Για τις καθαρίστριες καθαρίζει ο κ. Θεοδωρικάκος

Ο κλάδος των καθαριστριών/στών σχολικών μονάδων έχει ιστορικό εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων αρκετά βεβαρημένο που εν πολλοίς έχει οδηγήσει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους (υπερτερούν κατά πολύ οι γυναίκες) στον κλάδο να προσλαμβάνονται ως συμβασιούχες/οι με καθεστώς ιδιαίτερα υποβαθμισμένο, με συμβάσεις μίσθωσης έργου κάθε 1η Σεπτέμβρη, να απολύονται κάθε τέλος Ιούνη και, ως αποτέλεσμα δικών τους αγώνων, να ξαναπροσλαμβάνονται οι ίδιες την επόμενη 1η Σεπτέμβρη. Με αυτό το σύστημα, η πρόνοια που είχε κάποτε υπάρξει για τις εργαζόμενες στον κλάδο να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχει συντριπτικά ανατραπεί και πλέον η μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών είναι συμβασιούχες και μόνο λίγες παλαιές εργαζόμενες, περίπου το 15%, είναι μόνιμα εργαζόμενες.
Εδώ και τρία περίπου χρόνια οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα κινητοποιούνται δυναμικά και μαζικά, έχοντας δημιουργήσει σωματεία σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα νομού. Ως αποτέλεσμα κατάφεραν αύξηση στο μισθολόγιό τους δύο φορές στο διάστημα αυτό κατά 10%. Να σημειώσουμε ότι οι αμοιβές τους κυμαίνονταν στα περίπου 30 ευρώ ανά σχολική αίθουσα το μήνα! Επίσης κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να ψηφιστεί ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, να υπογράψουν διετείς συμβάσεις την περίοδο 2017-2019 αντί της ετήσιας, να ενταχθεί ο κλάδος στα βαρέα και ανθυγιεινά.Η παλαιά υπόσχεση

Όμως, όπως επισημαίνει στην «Εποχή» ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μέλος διοίκησης, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ και συντονιστής των Σωματείων Σχολικής Καθαριότητας, «επειδή, με βάση και τις προεκλογικές διακηρύξεις του νυν κυβερνώντος κόμματος, προβλεπόταν η είσοδος εργολάβων στο χώρο της σχολικής καθαριότητας, οι εργαζόμενες προχώρησαν το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν την καραντίνα δηλαδή, σε πανελλαδική κινητοποίηση και εν τέλει σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για να καταφέρουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Στη συνέχεια ακολούθησε η καραντίνα που εκ των πραγμάτων έθεσε την καθαριότητα των σχολείων σε ζήτημα πρώτης γραμμής, οπότε και συνεχίστηκαν οι πιέσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ζητούσαν συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς. Έφτασε Μάιος για να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων του κλάδου με τον υπουργό Εσωτερικών, οπότε ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι στο χώρο της Παιδείας δεν νοείται να υπάρχουν εργολαβικά συμφέροντα και ότι θα προωθήσει την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των καθαριστριών σχολικών μονάδων. Παράλληλα, επισήμανε το σκόπελο της αδυναμίας μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ, πράγμα που θα συνεπαγόταν τη μοριοδότηση ανέργων εις βάρος των ήδη και επί χρόνια εργαζομένων στον κλάδο, αλλά υπογράμμισε ότι επειδή και ο ίδιος προέκρινε τη λύση του προβλήματος, θα έβρισκε μια φόρμουλα με την οποία θα διασφαλιζόταν η μετατροπή των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων σε εξαρτημένης εργασίας, πράγμα που αποκαθιστά σειρά εργασιακών δικαιωμάτων, και θα ανανεωνόταν η σύμβαση των ήδη εργαζομένων με συγκεκριμένη διάταξη, μέχρι να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση που να παρέχει ευελιξία μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου». Επίσης, συνεχίζει ο Δ. Καραγεωργόπουλος, «ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι αυτές οι εργαζόμενες θα είναι και πλήρους απασχόλησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα που τόσο καιρό στερούνταν. Μάλιστα όλα αυτά τα υποστήριξε ο υπουργός και στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στην περιοδεία του έκτοτε σε Δήμους της χώρας».
Έτσι φτάσαμε στο τέλος Ιουλίου χωρίς να έχει γίνει καμία σχετική προκήρυξη εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών και με την ανησυχία πλέον των καθαριστριών να είναι έκδηλη. «Στις 31 Ιουλίου ψηφίστηκε τροπολογία, με την οποία διευκρινιζόταν ότι οι συμβάσεις των καθαριστριών σχολικών μονάδων μετατρέπονται σε εργασίας και τα υπόλοιπα θα διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση», αναφέρει ο συντονιστής των Σωματείων Σχολικής Καθαριότητας. «Η απάντηση που λαμβάναμε στις πιέσεις που ασκούσαμε ήταν πάντα καθησυχαστική. Οπότε στις 18 Αυγούστου εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία καθοριζόταν η διαδικασία προκήρυξης εκ μέρους των Δήμων, δινόταν μοριοδότηση για σχετική προϋπηρεσία και μάλιστα χωρίς ταβάνι στο χρόνο προϋπηρεσίας. Υπήρχαν ζητήματα που εγκαθιστούσαν αδικίες, όπως η προϋπόθεση ελληνικής ιθαγένειας για υποψήφιες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και η κτήση πιστοποιητικού ελληνομάθειας, γεγονός που απέκλειε πολλές εργαζόμενες με προϋπηρεσία χρόνων. Μάλιστα ήταν πρακτικά αδύνατη η απόκτηση τέτοιου πιστοποιητικού λόγω του ότι η επόμενη ημερομηνία διενέργειας εξετάσεων ήταν τον Οκτώβρη και η προηγούμενη ήταν το Μάρτη που συνέπεσε με την καραντίνα και την αποδιάρθρωση των διαδικασιών αυτών».

