Μόνο με ριζικές αλλαγές αποτρέπεται ο κατήφοροςΌτι θα είχαμε ύφεση το 2020, το ξέραμε όλοι. Αυτό, όμως, το 15,2% του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν έγινε για να αποτραπεί αυτή η δυσμενέστερη, από το αναμενόμενο, εξέλιξη. Το αντίθετο: Η ίδια η κυβερνητική εμμονή στη μειωμένη προστασία του λαϊκού εισοδήματος και η αναπλήρωση των απωλειών του με το σταγονόμετρο ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στην επαληθευόμενη πια επιδείνωση.
Οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας διαγράφονται ακόμα χειρότερες για το τρίτο τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει και την κατάρρευση του ευρύτερου τομέα του τουρισμού. Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει καν η σκέψη για αλλαγή κατεύθυνσης, ώστε να υπάρξουν αντίδοτα.
Όπως κατά την έναρξη της επιδημιολογικής-οικονομικής κρίσης απέφυγε, με πρόσχημα τη «νοικοκυρεμένη» διαχείριση, να πάρει μέτρα που η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε με επιμονή, έτσι και στη συνέχεια επέλεξε το δρόμο της αναλογικά μεγαλύτερης επιβάρυνσης των λαϊκών εισοδημάτων στο μείγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της εξέλιξής της. Και, όπως φαίνεται και από τον τρόπο που προβάλει τις υποδείξεις Πισσαρίδη, δεν σκέφτεται να αλλάξει ρότα. Η συνταγή της επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί στρατηγική επιλογή. Αυτό που κυρίως απασχολεί τα οικονομικά κυβερνητικά επιτελεία, δεν είναι η ανακοπή της ύφεσης, αλλά η επίρριψη της επιβάρυνσης στους πιο αδύναμους οικονομικά. Και αυτό μόνο σε μια ανατροφοδότηση της ύφεσης μπορεί να οδηγήσει. Όπως μας είχε δείξει και η εφαρμογή της συνταγής της λιτότητας την εποχή των μνημονίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν από τώρα για μηδενικό έλλειμμα το 2021, ενώ προϊδεάζουν για την προσωρινότητα ακόμα και των λειψών μέτρων στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και των δαπανών για την κοινωνική πολιτική, κατά την επάνοδο σε μια «κανονικότητα», όπως την εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι.
Κάθε φορά που δημοσιεύονται αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, γίνεται και πιο σαφές ότι η πεπατημένη της ύφεσης και της λιτότητας μόνο με ριζικές επεμβάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτές είναι που μπορούν να γράψουν, έστω και τώρα, ένα αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet