…η οποία αποκρίθηκε σαν να επρόκειτο για φιλικό χτύπημα στην πλάτη
Ακόμη ένα ράπισμα δέχτηκε η κ. Λίνα Μενδώνη στην ήδη προβληματική θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή τη φορά ήταν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και την παραίτηση που υπέβαλε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Η παραίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί ως ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός κινηματογράφος, πολλά από τα οποία δεν αντιμετώπισε δραστικά ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία του Ε.Κ.Κ., με άμεσο αντίκτυπο στην κινηματογραφική παραγωγή και τους επαγγελματίες του χώρου σε μια εποχή που τα προβλήματα έχουν γιγαντωθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Οπως αναφέρουν τα μέλη του ΔΣ στην επιστολή παραίτηση που έστειλαν στην υπουργό, παραιτούνται «καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί περί το Ειδικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω λειτουργία» τους. Κι αυτό επειδή «με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις πολλαπλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις και αγκυλώσεις του αλλά και τις εσωτερικές του ανεπάρκειες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και επιτυχώς ιδίως μάλιστα ευρισκόμενο αντιμέτωπο με ένα πρόγραμμα 1.400 αιτήσεων, που εντός μηνός έπρεπε να διεκπεραιωθεί, όταν ετησίως διαχειρίζεται με δυσκολία 300 περίπου προτάσεις και αυτές με καθυστερήσεις. Και τούτο με τα επιπρόσθετα μεγάλα προβλήματα επαφών και απευθείας συνεννοήσεων που δημιούργησε η πανδημία και το lockdown. Καταβάλλαμε έως τώρα κάθε φιλότιμη προσπάθεια να φέρουμε σε πέρας το Ειδικό Πρόγραμμα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες του. Δεν βρήκαμε όμως καμία απολύτως ανταπόκριση από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κινηματογραφιστές».
Επίσης στην επιστολή τα μέχρι πρότινος μέλη του ΔΣ, αναφέρονται σε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΕΚΚ, ο οποίος «κατέστησε σαφές και προειδοποίησε τα μέλη του ΔΣ ότι στο Ειδικό Πρόγραμμα και την εξαγγελθείσα από το ΥΠΠΟΑ νέα δεύτερη φάση του ενυπάρχουν εξόφθαλμα μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού, δεδομένα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατασταλτικό έλεγχο των χρηματοδοτήσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς επιπροσθέτως αναμένεται και για τη πρώτη φάση έλεγχος νομιμότητας και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία έχει προσφύγει συνδικαλιστική ομάδα κινηματογραφιστών».
Όμως η υπουργός από την πλευρά της χωρίς να μπει στον κόπο να ενημερωθεί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, έκανε δεκτή την παραίτησή τους με μια ολιγόλογη και εντελώς προσβλητική απάντηση: «Μόλις έλαβα την επιστολή σας. Η παραίτησή σας γίνεται άμεσα δεκτή». Έτσι απλά και εντελώς κυνικά, η υπουργός του Πολιτισμού απαντά στους ανθρώπους του Πολιτισμού!
Το δρόμο της παραίτησης συνέστησαν στην κα Μενδώνη, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτισμού αντίστοιχα, και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Γι’ άλλη μία φορά αποδεικνύεται περίτρανα η ανικανότητα της κ. Λίνας Μενδώνη να διαχειριστεί την κρίση που μαστίζει εν συνόλω τους εργαζόμενους στον σύγχρονο Πολιτισμό», και συνεχίζουν: «Στις 7 Σεπτεμβρίου με ερώτηση στην Βουλή είχαμε τονίσει τον προβληματικό, ως και αδιαφανή, τρόπο που διεξήχθη ο διαγωνισμός με το πρόγραμμα «Covid19 Support» ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε ανακοινωθεί αρμόδια Επιτροπή, δεν είχαν ανακοινωθεί τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκρίνονταν οι προτάσεις. Η δε δημοσίευση του ΦΕΚ της προκήρυξης του διαγωνισμού, ακόμα αναζητείται. Στην επιστολή παραίτησης του ΔΣ του ΕΚΚ αποδεικνύεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με αδιαφανή τρόπο».
Τέλος, η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Πάνος Σκουρολιάκος, χαρακτηρίζουν ιταμό τον τρόπο με τον οποίο απάντησε η υπουργός στην επιστολή παραίτησης του ΔΣ του ΕΚΚ και καταλήγουν λέγοντας «η υπουργός Πολιτισμού τη μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον Πολιτισμό, είναι η δική της παραίτηση».
Τα μέλη του παραιτηθέντος ΔΣ του ΕΚΚ είναι ο Πάνος Λουκάκος, πρόεδρος, η Χριστίνα Μανωλοπούλου, ο Κώστας Φέρρης, η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, ο Νίκος Μεγγρέλης και ο Κωνσταντής Φραγκόπουλος.