Μια πρωτοτυπία με νόημα

«Επίσης, μια άλλη ανακολουθία ήταν ότι οι θέσεις πλήρους απασχόλησης δεν αντιστοιχούσαν σε όλες τις εργαζόμενες του κλάδου, αλλά μόνο σε 5.000. Μάλιστα, η ΥΑ εισήγαγε και μια πρωτοτυπία, αυτής της τρίωρης μερικής απασχόλησης» επισημαίνει ο Δ. Καραγεωργόπουλος. «Αυτό σήμαινε για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων περίπου 2.500-3.000, που καθάριζαν από έξι έως δώδεκα αίθουσες, σημαντική μισθολογική μείωση αλλά και σημαντική μείωση των ενσήμων, μέχρι και 100 ανά χρόνο, γεγονός που μεταθέτει το χρόνο συνταξιοδότησης σημαντικά. Ζητήσαμε επίμονα τη μετατροπή σε τετράωρη μερική απασχόληση που δεν θίγει τα ασφαλιστικά ημερομίσθια, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν εισακουστήκαμε ούτε για το ζήτημα των μεταναστριών συναδελφισσών».
Με αυτό το κλίμα έχουμε φτάσει μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν παρουσιαστεί ήδη μια εβδομάδα στην εργασία τους, αλλά τα σχολεία να παραμένουν χωρίς καθαρίστριες. Διότι η καθυστέρηση των διαδικασιών ήταν τόση, οι ανισότητες που εγκαταστάθηκαν είναι τέτοιες, ώστε η κατά τα άλλα προβλεπόμενη φάση των ενστάσεων να έχει επιμηκυνθεί σημαντικά. «Αξίζει να σημειωθεί», υπογραμμίζει το μέλος διοίκησης της ΓΣΕΕ, «ότι οι λαθροχειρίες στη μοριοδότηση σε ορισμένους Δήμους είναι τραγικές, καθώς και ότι κάποιοι Δήμοι προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες απορρίπτοντας συλλήβδην τις ενστάσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η προκήρυξη αν καταφύγουν οι θιγόμενες στη Δικαιοσύνη». Επ’ αυτών, στην ελάχιστη όχληση που δέχεται ο κ. Θεοδωρικάκος από τα ΜΜΕ, απαντά πως ναι μεν, αλλά αυξήθηκαν κατά 33% οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι γεγονός, αλλά παράλληλα μειώθηκαν οι αποδοχές σε 4.474 εργαζόμενες.

Δύο καταρχάς παράδοξα

Συμπερασματικά, αναδεικνύονται δύο καταρχάς παράδοξα: Πρώτον, η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών αυξήθηκε κατά 28 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με πέρυσι, και πήγε στα 73 εκατ. ευρώ. Συνεπώς δόθηκαν επιπλέον χρήματα, αλλά παράλληλα εγκαταστάθηκαν σημαντικές ανισότητες ως προς το χρόνο απασχόλησης και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεύτερον, η κατανομή των πλήρους και μερικής απασχόλησης εργαζομένων δεν έχει αιτιώδη συνάφεια με τις λειτουργικές ανάγκες ανά Δήμο ή με κάποια καταγραφή των αιθουσών που η κάθε εργαζόμενη καθάριζε, όπως επιβεβαιώνει και ο Δ. Καραγεωργόπουλος. Υπάρχουν Δήμοι, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία, 90% περίπου αντί 50% την προηγούμενη χρονιά, των καθαριστριών σχολικών μονάδων είναι πλήρους απασχόλησης. Σε άλλους Δήμους, στην Καβάλα, την Άρτα, την Εύβοια, η ποσόστωση αντιστρέφεται με αυθαίρετο τρόπο.
Τα κονδύλια δηλαδή που δαπανήθηκαν επαρκούσαν για να γίνει δίκαιη κατανομή των εργαζομένων σε πλήρους και μερικής απασχόλησης. Εκκρεμεί η απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έγινε και με ποιο κριτήριο πριμοδοτήθηκαν κάποιοι Δήμοι έναντι άλλων. Ήδη φτάνουν καταγγελίες ότι ορισμένοι δήμαρχοι ζητούν από καθαρίστριες να εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες δηλώνουν. Αν εισαχθεί στα δημόσια σχολεία η αδήλωτη εργασία, τι μήνυμα αποστέλλεται στα ιδιωτικά και τους εργολάβους;

Ζωή Γεωργούλα
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet