Στις 13 Ιουλίου 2020, η μάνα του Βασίλη Μάγγου βρήκε το παιδί της νεκρό στο κρεβάτι του. Ο Βασίλης Μάγγος, 27 χρονών, είχε ξυλοκοπηθεί αλύπητα από ένστολους «φρουρούς της τάξης και του νόμου» στο κέντρο του Βόλου, στην πλατεία Ελευθερίας έξω από τα δικαστήρια, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων που συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες της διαδήλωσης κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, οδηγήθηκε στην αστυνομία με χειροπέδες, εξευτελίστηκε εκεί, και στο τέλος πετάχτηκε στον δρόμο σαν σακί. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και βλάβες στα ζωτικά του όργανα.

Ιατροδικαστική έκθεση, με κενά

Δύο μέρες μετά τον θάνατο του Βασίλη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καλεσμένος στον ΣΚΑΙ είπε τα εξής: «Κάποιοι προσπάθησαν να συνδέσουν τον θάνατο του παιδιού με περιστατικά αστυνομικής βίας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το γράφει και η ίδια η ανακοίνωση ότι πρέπει να βγει πρώτα το πόρισμα του ιατροδικαστή. Εδώ χάθηκε ένα παιδί 26 ετών. Ένας βλαστός. Είναι οδυνηρό για όλους μας και κυρίως για τους γονείς του. Ας δείξουμε σεβασμό. Επιχείρησαν να πούνε ότι ο θάνατός του συνδέεται με την αστυνομική βία που δέχθηκε πριν ένα μήνα. Είναι ένα ψέμα. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να πούμε από τι πέθανε. Γίνεται μία προσπάθεια συστηματική να συνδέσουν την πολιτική του Υπουργείου με την ανοχή ή την υποστήριξη στην αστυνομική βία. Εγώ ψήφισα νόμο που προβλέπει πως όλες οι καταγγελίες θα πρέπει να υποβάλλονται στον Συνήγορο του Πολίτη, που έχει ανακριτικές αρμοδιότητες και τελείωσαν οι εσωτερικές διαδικασίες και οι ΕΔΕ. Πιστεύετε ότι θα μείνει έτσι το βίντεο που δείχνει ότι ξυλοκοπείται ο Μάγγος; Όχι! Ερευνάται το περιστατικό. Δεν θα μείνει έτσι».
Η ιατροδικαστική έκθεση, εν τέλει, έκανε λόγο για πνευμονικό οίδημα, χωρίς να αναφέρει τι το προκάλεσε.
Το οξύ πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με γιατρούς, μπορεί να προκλήθηκε από πνευμονική εμβολή, από εγκεφαλική αιμορραγία και από μετατόπιση σπονδύλου που πίεσε τον πνεύμονα, τρία ενδεχόμενα που συνδέονται άμεσα με τη σωματική κακοποίηση που είχε υποστεί από τους αστυνομικούς ο Βασίλης Μάγγος.
Σύμφωνα με τον πατέρα του, η ιατροδικαστική έκθεση δεν μπορεί να δείξει την ψυχολογική ζημιά που έκανε η αστυνομική βία στον γιο του.

Δίωξη νεκρού

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η οικογένεια και η δικηγόρος της γνωστοποίησαν το αδιανόητο: η Εισαγγελία Βόλου σχημάτισε δικογραφία σε βάρος του λίγο μετά τον θάνατό του, με την κατηγορία της χρήσης ναρκωτικών, στηριζόμενη σε μικροποσότητα ουσιών που βρέθηκε σπίτι του την ημέρα που πέθανε και η οποία δεν έχει ακόμη αναλυθεί από το Χημείο του Κράτους!
Στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας του Βόλου καταγράφεται η προσαγωγή του στο αστυνομικό τμήμα αλλά όχι η κακοποίησή του, και σύμφωνα με την δικηγόρο της οικογένειας, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως χρησιμοποίησαν μόνο «την απολύτως αναγκαία βία» κι αυτό γιατί η συμπεριφορά του κίνησε «υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος» -χωρίς όμως να προσδιορίζεται το έγκλημα- αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι... «είναι γνωστός από τη συνεχή δράση του σε διάφορες συλλογικότητες, αλλά και από τη γενικότερη εγκληματική συμπεριφορά του».
Το συμπύκνωσε άριστα ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρης Ακριβούλης σε ένα άρθρο του:
«Είναι πλέον σαφές ότι τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση έχουν εξαιρέσει από την κατηγορία του πολίτη όσους έχουν ήδη αναγνωρίσει ως οντολογικούς εχθρούς. Αν είστε έτοιμοι να συναινέσετε στην κυβερνητική θέση, αναλογιστείτε απλώς ότι για αυτά τα δικαιώματα και αυτές τις ελευθερίες έχει χυθεί πολύ αίμα για να αναιρούνται τόσο αβίαστα, τόσο προσχηματικά και, ιδίως, τόσο βολικά. Άλλως, θα έπρεπε να δεχθούμε ότι ο Βασίλης Μάγγος δεν ήταν συνάνθρωπός μας, δεν ήταν συμπολίτης μας, δεν ήταν γιος και αδερφός όλων μας. Κι όμως ήταν και παραμένει όλα αυτά.»

Ο.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet