Με προορισμό την ΔΕΘ, ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ξεκίνησε την επίσημη περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, με την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» σε περιορισμένο ακροατήριο, λόγω των μέτρων της πανδημίας. Παρουσιάζοντας το «τρισδιάστατο» Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΜέΡΑ25, είπε: «O μόνος τρόπος να τερματιστεί η συστηματική υφεσιακή δυναμική είναι ένας συνδυασμός πολιτικών προστασίας και αναδιάρθρωσης των παραγωγικών δυνάμεων που παραμένουν ζωντανές στη χώρα».
Και για να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός πολιτικών απαιτείται ένα «Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα περιλαμβάνει:
• Διάσταση 1η: Κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα.
• Διάσταση 2η: Το κράτος πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του, με παράλληλη μεταφορά αποφασιστικής εξουσίας από το κράτος στους πολίτες.
• Διάσταση 3η: Βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών του 21ου αιώνα.

Ο φαύλος κύκλος

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσει ο «φαύλος κύκλος», που οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και στη χαμηλή παραγωγικότητα, λέγοντας ότι διάφορα κυβερνητικά σχήματα που δοκιμάστηκαν στα μνημονιακά χρόνια δεν τα κατάφεραν και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε άλλη μια κυβέρνηση πολύχρωμη. Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια κυβέρνηση που θα σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο, που μας πηγαίνει από τη χρεοκοπία στα δάνεια, από τα δάνεια στην υπερφορολόγηση και στη μείωση των κρατικών δαπανών, στη μείωση των επενδύσεων, στη χαμηλή παραγωγικότητα, στην αύξηση των ελλειμμάτων, σε περισσότερη ύφεση, σε περισσότερα δάνεια, κ.ο.κ. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να σπάσει με τις δεσμεύσεις, τις μνημονιακές, των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είτε ήταν ΝΔ , είτε ήταν ΣΥΡΙΖΑ».
Για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για την οικονομία, τόνισε ότι ναι μεν διαπιστώνει τη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν αναφέρεται στην κύρια αιτία της, που ήταν η δεκαετία των μνημονίων. «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ποιότητας των μελών αυτής της ομάδας με αυτά που διαβάζουμε. Γιατί αυτό που διαβάζουμε είναι ένα κείμενο, σαν να είναι γραμμένο από το τμήμα προπαγάνδας της ΝΔ», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο σε κάποια σημεία της έκθεσης για «στατιστική ανεντιμότητα» και σημείωσε: «Δεν είδαμε στην έκθεση Πισσαρίδη ένα δημοσιονομικό πλαίσιο, που αφήνει περιθώρια για τις επενδύσεις… δεν βλέπουμε στοχοποιημένη αναφορά σε συγκεκριμένη βιομηχανία».

Εξοπλιστικά αλλά με φειδώ

Σε σχέση με τα εξοπλιστικά, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης από τα 18 έτη που εξετάζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λελογισμένη αύξηση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα της χώρας. Ωστόσο, σημείωσε, η προσπάθεια εξοπλιστικού ανταγωνισμού ή αλλιώς της εξοπλιστικής ‘’κούρσας’’ προγραμμάτων αμυντικών δαπανών, μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένη θα βγει τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία.
«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια τεράστια αγορά δίχως να μας πει πόσο κοστίζει, και πού θα βρούμε τα χρήματα». Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, τόνισε ότι η θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ξεκάθαρη. «Είμαστε υπέρ της κατάργησης της θητείας ολοκληρωτικά» και πρόσθεσε: «Η θητεία δεν αυξάνει το ετοιμοπόλεμο του στρατού γι’ αυτό και έχει καταργηθεί παντού πέραν της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατή η Τουρκία επειδή έχει φαντάρους. Δεν είναι λιγότερο δυνατές οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή κατάργησαν εδώ και δεκαετίες τη θητεία. Αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό είναι ότι όλη η χρηματοδότηση που πηγαίνει από τον έλληνα φορολογούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να πηγαίνει σε επαγγελματίες». Ο Γ. Βαρουφάκης άσκησε επίσης κριτική για καθυστερήσεις στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης, τις αστικές συγκοινωνίες και τις ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Τέλος, έκανε μια σημαντική αναφορά στις εσωτερικές διεργασίες του ΜέΡΑ25 αυτό το διάστημα, με την ανάδειξη κληρωτών (22 από τα 144 μέλη) της Κεντρικής Επιτροπής και στη σύνοδο της «Προοδευτικής Διεθνούς».

Λάμπρος Παπαδής
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet