Με σύνθημα «Ποίηση σε πείσμα των καιρών» το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης έρχεται κι αυτόν τον Σεπτέμβριο να βάλει την ποίηση στη ζωή μας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης (2013) και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας και ταξιδιωτικό προορισμό για τους λάτρεις της ποίησης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, έχει την αιγίδα και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

 πρόσφατη απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλάζει τον έτσι κι αλλιώς δύσκολο φέτος σχεδιασμό κι έτσι τα προγραμματισμένα σε ανοιχτούς χώρους ποιητικά αναλόγια δεν θα πραγματοποιηθούν. Είχε εγκαίρως όμως ληφθεί μέριμνα κι έτσι θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδικτυακών αναγνώσεων, όπου σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης διαβάζουν ποιήματά τους μαζί με Έλληνες ομοτέχνους τους. Ανάμεσα στα 40 ονόματα που συμμετέχουν ξεχωρίζουν ο ιρλανδός Πωλ Μόλντουν, η νιγηριανή Άγιο Αγιόλα-Αμάλε, η ιρακινή Ντούνια Μιχαήλ, ο θρυλικός Τζακ Χίρσμαν και ο διευθυντής του Ιowa Writing Program Κρίστοφερ Μέριλ απ’ τις ΗΠΑ, ο Ζαν Πορτάντ από το Λουξεμβούργο κι ο Νίκολα Ματζίροφ από τη Βόρεια Μακεδονία. Η ισπανόφωνη ποίηση, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σήμερα λογοτεχνικές παραδόσεις, εκπροσωπείται από ποιητές που προέρχονται από την Ισπανία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Περού, την Ονδούρα και τη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επανασχεδιάζεται με νέες ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και με άλλες αναγνώσεις και δύο διαδικτυακές συζητήσεις. Στην πρώτη, με τίτλο «Η ελληνική ποίηση σε κρίση ή σταυροδρόμι», οι Αθηνά Βογιατζόγλου, Κώστας Κουτσουρέλης, Νίκος Λάζαρης και Γιώργος Μπλάνας συζητούν με συντονιστή τον Γρηγόρη Μπέκο για τη σύγχρονη ελληνική ποιητική σκηνή. Στη δεύτερη, οι ξένοι καλεσμένοι του φεστιβάλ συζητούν για τις εθνικές τους λογοτεχνίες και τις ιδιαιτερότητές τους και προσφέρουν ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ποίησης των ημερών μας με συντονιστή τον Βασίλη Μανουσάκη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονέμεται το βραβείο ποίησης «The Barbara Fields Siotis» του Κύκλου Ποιητών που θεσπίστηκε στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλντς Σιώτη (Μινεάπολη 22.6.1939 - Αθήνα, 7.6.2019), η οποία υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της αφοσιωμένος αναγνώστης, υπέρμαχος και πάτρωνας της ποίησης. Το βραβείο, με το συμβολικό ποσόν των 2.000 ευρώ, τιμά εναλλάξ Έλληνες και ξένους ποιητές για το σύνολο του έργου τους. Πέρσι το βραβείο απονεμήθηκε στην Ζέφη Δαράκη, φέτος θα δοθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας, τον κινέζο Bei Dao. Εκπρόσωπος μιας «σκοτεινής» ή «ομιχλώδους» ποίησης, ο Μπέι Ντάο (Πεκίνο, 1949) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη νεότερη ποίηση της χώρας του αλλά και για την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν το 1989, γεγονός για το οποίο εξορίστηκε από την Κίνα, όπου μπόρεσε να επιστρέψει μόλις το 2006. Έχει επανειλημμένα προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο ποιήματά του από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αναστάση Βιστωνίτη.

 

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

 

Οι διαδικτυακές απαγγελίες θα προβάλλονται στην ιστοσελίδα (http://www.poetscircle.gr/) και στο facebook του Κύκλου Ποιητών.

 

 

 

Θα μπορείτε, επίσης, να τις βρίσκετε αποθηκευμένες στο κανάλι του Κύκλου Ποιητών στο youtube, εδώ.  Εκεί έχουν ήδη αναρτηθεί βίντεο για την προώθηση του Φεστιβάλ.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί και σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες εκδηλώσεις στο διαδίκτυο.

 

 

Το διαδικτυακό πρόγραμμα μέχρι αυτή τη στιγμή:

 

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 12:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Dinos Siotis, Greece
Rolando Kattan, Honduras
H.S. Shivaprakash, India
Edward Smallfield, USA
Valerie Coulton, USA

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 18:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Ayo Ayoola-Amale, Nigeria
Ana Luísa Amaral, Portugal
Nikos Orfanides, Cyprus
Mijail Lamas, México

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 20:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Paul Muldoon, Ireland
Jordi Virallonga, Spain
Chloe Koutsoumpeli, Greece
James Byrne, UK

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 18:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Christopher Merrill (USA)
Μing Di (China)
Elsa Korneti (Greece)
Nilton Santiago (Perú)

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 20:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Dunya Mikhail (Iraq)
Andrea Cote Botero (Colombia)
Girgis Shoukry (Egypt)
Stavros Zafiriou (Greece)

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 18:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Jean Portante, Luxembourg
Christos Tsiamis, Greece
Sandeep Parmar, UK
Mario Meléndez, Chile

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 20:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Jack Hirschman (USA)
Henry Alexander Gómez (Colombia)
Tatyana Voltskaya (Russia)
Nikolas Evandinos, Greece

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 12:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Nikola Madžirov, North Macedonia
Luis Benítez, Argentina
Omar Sakr, Australia
Marigo Alexopoulou, Greece

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 18:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Kyriakos Charalambides, Cyprus
Brian Johnstone, Scotland
Xelo Candel Vila, Spain
Haris Psarras, Greece

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 20:00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ
Pat Boran, Ireland
Yolanda Pantin, Venezuela
Kostas Lantavos, Greece
Aušra Kaziliūnaitė, Lithuania
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet