Μετεκλογικά σενάρια ασφυκτικών κυβερνητικών σχημάτωνΗ προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου μπορεί να άλλαξε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, όμως δεν ανέτρεψε την αρχική στόχευση των αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων.
Η καταγγελία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ο ισχυρισμός ότι η μόλις διαλυθείσα βουλή μπορούσε να δώσει κυβέρνηση -άλλης- συνεργασίας ή «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού», στις προεκλογικές πια συνθήκες μετατρέπεται σε επιδίωξη του ίδιου στόχου με άλλα μέσα.
Με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητείται από τις μέχρι τώρα προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο σταθερός στόχος, της εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση με τα κόμματα που ενστερνίστηκαν την πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, επιδιώκεται τώρα με την αποδύνάμωσή του, σε τέτοιο βαθμό που να είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, η οποία να επιδιώξει την εφαρμογή παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος αντιμετώπισης των οξύτερων συνεπειών του μνημονίου και απεμπλοκής από τους καταναγκασμούς του. Λάθη και ανεπάρκειες της κυβέρνησης που μόλις παραιτήθηκε χάνοντας ουσιαστικά τη δεδηλωμένη, καθώς και αστοχίες στον προεκλογικό σχεδιασμό μπορεί να μεγεθύνουν τον πιο πάνω κίνδυνο.
Αν λόγω αποτελεσματικότητας της εκλογικής τακτικής της ΝΔ κυρίως ή αναποτελεσματικότητας και αστοχιών της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ κοπούν ή στενέψουν οι γέφυρες επικοινωνίας με τους αναποφάσιστους, το σχέδιο εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση που θα τον ταυτίζει με το «παλιό», κατά το προσφιλές σύνθημα των επικοινωνιολόγων του, ακόμη και με τη συμμετοχή της ΝΔ, όπως ονειρεύονται αρκετοί θα μπει πια σε πρακτική εφαρμογή.
Η ορθή εκτίμηση για τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων και το χαρακτήρα της έλλειψη αποφασιστικότητας, του δισταγμού τους θα κρίνει ίσως την τελική έκβαση αυτής της μάχης. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να ενισχύει τις δυνάμεις της, δεν το πετυχαίνει κυρίως σε βάρος του ΥΣΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει μάλλον να στρέψει την προσοχή του στην προσπάθεια να πείσει εκείνους που απογοητεύτηκαν από τις αστοχίες του και όχι τόσο εκείνους που νιώθουν πιο κοντά του, γιατί τον πιέζουν να «προσγειωθεί». Τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του οφείλει να ανακαλέσει και να τονίσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet