Υπάρχει σχέδιο του αντιπάλου και αν ναι ποιο είναι αυτό; Είναι πια καθαρό και μπορεί να περιγραφεί ως εξής: να υποχρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή ακόμη καλύτερα κυβέρνηση εθνικής ενότητας – σχεδόν οικουμενική. Με τη συνδρομή και των δημοσκοπήσεων, που δικαιολογούν την πρόβλεψη ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην προκύπτει αυτοδυναμία.

Πολλοί οι σχεδιαστές

 Αυτή η πρόταση καλλιεργείται ευρέως και καταγράφεται επίσης στις δημοσκοπήσεις, όπου υψηλά ποσοστά πολιτών εμφανίζονται να προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή μεγάλο συνασπισμό. Στο περιθώριο του σχεδίου παίζει ακόμη και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που ρεπορτάζ την εμφανίζουν να τα καταφέρνει καλύτερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ. - Οικολόγων. Όπερ έδει δείξαι, είναι φανερό ότι οι τεχνοκράτες μη κομματικοί υπερτερούν …
Aυτό το σχέδιο εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργείται από πολλές πλευρές και δεν είναι καθόλου αδιάφορο αν στις 20 Σεπτεμβρίου το βράδυ θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει δεύτερος, έχει τη δυνατότητα απεγκλωβισμού, οπότε το σχέδιο θα εμφανίσει μια σοβαρή ρωγμή.  Προφανώς, το σχέδιο αυτό είναι επιθυμητό και στο εξωτερικό, στους δανειστές – εταίρους, οι οποίοι κάνοντας τη δική τους ανάλυση δεν φαίνεται να ανησυχούν για την τύχη της συμφωνίας.
Μια κυβέρνηση που εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε οικουμενικές ή λιγότερο οικουμενικές λύσεις, μετά την ψήφιση της μνημονιακής συμφωνίας μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο πολιτικά αλλά και φυσιογνωμίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα του στερήσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια πολιτική απεμπλοκής από το μνημόνιο, έστω και μέσω ενός παράλληλου προγράμματος, ως συνέχεια της δημόσιας δήλωσης του πρωθυπουργού, τότε, Αλέξη Τσίπρα, ότι η συμφωνία υπογράφηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και άρα επιτυχία του σχεδίου εγκλωβισμού, είναι ταυτόχρονα εξασφάλιση σταθερότητας ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί ως έχει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά

Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο αυτό; Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Αιγάλεω δείχνει ουσιαστική απομάκρυνση από το άχρωμο και μονότονο σύνθημα «μπροστά» και από την επαναλαμβανόμενη επίκληση της σύγκρουσης του «παλιού» με το «νέο» - τα πρώτα σποτ, περιέργως, παραμένουν «πιστά» σ’ αυτά τα συνθήματα - και επιχειρεί να συγκροτήσει το περιεχόμενο του διακυβεύματος των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Το περιεχόμενο είναι βαρύ και αυτό το γνωρίζουν πρώτοι απ’ όλους αυτοί που προπαγανδίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μεγάλου συνασπισμού κ.τ.λ., που είναι, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Αιγάλεω «αυτοί που πέντε χρόνια τώρα, υπέγραφαν ό,τι τους έβαζαν μπροστά τους και όσοι τους στηρίζουν. Από τη ΝΔ ως τους κάθε λογής κήρυκες της άνευ όρων υποταγής, που μας καλούσαν να συμβιβαστούμε από την πρώτη μέρα».  
Ποια είναι όμως τα σκληρά διλήμματα, συνέχισε, που δεν σηκώνουν αυταπάτες; Ο ίδιος τα συνόψισε ως εξής:
«Θέλουμε να διαπραγματευτούν σε λίγο καιρό το χρέος εκείνοι που χρόνια τώρα διακηρύσσουν ότι είναι βιώσιμο, ή εκείνοι που επέβαλαν την ανάγκη της μείωσής του στους δανειστές;   
Θέλουμε να διαπραγματευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, την προστασία και τις ελευθερίες των εργαζομένων, τις συλλογικές συμβάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όσοι επέβαλαν τον εργασιακό μεσαίωνα;  
Θέλουμε να διαπραγματευτούν για τα κόκκινα δάνεια, για τα σπίτια μας, που τα εποφθαλμιούν οι τράπεζες και τα κοράκια, η Αριστερά της κοινωνίας, ή η ΝΔ της κλεπτοκρατίας;  
Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δύο και τρεις φορές; Και ήταν έτοιμοι να τις τελειώσουν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Που μας ζήταγαν να υπογράψουμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ».

Η ΝΔ προσέχει τα κέρδη της

Η ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την προεκλογική της καμπάνια πάνω στον άξονα της πολιτικής των συνεργασιών, των κυβερνήσεων εθνικής ενότητας κ.τ.λ. Όσες αντιδράσεις υπήρξαν, στην πρώτη φάση, όταν η ΝΔ ψήφιζε τη συμφωνία στη Βουλή, τώρα εξαφανίστηκαν παντελώς. Ποιο από τα ακροδεξιά στελέχη της τολμά να θέσει τέτοιο ζήτημα, όταν βλέπουν τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους πολίτες, σε υψηλά ποσοστά, να συμφωνούν με τη γραμμή της συμμαχικής κυβέρνησης και η ΝΔ να έχει αυξήσει σημαντικά τη συσπείρωσή της; Ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Ε. Μεϊμαράκη στο Ρέθυμνο είναι χαρακτηριστικό για τον πολιτικό λόγο που έχει επιλέξει.
«Πιστεύουμε ότι για να λειτουργήσει η οικονομία, να προχωρήσει η υλοποίηση αποφάσεων, απαιτείται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Απαιτείται να υπάρχει χρόνος μπροστά μας. Δεν γίνεται κάθε έξι μήνες να αλλάζουμε πρωθυπουργούς και υπουργούς. Δεν γίνεται να έχουμε συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Αυτά δημιουργούν αστάθεια. Δημιουργούν αβεβαιότητα, ανακόπτουν την πορεία της χώρας».
Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στα εγκαίνια της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου της, που είναι η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του κ. Μεϊμαράκη. Και επειδή η ηγεσία της ΝΔ, παρά την άνοδο που εμφανίζει στα γκάλοπ, γνωρίζει ότι έχει, ουσιαστικά εξαντλήσει τις πηγές αύξησής της, επιλέγει χαμηλούς τόνους και δεν προβαίνει σε πανηγυρισμούς για να μην δημιουργήσει τους όρους για να διευκολυνθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – περίπου το 35% των αναποφάσιστων κατά τη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο «Σκάι». Κατά την ίδια δημοσκόπηση ναι μεν, σε σχέση με την προηγούμενη, η ΝΔ αύξησε τη δύναμή της περισσότερο από όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης αύξησε τη δύναμή του με αποτέλεσμα να ισοψηφούν στο 27%, όμως τα περιθώρια ανόδου της ΝΔ είναι πλέον περιορισμένα.

Στην Κ.Ε. πρόγραμμα - ψηφοδέλτια

Χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητούσε και θα ενέκρινε τα ψηφοδέλτια και το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος. Πρόκειται για δύο θέματα πολύ σημαντικά που συνδέονται ευθέως και με την προσπάθεια που γίνεται να αυξηθεί η χαμηλή, πάντοτε, συσπείρωση της εκλογικής επιρροής του κόμματος. Τα ψηφοδέλτια, για παράδειγμα, μπορούν με τις επιλογές τους με νέους συντρόφους και συντρόφισσες σε εκλόγιμες θέσεις, με κοινωνικούς ανθρώπους, αξιόλογες γυναίκες, διανοούμενους – επιστήμονες, κινηματικούς κ.τ.λ. να πείσουν ότι εργαζόμαστε μεθοδικά και απομακρυνόμαστε όχι μόνο από την επιλογή προβεβλημένων, αλλά και από την επιβάρυνση με παράγοντες, υπουργούς. καθώς και την ατέλειωτη λίστα των εκ του ΠΑΣΟΚ πολιτευτών, που πολλοί επιμένουν να βάζουν και να ξαναβάζουν στο τραπέζι, στηριζόμενοι σε μια απλοϊκή τοπογραφική προσέγγιση των βαθύτερων λόγων των πολιτικών μετατοπίσεων. Το πρόγραμμα, επίσης, μπορεί να βοηθήσει ακόμη πιο πολύ στο να σταθούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα πόδια τους και, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο απεγκλωβισμού από το μνημόνιο, να επανασυσπειρωθούν και να οργανώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα μαζί με την κυβέρνηση και τα κινήματα.Παύλος Κλαυδιανός

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ
Η ΝΔ επιχειρεί λαθροχειρία με τις ανθρώπινες ζωές


Επί τάπητος έχει μπει πλέον η αντιμετώπιση των προσφυγικών εισροών, όπως φάνηκε και από την αναστολή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ εκ μέρους της Γερμανίας. Η επίσκεψη του ευρωπαίου επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλου, και του α΄ αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρ. Τίμερμανς στην Κω δείχνει πως η Ευρώπη δεν μπορεί πια να στρέφει αλλού το βλέμμα της όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, παρότι ακόμα επιμένει στα κατασταλτικά μέσα. «Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Ακόμα ανακοινώθηκε πως εξασφαλίστηκε έκτακτη χρηματοδότηση 32 εκατ. ευρώ, απόφαση που προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Από τη μια, η «αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων», δηλαδή στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και, από την άλλη, η «ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του 2016», δηλαδή η ανθρωπιστική διάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ζωές που χάνονται θέτοντας θέμα «ασφάλειας», προκειμένου να αναδείξει το μεταναστευτικό πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα. Ο Β. Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο Action 24, αφού μας υπενθύμισε πως είναι «άνθρωπος, όπως όλοι μας» και πως «στη ΝΔ θέλουν ανθρώπινα να δουν το θέμα», εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση στην πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τους προηγούμενους μήνες: «Αδιαφόρησε και δυσφόρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Η Ελλάδα εξέπεμψε το μήνυμα «περάστε απέναντι». Ο μετανάστης, ο πρόσφυγας που περνάει από την άλλη μεριά και ρωτάει του λένε οι άλλοι «περνάς άνετα»» Στη συνέχεια διέγραψε μονοκοντυλιά το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ [« Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που σε 2-3 μέρες έκανε όσα δεν έκαναν οι άλλοι σε 7 μήνες»] και -για να μην παρεξηγηθεί- διευκρίνισε πως «αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα πήγαινα στα νησιά που έχουν το πρόβλημα. Θεωρώ όμως ότι θα παρερμηνευτεί η επίσκεψή μου ως προεκλογική υποκρισία.»
Ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην επίθεση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε, μεταξύ άλλων πως «η χθεσινή εικόνα της φρίκης, που συγκλόνισε τον πλανήτη, έρχεται δυστυχώς να καταδείξει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικά οφέλη το πρόβλημα και να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαϊκιστικά ένστικτα, στα ίδια ακριβώς που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή, προκειμένου να ψηφοθηρήσει», ενώ κατέληξε πως «δεν αρκεί να συμπάσχουμε – πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη. Στις ζωές αυτών των ανθρώπων, με τις οποίες κάποιοι στη χώρα μας επιμένουν να δημαγωγούν, κρίνονται οι ανθρωπιστικές αξίες και παραδόσεις της Ευρώπης. Κρίνεται η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Κρινόμαστε όλοι.» Τέλος, σημείωσε όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα: ίδρυση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποκατάσταση της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διοικητική κράτηση, οργάνωση του πρώτου ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα, έγκριση χρηματοδότησης 470 εκατ. ευρώ (εκκρεμούν άλλα τέσσερα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση), αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ενίσχυση του προσωπικού της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσίας Άσυλου.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet