρατείας, όπου αναμένεται να καταλάβει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Μάλιστα, θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα, που πλήγηκε περισσότερο από την αλλαγή του κομματικού συστήματος τα 5 χρόνια του μνημονίου. Εφόσον δεν προχώρησε και η συμμαχία με το ΚΙΔΗΣΟ (το οποίο δε θα κατέβει στις εκλογές), το ΠΑΣΟΚ στράφηκε σε πιο ανώδυνες για τη συνοχή του κόμματος επιλογές συνεργασίας, όπως με τη ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό πως η Φώφη Γεννηματά δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και γιο του ιδρυτή του κόμματος στην επετειακή της ομιλία για τα 41 χρόνια από τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου.
Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να περάσει το νήμα του 3%, έτσι ώστε να είναι ο εταίρος ενός ενδεχομένως μεγαλύτερου σχηματισμού στην κεντροαριστερά με έναν επαρκή για την ηγεμονία του συσχετισμό δυνάμεων. Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κανείς σήμερα τα χαρακτηριστικά εκείνα που το κατέστησαν το ηγεμονικό κόμμα της μεταπολίτευσης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet