Στο Τυμπάκι, βίαια επεισόδια ενός γνώριμου σίριαλ

Από τις αρχές Ιουλίου 2020 καταγγέλλονται επίσημα στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών νομού Ηρακλείου από το συνδικάτο γάλακτος τροφίμων και ποτών, ρατσιστικού χαρακτήρα επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών εργατών γης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς.
Στις 28 και 29 Αυγούστου η κατάσταση ξεφεύγει: εκτυλίσσονται σοβαρά και εκτεταμένα επεισόδια με έντονο το ρατσιστικό στοιχείο, μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών γης. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Αμέσως διακινούνται «ειδήσεις» για σεξουαλική παρενόχληση από πλευράς των μεταναστών σε Ελληνίδα εργάτρια, για συμμορίες μεταναστών που επιδίδονται σε ληστείες και βιαιοπραγίες κτλ. Το κλίμα που δημιουργείται είναι τοξικό και επικίνδυνο.
Ακολουθούν προσαγωγές Ελλήνων και ξένων, ανακρίσεις και διαβεβαιώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι θα «επιβληθεί ο νόμος και η τάξη». Η συνήθης «λύση», όταν εκλείπουν οι πολιτικές…
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν δημοσιοποιείται μέσω διαδικτύου ως «φυσική συνέχεια», παγκρήτιο κάλεσμα για μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση κατά των μεταναστών στην περιοχή Μοιρών και Τυμπακίου στις 9 Σεπτεμβρίου 2020. Πρωτεργάτες και κύριοι ομιλητές με εμπρηστικό ρατσιστικό λόγο, είναι γνωστοί από το παρελθόν ακροδεξιοί παράγοντες, που ενδύονται σήμερα το ιμάτιο του «ανεξάρτητου» και «ακομμάτιστου»… Στο τέλος της ημέρας φτάνουν στο σημείο να επιτεθούν με μανία σε χώρους μουσουλμανικής θρησκευτικής λατρείας, ακόμα και να μπουν μέσα σε σπίτια μεταναστών και να τους χτυπήσουν. Συλλαμβάνονται πέντε από αυτούς και παραπέμπονται με βαριές κατηγορίες.



Πώς αντιμετωπίζεται όμως η σημερινή κατάσταση από πλευράς πολιτείας, επίσημης εκκλησίας, πολιτικών κομμάτων και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης;
Αμηχανία από την επίσημη τοπική αυτοδιοίκηση, με μεμονωμένες αλλά έντονες κραυγές ξενοφοβίας από αιρετούς να δίνουν τον τόνο και πλήρης αφωνία από την εκκλησία και από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές. Από τα κόμματα της βουλής, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εξέδωσαν ανακοινώσεις και πήραν δημόσια θέση. Το ζήτημα φαίνεται να έχει «γωνίες», «κακοτοπιές» και ιδιαίτερες «ευαισθησίες»…
Σε ανοιχτές «διαβουλεύσεις» παρουσία δημάρχου και αντιδημάρχων στις Μοίρες, συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτοφυλακής, ενώ ένας μαινόμενος πατέρας εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου, προτρέπει το πλήθος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του… Κάπως έτσι ξορκίζεται η συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες, για κοινωνικές πολιτικές και στρατηγικές ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, «νομιμοποιούνται» τα αντικοινωνικά εκείνα στοιχεία που τρομοκρατούν και οργανώνουν κινητοποιήσεις μίσους, στο όνομα της φυλής και της χριστιανοσύνης…
Εν τω μεταξύ, στην περιοχή δρουν διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης της εργασίας, κυκλώματα μαύρης, υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, κυκλώματα διακίνησης ουσιών και κάθε είδους «προστασίας». Τα θύματα είναι πρώτα απ’ όλα οι πιο αδύναμοι, αυτοί που εύκολα μπορούν να ενδώσουν σε εκβιασμούς και να σιωπήσουν.
Οι ίδιοι οι μετανάστες και ιδίως οι «παράτυποι», ούτε καν μπορούν να αποφασίσουν εάν, πόσο, σε ποιον, κάτω από ποιες συνθήκες και με πόσα χρήματα θα δουλέψουν. «Φιλοξενούνται» σε άθλιες τρώγλες, όπου πληρώνουν ενοίκιο ανά κεφάλι, εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με το μόνιμο φόβο των επιχειρήσεων «σκούπας», των βιαιοπραγιών, των απρόκλητων επιθέσεων ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου έθεσε με ανακοίνωσή του στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τη συνδρομή του για την άρση των εκτεταμένων φαινομένων εκμετάλλευσης…
Όμως, η τοπική κοινωνία παρόλα αυτά δεν αγκάλιασε το μίσος. Έμεινε βουβή, σοκαρισμένη και εμβρόντητη, παρακολουθώντας να γίνεται ο τόπος της το θέατρο όπου εκτυλίσσονται οι φασιστικού τύπου αποκρουστικές «επιδείξεις» βίας και μισανθρωπιάς.

Εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα του ελέγχου

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, Τζαβέντ Ασλάμ, ήρθε στο Ηράκλειο και στο Τυμπάκι, θέλοντας να διαπιστώσει από κοντά τι έχει συμβεί και σε συνέντευξη Τύπου, που ετοίμαζε, να ακουστεί η άλλη άποψη, των μεταναστών εργατών γης. Από την ώρα που προσγειώθηκε στο Ηράκλειο ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από αστυνομικούς με πολιτικά. Στην επιστροφή του από τη Μεσσαρά, η αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε για έλεγχο. Εκεί ο Τζαβέντ αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τις επόμενες πέντε ημέρες τις πέρασε στο νοσοκομείο.
Το διάστημα αυτό, η αστυνομία προέβη σε δύο εκτεταμένης μορφής επιχειρήσεις «σκούπα» στην περιοχή Τυμπακίου και Μοιρών. Περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα άτομα αυτά οδεύουν προς απέλαση… Η αστυνομία σύμφωνα με μαρτυρίες απείλησε και χτύπησε τους ανθρώπους αυτούς ακόμα και μέσα στα σπίτια τους, ενώ τους ζητούσε και εξηγήσεις για τη συνάντηση με τον Τζαβέντ Ασλάμ.
Το σήμα που δίνεται προς τα έξω, ανεξάρτητα από το εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν χαρτιά νομιμοποίησης, είναι ότι αυτοί αποτέλεσαν το πρόβλημα και όχι οι τραμπούκοι, που παίρνουν αυθαίρετα το νόμο στα χέρια τους δημιουργώντας συνθήκες κατάλυσης του κράτους και ακύρωσης των θεσμών του. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και οι κάθε είδους τραμπούκοι, κινδυνεύουν να γίνουν οι κυρίαρχοι στην περιοχή αυτή. Το μίσος που εκπέμπουν, κινδυνεύει να δηλητηριάσει την κοινωνία.
Οι παραγωγικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μεσσαράς σε δηλώσεις και στις συσκέψεις τους αναφέρουν ότι χρειάζονται τους μετανάστες, προκειμένου να δουλέψουν στις επιχειρήσεις συσκευασίας-μεταποίησης και στα χωράφια. Εάν λείψουν αυτήν τη στιγμή οι μετανάστες, θα πέσει το παραγωγικό δυναμικό κατά 80%! Αυτό που λείπει είναι η διασφάλιση νόμιμων συνθηκών εργασίας, διαμονής και σεβασμού της ζωής και της αξιοπρέπειας του καθενός εργαζόμενου και κάτοικου της περιοχής, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, χρώμα και πεποιθήσεις.
Διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, τη στέγη, τη σίτιση, την πρόσβαση στη μόρφωση, την εκπαίδευση και την υγεία, διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής, Έλληνες δεν πάνε να δουλέψουν σε αυτές τις δουλειές και οι προηγούμενοι μετανάστες από Βουλγαρία, Ρωσία, Πολωνία, Μολδαβία και αλλού, οι οποίοι διέμεναν πολλά χρόνια στην περιοχή, έχοντας ενταχθεί και αναπτύξει κοινωνικούς δεσμούς, έφυγαν λόγω της χρόνιας έλλειψης μέριμνας από την Πολιτεία να αποκτήσουν δυνατότητα νόμιμης εργασίας και ελληνική υπηκοότητα.
Οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί επανειλημμένα, τελευταία φορά και σε διαβούλευση με τον Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφτηκε ως πρωθυπουργός την περιοχή αυτή μαζί με την ηγεσία του τότε υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έθεσαν το θέμα της νομιμοποίησης των μεταναστών και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα ασφάλισής τους, αλλά και τη δυνατότητα των εργοδοτών τους να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τα έξοδα αυτά ως εργασιακό κόστος, και όχι να τα κρύβουν. Η υπόθεση του εργόσημου και των υπόλοιπων νομιμοποιητικών διαδικασιών πνίγηκαν ανάμεσα στις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφέρειας, καθώς και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και ανοικτής τολμηρής αντίληψης για τη μετανάστευση και την εργασία.
Οι άνθρωποι της παραγωγής, τονίζουν την ανάγκη αυτή, ιδιαίτερα μπροστά στην ελαιοκομική περίοδο που έρχεται, καθώς επίσης και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πακιστανικής καταγωγής εργατών είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, έμπιστοι, φιλομαθείς και εργατικοί.
Τελικά ποιος έχει συμφέρον από τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης;

Το κείμενο είναι αποτέλεσμα συλλογικής έρευνας
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet