Ο Γιώργος Μπαντής μιλάει για το ποδόσφαιρο στην εποχή του κορονοϊου
Ο Γιώργος Μπαντής είναι ποδοσφαιριστής με κοινωνικές & πολιτικές ευαισθησίες, έχει όραμα για το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό. Βρέθηκα δίπλα στην Ηριάννα καθώς ήταν ο ένας από τους 8 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το πρόσωπό της, είναι σταθερά δίπλα στους κατοίκους στις Σκουριές, ενώ ενίσχυσε πολλές πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες. Μέσω του ποδοσφαίρου προσπαθεί να περάσει το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Γιώργος μετά από μια μεγάλη πορεία στα γήπεδα με τη φανέλα του Ηρακλή, του Αστέρα Τρίπολης, του Πανιωνίου, της Λαμίας, από τον Μάιο του 2019 είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών. “Συγκρουόμαστε όταν βλέπουμε λανθασμένες κινήσεις, που θίγουν τα δικαιώματά μας. Αυτό που θέλουμε είναι ο ποδοσφαιριστής να αποκτήσει τον ρόλο που του αξίζει. Λένε όλοι, και σωστά, πως είμαστε οι πρωταγωνιστές, αλλά ορισμένες φορές λαμβάνονται αποφάσεις που μας επηρεάζουν χωρίς εμάς”, τονίζει ο Γιώργος Μπαντής στην “Εποχή” για το ρόλο του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών.
-Αλλο ένα πρωτάθλημα της Σουπερλιγκ άρχισε, με πολλές ιδιαιτερότητες λόγω Covid 19. Πως το αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές? Ποια είναι τα προβλήματα σήμερα;Το κυριότερο είναι η υγεία και ευχόμαστε σύντομα θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο του κορονοϊού. Ολος ο κόσμος. Το θετικό είναι πως στο ποδόσφαιρο έχουμε ήδη μάθει να ζούμε με το πρόβλημα, αφού υπό ανάλογες συνθήκες διεξήχθησαν τα play off και τα play out της περασμένης σεζόν. Ετσι ακολουθούμε μία πεπατημένη και είναι ευχάριστο πως μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων, σε σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως οι ποδοσφαιριστές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ότι ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θεσπιστεί. Προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί. Δεν μπορούμε άλλωστε να κάνουμε κάτι άλλο. Πάντως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει/επηρεαστεί από τον Covid 19. Δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά δεδομένα, αλλά κυρίως στην απουσία των φιλάθλων. Δεν μας αρέσει να παίζουμε μπάλα σε άδεια γήπεδα, αλλά καλούμαστε να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις των ειδικών. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και μακάρι σύντομα να επανέλθουμε στην προ κορονοϊού εποχή γιατί ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει.
-Ποιες ειναι οι σχέσεις σας με την Πολιτεία, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την ΕΠΟ, τη Λίγκα και φυσικά τις ΠΑ;Εμείς σαν ΠΣΑΠ έχουμε θετική διάθεση προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Οπως εκείνοι έτσι και εμείς έχουμε θεσμικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και αναζητούμε τον διάλογο και την εύρεση από κοινού λύσεων για το άθλημα μας. Συγκρουόμαστε όταν βλέπουμε λανθασμένες κινήσεις, που θίγουν τα δικαιώματά μας. Αυτό που θέλουμε είναι ο ποδοσφαιριστής να αποκτήσει τον ρόλο που του αξίζει. Λένε όλοι, και σωστά, πως είμαστε οι πρωταγωνιστές, αλλά ορισμένες φορές λαμβάνονται αποφάσεις που μας επηρεάζουν χωρίς εμάς. Αυτό ισχύει για όλους, είτε λέγεται κράτος, ομοσπονδία ή ΠΑΕ. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι επιθυμούν την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και αυτό πρέπει να φανεί και στην πράξη.
-Οι υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες, Superleague 2 & Football League, δεν έχουν ξεκινήσει. Τι γίνεται με τους ποδοσφαιριστές σ' αυτές τις κατηγορίες;Αυτό που βιώσαμε φέτος δεν έχει προηγούμενο. Μόλις πριν από μερικές ημέρες η Super League 2 όρισε ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματός της, στις 24 Οκτωβρίου, ενώ στη Football League ακόμη δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο και δεν ξέρουμε τη φόρμουλα διεξαγωγής της. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν οι ενστάσεις που γίνονταν και οι αντίστοιχες δικαστικές εκκρεμότητες. Αντιλαμβανόμαστε πως όταν γίνονται ανάλογες κινήσεις θα πρέπει να περιμένουμε να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές. Ετσι είναι το σωστό. Αλλά αυτό που βιώσαμε όλοι μας ήταν άνευ προηγουμένου. Μην μου ζητάτε να μπω στη διαδικασία αν ευθύνεται ο ένας ή ό άλλος. Για εμάς όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης στην απαξίωση του ποδοσφαίρου, γιατί περί απαξίωσης είναι. Το είπαμε και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε, πως 'δεν θέλετε το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν σας ενδιαφέρει η πρόοδος του αθλήματος και τι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία'. Επί μήνες γίνονταν και εξακολουθεί να γίνεται ένα παιχνίδι πινγκ-πονγκ. Ο ένας μεταφέρει την ευθύνη στον άλλον. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και οι οικογένειές τους ζουν στην αβεβαιότητα. Υπογράφονται συμβόλαια και δεν κατατίθενται επειδή οι ομάδες δεν γνωρίζουν την κατηγορία που θα παίξουν. Και να σου πω και κάτι ακόμη. Εκτός από τους συναδέλφους μας μεγάλο πρόβλημα είχαν και οι εργαζόμενοι στις ομάδες, στα γήπεδα, όλοι όσοι βιοπορίζονται από το ποδόσφαιρο. Χιλιάδες κόσμου. Εμείς δεν είπαμε θέλουμε μία ή δύο κατηγορίες, 12, 14, 20 ή 40 ομάδες, 2, 3 ή 4 ομίλους. Δεν αποτελεί δική μας δουλειά και ευθύνη η διοργάνωση του κάθε πρωταθλήματος. Ζητήσαμε να ξεκαθαρίσει νωρίς το τοπίο και να γίνουν γνωστοί οι κανόνες. Τα πρωταθλήματα της Super League 2 και της Football League διακόπηκαν τον Μάρτιο και παρότι σε λίγο θα φύγει και ο Σεπτέμβριος, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο.
-Πως βίωσαν και βιώνουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές την πανδημία? Τους περιορισμούς αλλά και τα μέτρα προστασίας;Οπως όλος ο κόσμος. Με αγωνία και πολλά ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα. Για εμάς υπάρχουν δύο επιμέρους σκέλη. Το πρώτο είναι, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, το καθαρά εργασιακό. Ο κόσμος δεν πρέπει να μένει στη βιτρίνα, τους συναδέλφους μας δηλαδή που είναι σε θέση να λαμβάνουν υψηλές απολαβές, αλλά στην πλειοψηφία που αμείβεται ακόμη και με το βασικό μισθό. Πάρα πολλοί αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως άλλωστε και όλοι οι εργασιακοί κλάδοι. Το οικονομικό πλήγμα είναι το ένα κομμάτι. Το άλλο έγκεινται στη φυσική μας κατάσταση. Οι γυμναστές των ομάδων έδωσαν σε όλους ειδικά προγράμματα και κατά τη διάρκεια του lock down δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής που να μην εργάστηκε. Γίνονταν προπονήσεις στο σπίτι ή όπου μπορούσε ο κάθε ένας. Ομως κακά τα ψέματα δεν είναι το ίδιο. Οταν το σώμα σου έχει συνηθίσει σε συγκεκριμένους ρυθμούς, είναι δύσκολο να επανέλθει άμεσα μετά από μακρά περίοδο αποχής. Δυστυχώς υπήρξαν τραυματισμοί και γενικότερα η νέα σεζόν θα είναι δύσκολη για όλους. Στο σήμερα και τα ειδικά μέτρα προστασίας που ισχύουν θέλω να σου πω ότι δεν είμαστε διαφορετικοί από τους απλούς ανθρώπους. Προσπαθούμε να τα τηρούμε, στερούμαστε και εμείς απλά καθημερινές συνήθειες όπως η άμεση επαφή με τους οικείους μας, τους φίλους μας και κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, αλλά προέχει η δημόσια υγεία.
-Οι ποδοσφαιριστές είναι ινδάλματα για τους νέους (και όχι μόνο) πόσο όμως μπορούν να παρέμβουν στα κοινωνικά δρώμενα;Την απάντηση δίνει το ίδιο το ερώτημα. Από τη στιγμή που κάποιος αποτελεί ίνδαλμα, πρότυπο χρησιμοποιείστε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε, φυσικά και μπορεί να παρέμβει στην κοινωνία. Οχι απλά στα δρώμενά της, αλλά στη διαμόρφωσή της. Εκεί βρίσκεται το κλειδί. Οταν ο νέος βλέπει τον ποδοσφαιριστή που θαυμάζει να στέκεται κοντά στους αδύναμους, να προβάλει την ισότητα, να αποστρέφεται κάθε είδους ρατσιστική ενέργεια, να δείχνει πως σέβεται τη διαφορετικότητα και τόσα άλλα, αυτόματα μπαίνει στη διαδικασία να τα ασπαστεί. Και όταν η νέα γενιά μεγαλώσει με ανάλογες σκέψεις, τότε η κοινωνία μας στο μέλλον θα γίνει καλύτερη. Ισως ακούγεται ουτοπικό για πολλούς, αλλά θέλουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Για αυτό και αποφασίσαμε πέρσι να επισκεφτούμε δημοτικά σχολεία. Οταν ένα παιδί 7 ή 8 ετών μεγαλώσει με την εικόνα των παικτών της ΑΕΚ, του Αρη, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ δίπλα δίπλα να συζητούν, τότε και εκείνο θα μάθει να συζητά. Θα αντιληφθεί πως αυτό είναι το σωστό. Το ποδόσφαιρο έχει τεράστια δύναμη, αρκεί να την εκμεταλλευτεί κάποιος για το κοινό καλό.
Μ.Διόγος