Τους δυο τελευταίους μήνες, το ΚΙΝΑΛ εντείνει την πολιτική του παρουσία και την αντιπολιτευτική του δραστηριότητα, καθώς, αίφνης και με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν ανοίξει όλα τα κοινωνικά και τα οικονομικά μέτωπα (2ο κύμα πανδημίας, ελληνοτουρκικά, προσφυγικό, φυσικές καταστροφές).
Η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσίασε το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την νέα Ελλάδα. Στόχος δικός μας είναι “κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα”. Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής:
- πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. (καταλαμβάνει το 20% του προγράμματος)
- μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας , μέσα σε μια διετία από τώρα (10% του προγράμματος)
- ολοκλήρωση των δημόσιων και κοινωνικών υποδομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια τριετία (20% του προγράμματος)
- και με κύριο βάρος τις επενδύσεις για τη στροφή στην παραγωγή, την ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου. Με επένδυση στην αγροτική παραγωγή, ενίσχυση της μεταποίησης και του τουρισμού, στήριξη και μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ένα εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (50% του προγράμματος)».

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της. Οι πιέσεις που δεχόμαστε: στα εθνικά ζητήματα, με την Τουρκία να έχει χαράξει μια νέο οθωμανική επιθετική στρατηγική, με το μεταναστευτικό- προσφυγικό να παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, με την πανδημία να έχει επανέλθει, να απειλεί την υγεία, την οικονομία, την εργασία, τη ζωή μας όπως την ξέραμε. Τα προβλήματα μονιμοποιούνται, δεν είναι προσωρινά. Συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Οι εξελίξεις απαιτούν προοδευτικό σχέδιο και δομικές παρεμβάσεις. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, με συντηρητικές πολιτικές, αποσπασματικά μέτρα και διαχειριστικές λογικές του βλέποντας και κάνοντας. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκαίων ριζικών αλλαγών που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες. Το μήνυμα της προς τους πολίτες είναι «Αναβάλλετε τη ζωή σας». Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες όμως θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας τώρα. Να νιώσουμε σιγουριά για το παρόν και αισιοδοξία για το μέλλον. Εμείς μιλάμε: για ανάπτυξη με κοινωνική προστασία».
Με αφορμή το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα», που έθεσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ασκούν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση: «Κύριε Μητσοτάκη η έκκληση για νέα εγρήγορση αφορά πρώτα και κυρία εσάς και τους υπουργούς σας. Δεν είσθε ανεύθυνος αρχών να βάζετε διλήμματα και να μεταφέρετε αλλού τις ευθύνες. Ο συνειδητός πολίτης περιμένει από σας όχι το βλέποντας και κάνοντας, αλλά μέτρα με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Σας είχαμε προειδοποιήσει και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για το ΕΣΥ, για το συνωστισμό στις συγκοινωνίες και τα σχολεία (…)».
Μάλιστα, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, σε δηλώσεις του σε σχέση με την πανδημία, τόνισε με έμφαση την έλλειψη σχεδίου και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, από τη μία, με τους γεμάτους συρμούς στα ΜΜΜ και από την άλλη, με τους υποκριτικούς ασπασμούς Κουμουτσάκου και Χαρδαλιά με ιερείς. «Βλέπετε, η Δεξιά του Κυρίου δεν κολλάει κορονοϊό, αλλά εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να κατηγορούμαστε ως ανεύθυνοι», είπε.

Εξηγήσεις για τα ελληνοτουρκικά

Ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις επικείμενες εξελίξεις, στο Κίνημα Αλλαγής αναρωτιούνται: Πού το πάει ο κ. Μητσοτάκης; Μιλάει για άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία και μας το κρύβει; Παράλληλα, η κ. Γεννηματά δηλώνει ξεκάθαρα: «Δεν εμπιστεύομαι τη μυστική διπλωματία και την κρυφή ατζέντα. Αναπάντητα έχει αφήσει τα ερωτήματα ο κ. Μητσοτάκης και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Μίλησε ο ίδιος για έγγραφη συμφωνία, για την οποία δεν μας ενημέρωσε ποτέ. Η έγγραφη συμφωνία δεν έχει σχέση με διερευνητικές. Οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγμάτευση, δεν απαιτούν έγγραφη συμφωνία. Η έγγραφη συμφωνία σημαίνει ότι υπάρχει πλαίσιο διαλόγου. Η Τουρκία είναι φανερό ότι έχει μία οθωμανική στρατηγική. Ο διάλογος με την Τουρκία δεν γίνεται να ξεκινάει την επόμενη μέρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με το Oruc Reis να τριγυρνά και να επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές για να ενισχύει τα δικά τους επιχειρήματα. Και τελικά να διαπραγματεύεται ο Ερντογάν με τους δικούς του όρους και να κάνει ένα ανατολικό παζάρι με όλους τους ισχυρούς της γης. Αυτό που χρειάζεται είναι ξεκάθαρη γραμμή από την ελληνική πλευρά. Η παράταξη μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά χωρίς εκβιασμούς, χωρίς το περίστροφο από την πλευρά της Τουρκίας στο τραπέζι και μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να θεσμοθετηθούν άμεσα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμένες κυρώσεις με ρήτρα άμεσης, αυτόματης εφαρμογής στην επόμενη κίνηση του Ερντογάν».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet