Αδιαμφισβήτητα, είναι δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να οδηγεί στη δικαιοσύνη και να δικάζει, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας, τους πολίτες της που είναι ύποπτοι για τη διάπραξη ειδεχθών εγκλημάτων, κατά μείζονα δε λόγο και εκείνους των οποίων η συμμετοχή και η υποκίνηση προς τα εγκλήματα αυτά είναι πρόδηλη.
Όμως, ο τρόπος με τον οποίο οι δίκες αυτές διεξάγονται αποτελεί, επίσης, για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, αντικείμενο σοβαρής ενασχόλησης και νόμιμης επαγρύπνησης, ιδιαίτερα εφόσον έχουν αποκτήσει χαρακτήρα ευθείας αναφοράς στη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών που είναι το κοινό μας αγαθό. Απ’ αυτή την οπτική γωνία, η δίωξη των εγκληματικών πράξεων που αποδίδονται στο πολιτικό κόμμα «Χρυσή Αυγή» έχει ιδιαίτερη σημασία.
Εδώ και χρόνια, οι εκστρατείες του κόμματος αυτού, τα σχέδια της Χρυσής Αυγής για μια «αυταρχική αντεπανάσταση» στην Ελλάδα που ανακαλούν ζοφερές μνήμες από τις δικτατορίες του 20ού αιώνα, οι βίαιες ενέργειές της εναντίον των προσφύγων και των ξένων, των απεργών και των ακτιβιστών του εργατικού κινήματος, των αριστερών σπουδαστών, βρίσκονται στην πρωτοπορία ενός νεοφασιστικού κινήματος, που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, απειλώντας τις ελευθερίες και το μέλλον μας.
Για τους λόγους αυτούς, τόσο ως ευρωπαίοι πολίτες όσο και ως φίλοι του ελληνικού λαού από πολύ καιρό, αναμένουμε η απόφαση που θα εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου να προβλέπει τιμωρία, όπως οφείλει, κατά την αναλογούσα ευθύνη και χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται στην «Χρυσή Αυγή», τόσο εκείνες των φυσικών αυτουργών, όσο και εκείνες των πολιτικών στελεχών που τις παρήγγειλαν, τις ενθάρρυναν και τις δικαιολόγησαν. Η αντοχή του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα κριθεί από το άμεμπτο αυτής της απόφασης.

 

* Την επικοινωνία έκανε η Αγγέλικα Σαπουνά.

Ετιέν Μπαλιμπάρ Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ είναι γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Σορβόνης και της Ναντέρ. Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον του Λονδίνου. Ήταν μαθητής του Λουί Αλτουσέρ και σε ηλικία 23 ετών συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Να διαβάσουμε το «Κεφάλαιο»", που κυκλοφόρησε και σχολιάσθηκε διεθνώς. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα βιβλία, με επίκεντρο την πολιτική φιλοσοφία και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet