Το πρωί της 20ής Αυγούστου, ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ ταξίδευε από την πόλη Τομσκ στη Μόσχα, ένιωσε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις του. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην πόλη Ομσκ και μεταφέρθηκε σε κλινική στο τμήμα τοξικής ανάνηψης. Το ιατρικό προσωπικό δεν διαπίστωσε δηλητηρίαση από κάποια χημική ουσία. Στις 22 Αυγούστου ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε για θεραπεία στη Γερμανία στην κλινική Charite. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή και παρέμεινε διασωληνομένος σε τεχνητό κώμα για αρκετές μέρες.Στις 2 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι σε τοξικολογική έρευνα που έγινε από εργαστήριο στο Μόναχο διαπιστώθηκε ότι βρέθηκαν υπολείμματα δηλητηρίου «Νοβιτσόκ». Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του κατέγραψαν συνομιλία μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας, όπου αποδεικνύεται ότι η υπόθεση για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι ήταν στημένη. Από το τοξικολογικό εργαστήριο του Ομσκ, στις 4 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν οφείλεται σε κάποιο δηλητήριο γιατί κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στα νεφρά, το ήπαρ και τον πνεύμονά του. Μάλλον πρέπει να οφείλεται σε αλκοόλ, κάποια δίαιτα ή υπερκόπωση.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε ότι θα φέρει την υπόθεση Ναβάλνι προς εξέταση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστρία, η Λιθουανία και η Ουκρανία κάλεσαν τη Ρωσία να εξετάσει σε βάθος το γεγονός. Το Κόμμα των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή δήλωσε ότι ήταν απόπειρα δολοφονίας και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream -2. Να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού ζήτησαν επίσης από την αμερικανική γερουσία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αφορμή για επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στην Γερμανία ακόμη δεν έχουν δοθεί στη ρωσική πλευρά, ενώ καταγγέλλεται εκστρατεία παραπληροφόρησης. Οι ρώσοι γιατροί προτείνουν στους γερμανούς συναδέλφους τους να δημιουργήσουν κοινή ομάδα, η οποία θα εξετάσει σε βάθος την υπόθεση. Το Εθνικό Ιατρικό Επιμελητήριο της Ρωσίας δήλωσε ότι αν μετά την από κοινού εξέταση προκύψουν στοιχεία για δηλητηρίαση του Ναβάλνι, τότε η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρχικά δήλωσε ότι η υπόθεση Ναβάλνι και ο αγωγός Nord Stream-2 είναι δύο διαφορετικά θέματα. Οι πιέσεις που ασκούνται στη Γερμανία είναι πολλές και κυρίως οι ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να την υποχρεώσουν να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού για δύο λόγους: α) για να μη σταματήσει η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο πολλών ευρωπαϊκών χωρών μέσω Ουκρανίας και β) για να μεγαλώσουν οι ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τη Γερμανία ότι δεν έχει ανάγκη για την κάλυψη των αναγκών της από το φυσικό αέριο του αγωγού Nord Stream-2 (55 δισ. κυβικά μέτρα). Η Γερμανία όμως θέλει να αποκομίσει οφέλη από το τράνζιτ προς την Τσεχία και την Αυστρία, και από εκεί μέσω Μπάουμγκαρντεν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ιταλία που θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Γκαζπρομ.
Είναι γεγονός ότι η υπόθεση Ναβάλνι θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τον περιορισμό της επιρροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες και την ενίσχυση της θέσης του αμερικανικού, κυρίως του υγροποιημένου. Οι γεωπολιτικές αντιθέσεις έχουν τον πρώτο ρόλο. Σ’ αυτό το παιχνίδι επανέρχεται η Πολωνία που προτείνει στη Γερμανία το δικό της αγωγό Baltic Pipe αντί του Nord Stream-2 που θα εισάγει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Αυτός ο αγωγός όμως είχε απορριφθεί στο παρελθόν λόγω υψηλού κόστους κατασκευής. Η χρηματοδότηση και κατασκευή του Nord Stream -2 είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί γιατί έχουν εμπλακεί εκτός από τη Γκαζπρομ, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Royal Dutch Shell, η OMV, η Engie, η Uniper και η Wintershall. Γι’ αυτό προβλέπεται το παιχνίδι να είναι πολύ σκληρό και με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μιχάλης Ρένεσης