Του Ρένου Γεωργίου

Δύο γεγονότα, που συνέβησαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν με τον πιο έντονο τρόπο τα σχόλια συνομιλητών μου σχετικά με τα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος: «Δεν υπάρχει κόμμα Νέα Δημοκρατία. Εδώ δεν υπάρχουν υπουργοί και υπουργικό Συμβούλιο, για κόμμα συζητάς», μου είχε πει ένας απ’ αυτούς λίγες μέρες νωρίτερα.
«Δεν βλέπεις ότι από τα υπουργεία και από την Πειραιώς δεν βγαίνει απολύτως τίποτα, παρά μόνο άσχετες ανακοινώσεις που δεν γίνονται ούτε μονόστηλο; Ό,τι είναι σημαντικό το ανακοινώνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης», συνέχισε. Τα λόγια του δίνουν σχήμα και μορφή σε αυτό που ο ίδιος ο Μητσοτάκης ονόμασε «επιτελικό κράτος» και σε εκείνο που διεθνώς θέλουν να εφαρμόσουν αυταρχικές ηγεσίες: «Οι οργανώσεις δεν παίζουν πια κανένα ρόλο. Η πολιτική χαράσσεται από την ηγετική ομάδα και ασκείται μέσω των μέσων ενημέρωσης».
Η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε την Πέμπτη το πρωί, όταν δημοσιεύτηκε σε ξένες εφημερίδες το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο ο ίδιος ανάφερε ότι η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο και η συμφωνία αυτή επικυρώθηκε εγγράφως. Αμέσως, και από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, έγινε σαφές ότι το νόημα και το ακριβές περιεχόμενο του δεν το γνώριζαν παρά ελάχιστα άτομα, όχι μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ούτε καν μέλη της κυβέρνησης.

Τι περνάει στον κόσμο

«Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει ούτε ποιος είναι ο Θεοδωρικάκος ή ο Γεραπετρίτης ούτε τι δουλειά κάνουν. Μπορεί να μην ξέρει καν το όνομα τους. Ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας κλείνει τα μάτια και ψηφίζει από παράδοση. Μπορεί να κινηθεί σε ελάχιστα όρια δεξιά ή αριστερά. Κάποιοι έδωσαν μία ευκαιρία στον ΣύΡιζΑ, αυτός δεν την εκμεταλλεύτηκε και δεν πιστεύω ότι θα του δώσουν άλλη. Αυτό το έχουν εντοπίσει στα κεντρικά, βλέπουν και την απουσία του ΣύΡιζΑ σε όλα τα πεδία και ζουν μέσα στη μακαριότητα τους». Τη θέση αυτή του ενός συνομιλητή μου, στελέχους υπουργείου, ασπάζεται και ο έτερος συνομιλητής, έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος παλιότερα κάλυπτε τη ΝΔ και σήμερα στέλεχος δημόσιου φορέα: «Στον κόσμο δεν έχει περάσει η έξαρση του κορονοϊού και αυτά που φωνάζετε εσείς για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν όταν ανοίξουν τα σχολεία. Αντίθετα, αυτό που έχει περάσει είναι εκείνο που ειπώθηκε τον Μάρτιο «σκέψου να ήταν ο ΣύΡιζΑ και ο Τσίπρας στην κυβέρνηση, τι είχε να γίνει», με έναν τρόπο που ούτε και εμείς δεν έχουμε καταλάβει».
Οι απορίες που δημιουργούνται είναι εύλογες και η πρώτη έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία, φυσικά, δεν πλήττει μόνο τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Ο συνομιλητής μου εκτιμά: «Αν δεν μας κάνει καμιά έκπληξη, την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη –που δεν το πιστεύω– τα πρώτα λεφτά που θα πάρει μετά τα Χριστούγεννα θα τα δώσει και θα προκηρύξει εκλογές. Θα έχουν ρυθμιστεί τα ελληνοτουρκικά, από το μεταναστευτικό μπορεί να χάσει τη μονοεδρική της Σάμου και να αλλάξει η σειρά πρώτο – δεύτερο κόμμα στην Λέσβο και την Χίο, αλλά δεν θα τους μετακινήσει από τα νησιά για να μη χάσει έδρες εκεί που θα τους πάει και, μετά τον δύσκολο οικονομικά χειμώνα, θα επουλώσει τις πληγές με παροχές. Προς τα αριστερά δεν φοβάται μήπως χάσει. Κανένας δεν θα φύγει από τη ΝΔ για να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, πολύ δε περισσότερο κανένας, με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα τολμήσει να σχηματίσει νέο πολιτικό φορέα. Από δεξιά ίσως να φοβάται λίγο, καθώς υπάρχει ήδη η ‘Eλληνική Λύση’ του Βελόπουλου».
Εύκολο να το λες. Οι κομματάρχες στην επαρχία δεν μπορούν να δώσουν υποσχέσεις για να κρατήσουν τον κόσμο και στο εσωτερικό υπάρχουν διάφορα στρατόπεδα, που το καθένα διεκδικεί για λογαριασμό του το μερίδιο που νομίζει ότι του ανήκει: «Οι καραμανλικοί δεν είναι οργανωμένοι και, κυρίως, δεν έχουν τον άνθρωπο αυτό που μπορεί να ηγηθεί σε μία σύγκρουση με την ομάδα Μητσοτάκη. Εκφράζονται, βέβαια, μέσω του Αντώναρου και του Κοττάκη, αλλά αυτοί είναι δημοσιογράφοι, δεν είναι πολιτικοί και δεν ξέρουμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να πάνε τη σύγκρουση. Από την άλλη πλευρά, ο Σαμαράς άρχισε πάλι τα τραπεζώματα, αλλά δείχνει να γνωρίζει ότι για τον ίδιο το παιχνίδι έχει χαθεί. Η ομάδα που ανέδειξε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον κάνει αργότερα πρωθυπουργό, έχει αφήσει το στίγμα της».

Το πρώτο καμπανάκι

«Τα δύσκολα θα έρθουν όταν γίνει το μεγάλο λάθος και όλη η οργή θα πέσει επάνω στον ίδιο τον Μητσοτάκη, καθώς δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν υπάρχουν μαξιλαράκια για να απορροφήσουν την εσωτερική δυσαρέσκεια από την απαξίωση που δείχνει η ηγετική ομάδα στα στελέχη του κόμματος», καταλήγει ο ένας εκ των συνομιλητών μου. Το δεύτερο γεγονός συνέβη επίσης την Πέμπτη και φαίνεται να είναι το πρώτο καμπανάκι προς την ηγεσία. Ο Παύλος Πολάκης διατήρησε την ασυλία του, λόγω της απουσίας από την ονομαστική ψηφοφορία 88 βουλευτών από τους 158 που διαθέτει η ΝΔ. Αν και δεν συνηθίζεται οι βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της άρσης ασυλίας άλλου βουλευτή, οποιουδήποτε κόμματος, επειδή υπέβαλε μήνυση κάποιος ιδιώτης, το γεγονός δημιουργεί ερωτήματα, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι από την ψηφοφορία έλειπε το σύνολο σχεδόν των υπουργών, αλλά και αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet