Με πρωτοφανή για τα αθλητικά δρώμενα παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες και στους εκλογικούς καταλόγους των αθλητικών φορέων, προχωρά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Αυγενάκη, που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Bουλή. Το νομοσχέδιο επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο από τον ίδιο τον υπουργό, κάτι το οποίο αντίκειται στους κανόνες και τις βασικές αρχές του πανευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου, ενώ προωθεί ένα σύνολο υποκειμενικών και πελατειακών εξυπηρετήσεων, ενόψει εκλογών στις ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο νέος νόμος ενισχύει τις κάθετες οικονομικές σχέσεις και τη διαπλοκή, ενώ ακυρώνει κάθε αθλητική αυτοδιοικητική λειτουργία. Είναι φανερό ότι με το αυτό το νόμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να επιβάλει ασφυκτικό κρατικό έλεγχο, με γνώμονα την κλασική δεξιά άποψη για την εγκαθίδρυση κομματικού, πελατειακού κράτους στον αθλητισμό.
Ενδεικτικήτων προβληματικών διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ο διευθυντής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και σχέσεων με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Τζέιμς ΜακΛίοντ. Στην επιστολή αυτή μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ αναφέρει ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις εθνικές ομοσπονδίες, εφόσον αυτές συγκρούονται στην πρώτη περίπτωση με την Ολυμπιακή Χάρτα και στη δεύτερη με τα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών. Αποδέχεται παραταύτα, ότι η αθλητική νομοθεσία μπορεί να θέτει «λογικές προϋποθέσεις» προκειμένου οι αθλητικοί οργανισμοί να δικαιούνται κρατική επιχορήγηση. Στην επιστολή, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ ζητά από τον κ. Αυγενάκη να σεβαστεί την «υπεύθυνη αυτονομία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο με τον εισηγητή του κόμματος, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Είναι αναχρονιστικό, φωτογραφικό και επικίνδυνο για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού… Είναι απαραίτητη η δημιουργία μητρώου για να εξυγιάνει το χώρο από σωματεία σφραγίδες. Ο τρόπος όμως που υλοποιείται με τη συλλογή υπερβολικών δικαιολογητικών, αμφισβητείται έντονα από την αθλητική κοινότητα και έχει σφοδρές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείται από εσάς ως μέσο ασφυκτικό ελέγχου, αυθαίρετης παρέμβασης στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και κατά συνέπεια στις αρχαιρεσίες των φορέων». Ο τομεάρχης αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο Αυγενάκη υπογράμμισε: «Με μια σειρά επικίνδυνων για τη δημοκρατία του αθλητικού κινήματος διατάξεων, στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, επιτελεί την πιο ωμή, βίαιη παρέμβαση επιβολής ελέγχου και κατάλυσης της διοικητικής αυτονομίας του χώρου, από τη μεταπολίτευση και μετά. Ενισχύει τις κάθετες οικονομικές σχέσεις και τη διαπλοκή, ακυρώνει κάθε αθλητική αυτοδιοικητική λειτουργία. Στο όνομα της ανανέωσης προσώπων, επιβάλλει μια πρωτοφανή αυταρχική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες και στους εκλογικούς καταλόγους των αθλητικών φορέων. Επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο από τον ίδιο τον υπουργό, κάτι το οποίο αντίκειται στους κανόνες και τις βασικές αρχές του πανευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου. Προωθεί ένα σύνολο υποκειμενικών και πελατειακών εξυπηρετήσεων, ενόψει εκλογών στις ομοσπονδίες και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι δημοκρατικές διατάξεις που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατεδαφίζονται ολοσχερώς. Αντικαθίστανται από άρση κωλυμάτων, η οποία επαναφέρει την αδιαφάνεια».
Μ.Δ.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet