Σε μαζικά συλλαλητήρια καλούσαν εχθές κοινωνικοί φορείς, εργατικά συνδικάτα, επαγγελματικές ενώσεις και κόμματα, με αφορμή την ετήσια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τους το νέο μνημόνιο.
«Τα νέα μέτρα οδηγούν σε παραπέρα μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, στην αύξηση των χρόνων εργασίας και των ορίων ηλικίας, στη διάλυση και στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προτρέποντας τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους στο προσεχές διάστημα. Ενώ με διοργάνωση δράσεων καθ΄ όλη την εβδομάδα που πέρασε, η ΓΣΕΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της κατάργησης των μνημονίων.
«Η εργατική τάξη, σύσσωμος ο ελληνικός λαός, η νεολαίαδεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν του αγώνα, για την απαλλαγή της χώρας μας απ’ την εξάρτηση και τα μνημόνια, για να ανοίξει ο δρόμοςγια ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας», σημειώνει το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων και τον κόσμο της δουλειάς να κάνει τις επιλογές τους, με βάση τα ταξικά και πραγματικά τους συμφέροντα.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το κάλεσμα της ΠΟΕ – ΟΤΑ, που επισημαίνει, εκτός των άλλων, πως οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές βάσει των ταξικών τους συμφερόντων, ενώ θέτει τα πάγια εργασιακά αιτήματα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού, της Κυριακάτικης αργίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και της αλλαγής του φορολογικού συστήματος, ώστε να πληρώσουν οι κατέχοντες.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και ομοσπονδίες αγροτών, που ανήκουν στις πλέον πληγείσες ομάδες των μέτρων της συμφωνίας. «Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις για δήθεν παράλληλα προγράμματα ή ισοδύναμα μέτρα», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της αγροτικής ένωσης Λάρισας.
Από την πλευρά της, η Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών κάλεσε και αυτή στις κινητοποιήσεις «για να μετατρέψουμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση μας σε αγωνιστική ορμή και να ανατρέψουμε τα ακραία και ισοπεδωτικά μέτρα που έχουν παρθεί εις βάρος μας, εκφράζοντας δυναμικά την αντίθεσή μας στη νέα αυτή επίθεση που δεχόμαστε».

Στο δρόμο κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς

Στο δρόμο βρέθηκαν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία συμπεριέλαβε στην κριτική της, εκτός από την απελθούσα κυβέρνηση και το νέο μνημόνιο, και τη στάση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. «Σύμμαχός τους, επίσης, αποτελεί το ανυπόληπτο στα μάτια των εργαζομένων, επίσημο εργατικό κίνημα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Της ΓΣΕΕ που συντάχθηκε με το «ναι» στο δημοψήφισμα, πλάι στο ΣΕΒ, το ΣΕΤΕ και κάθε εργοδοτική Ένωση, την ίδια στιγμή που το πιο ταξικό «όχι ακούστηκε ηχηρά από το Πέραμα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια και όλες τις εργατογειτονιές».
«Αλλάζουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γυρνάμε την πλάτη στις προδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Τραβάμε μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, δημοκρατικό, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους, και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, να οργανώνει την πάλη για να απαλλαγεί από όλα αυτά» επισήμανε και το ΠΑΜΕ.
Παράλληλα, αντιεξουσιαστικές κινήσεις προέτρεπαν στα καλέσματά τους σε αποχή από τις επικείμενες εκλογές και συμμετοχή στις διαδηλώσεις.
Πέραν των δυνάμεων της Αριστεράς, των εργατικών συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων που παραδοσιακά μετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ, αυτή τη φορά κάλεσμα εξέδωσαν και οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» που αντιτάσσονται στο πάγωμα των έργων στις Σκουριές.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet