«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ως μέτρο την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ώστε να αποφευχθεί η συναναστροφή μετά το σχόλασμα των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (γιαγιάδες, παππούδες), μέτρο στο οποίο επενδύθηκαν 100 εκατ. ευρώ. Δεν είπε όμως πού βρήκε αυτά τα χρήματα», επισημαίνει στην «Εποχή» η αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, «τα αφαίρεσε από την επιχορήγηση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), δομές που εξυπηρετούν την ίδια ακριβώς ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι 66.000 παιδιά να μείνουν εκτός ΚΔΑΠ, μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι αιτήσεις των οποίων για δωρεάν κουπόνια απασχόλησης σε ΚΔΑΠμεΑ δεν έγιναν δεκτές».
Το 50% των παιδιών των οποίων οι οικογένειες κανονικά πληρούσαν τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», δεν θα λάβουν το δωρεάν κουπόνι (voucher) για τα ΚΔΑΠ και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πρόκειται για μια επιλογή αντικοινωνικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, που έρχεται να προστεθεί στο επιβαρυμένο από έλλειψη συνεκτικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας κοινωνικό πεδίο. Οι συνέπειές της θίγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων γονέων, θίγουν παράλληλα και την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη ισάριθμων παιδιών, βάλλοντας εναντίον ενός θεσμού με αυξητική τάση. Για έναν τέτοιο θεσμό, φέτος η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και η τοποθετημένη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεοδωρικάκο διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) επέλεξαν να ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική.
Ωστόσο, θίγει παράλληλα και το 50% περίπου των εργαζομένων στα ανά την Ελλάδα ΚΔΑΠ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), «από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει και η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παρέλαβε το 2015 79.000 κουπόνια, κόστους 170 εκατ. ευρώ, τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 κουπόνια, δαπάνης 279 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 220 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.
Μια ακόμα προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που αποδεικνύεται κενό γράμμα.

Ζ.Γ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet