Mε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, το σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, ο οποίος διαδέχτηκε τον αδικοχαμένο, Αντώνη Παπαδόπουλο, το 43ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Με 34 ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και με 36 ταινίες από 30 χώρες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, η διοίκηση του φεστιβάλ ελπίζει ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα το επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Στο Εθνικό Τμήμα κυριαρχούν θέματα όπως το προσφυγικό, η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ο πόλεμος, η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, ο έρωτας, οι σχέσεις παιδιών και γονιών κ.λπ.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό για πρώτη φορά οι γυναίκες δημιουργοί υπερβαίνουν σε αριθμό τους άνδρες. Από τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν, 19 είναι γυναίκες και 17 άνδρες.
Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές για παιδιά, εργαστήρια, εκθέσεις κ.λπ.
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης, «σε μια χρονιά που όλος ο κόσμος έχει κλονιστεί από την πανδημία, ετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ που θα υποστηρίξει τις ταινίες και θα δώσει ελπίδες στους δημιουργούς. Σε καιρούς κρίσης οι ταινίες μπορούν να προκαλέσουν, να μας μεταφέρουν σε άλλα μέρη, να ενημερώσουν, να μαγέψουν, να μας θεραπεύσουν».

Οι κριτικές επιτροπές

Το μεγάλο γεγονός του φεστιβάλ είναι η ανακοίνωση του βραβευμένου με Όσκαρ πολωνού σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι, στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Τμήματος.
Ο Πάβελ Παβλικόφσκι γεννήθηκε στη Βαρσοβία και έζησε πολλά χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ξεκίνησε γυρίζοντας ντοκιμαντέρ για το Μπι Μπι Σι αποσπώντας πολλά βραβεία. Το 1998 άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες μυθοπλασίας όπως «Το τελευταίο καταφύγιο» και «Το καλοκαίρι του έρωτά μου». Το 2011 γύρισε το «Η γυναίκα του πολεμιστή» και το 2015 κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινία, με την «Ίντα». Τελευταία του ταινία είναι «Ο ψυχρός πόλεμος», η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάνες και άλλα βραβεία. Ο Παβλικόφσκι επέστρεψε στην Πολωνία το 2013 και σήμερα διδάσκει στη σχολή Βάιντα.
Μαζί του στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Τμήματος θα είναι η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος, η συγγραφέας Λένα Διβάνη και ο σκηνοθέτης Στέργιος Πάσχος.
Στην κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, πρόεδρος είναι ο σκηνοθέτης, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και μέλη ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Αλεξία Θεοδωράκη, η σκηνοθέτις Εύη Καλογηροπούλου και η ηθοποιός Ρομάννα Λόμπατς.
Στο νεοσύστατο Διεθνές Σπουδαστικό τμήμα η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους: Αλέξανδρο Διακοσάββα, δημοσιογράφο, Λήδα Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα, σκηνοθετικό δίδυμο και Άλκη Πολίτη, σεναριογράφο, σκηνοθέτιδα.

Τα βραβεία

 Από φέτος καθιερώνεται τιμητική διάκριση κοστουμιών με το όνομα Ιουλία Σταυρίδου, προς τιμή της γνωστής σκηνογράφου και ενδυματολόγου που πέθανε ξαφνικά. Επίσης προστίθενται τέσσερα νέα χρηματικά έπαθλα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στις κατηγορίες Χρυσός Διόνυσος, σενάριο, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ και τέλος, το βραβείο Ντίνος Κατσουρίδης μεταφέρεται στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα ως ενίσχυση προς τους Έλληνες που συμμετέχουν και ενθάρρυνση για το επόμενο έργο τους.
Έτσι, τα βραβεία διαμορφώνονται στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: Grand Prix, το οποίο συνοδεύεται από 4.000 ευρώ, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Υποψηφιότητα για τα βραβεία ταινίας μικρού μήκους 2020 EFA, Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, Βραβείο Ανθρώπινες Αξίες από την Ε.Ε., Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Βραβείο Ανθρώπινες Αξίες της Βουλής των Ελλήνων.
Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: Χρυσός Διόνυσος, ο οποίος συνοδεύεται από 4.000 από τη Φίνος Φιλμ, 3.000 από την ΕΡΤ και 2.000 από το ΕΚΚ, Βραβείο Σκηνοθεσίας Τώνια Μαρκετάκη, το οποίο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production, αξίας 2.500 ευρώ από την εταιρεία Stefilm και 3.500 ευρώ από το Ε.Κ.Κ., Βραβείο Ντοκιμαντέρ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ και 3.500 ευρώ από το Ε.Κ.Κ., Βραβείο Σεναρίου, το οποίο συνοδεύεται από 3.500 ευρώ από το Ε.Κ.Κ., Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών Ιουλία Σταυρίδου, το οποίο συνοδεύεται από 2.000 ευρώ, προσφορά του κινηματογράφου Τριανόν, Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας, Τιμητική Διάκριση Ανδρικού Ρόλου, Τιμητική Διάκριση Γυναικείου Ρόλου.
Στο Διεθνές Σπουδαστικό: Grand Prix Student, Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Ντίνος Κατσουρίδης, το οποίο πηγαίνει απευθείας στους έλληνες σπουδαστές ως ενθάρρυνση για το επόμενο έργο τους και είναι η πλήρης τεχνική κάλυψη για την επόμενη ταινία τους.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet